top of page
  • Stefanie

Favoriete FoodLove Ontbijtjes

Bijgewerkt op: 6 sep. 2020


Enkele weken geleden zagen jullie mijn Blueberry Banana pancakes op de blog verschijnen. Delicious, right? Hebben jullie ze al geprobeerd?

Maar eigenlijk kies ik steeds vaker voor hartige gerechten. Op reis in Azië kies ik 's ochtends resoluut voor nasi goreng (elke dag rijst, love it!), scrambled eggs boordevol veggies of boneless bangus (gebakken vis, yes please). Maar ook thuis maak ik van mijn ontbijt graag een savory treat, met eieren, gebakken groenten en avocado.

Wil je zelf eens iets anders dan granola, muesli of een good old boterham met choco? Dan heb ik 6 heerlijke hartige alternatieven. Je kan ze uiteraard ook gewoon lekker als lunch eten, of je maakt een extra grote portie en je hebt heel de dag eten :)

Benieuwd naar de recepten? Volg dan zeker één van mijn ontbijtworkshops, vanaf eind maart!

  1. Shakshuka

Shak-what? Dit Midden-Oosters gerecht verovert momenteel de harten en keukens van heel wat healthy foodies. Het bestaat uit een kruidige tomatensaus met de specerijen die je in je kast vindt: gember, kurkuma, kaneel, paprikapoeder, ras-el-hanout of een all-in-one currypoeder. Voeg jouw favoriete groenten toe (ik heb altijd wel wat courgette liggen) en kikkererwten voor wat extra bite.

In deze saus pocheren we een aantal eitjes, tot het eiwit gestold is en het eigeel nog heerlijk lopend is. Dit gerecht is heerlijk met wat lente-ui en zuurdesembrood om te doppen.

Geen keukenprins(es)? Ga dan naar Gust, een gezellige ontbijt&lunchplek in Gent. Daar zette FoodLove dit gerecht op de menu-kaart!

2. Gember-kurkumasoep met ei en kikkererwten

Yes, soep als ontbijt! Klinkt misschien ongewoon, maar eens je het probeert merk je dat het een zalige & gemakkelijke verslaving is.

Deze soep is een pittige bouillon, boordevol gember en met een mooie gele kleur door de kurkuma. Gember & kurkuma zijn de beste immuniteitsboosters, maar dat wist je waarschijnlijk al? Ik probeer het daarom in zoveel mogelijk gerechten en drankjes te verwerken. Kan jouw weerstand ook wel wat hulp gebruiken? Dan is deze soep de perfecte winterkost :)

Ik voeg wat kikkererwten of knapperige groenten toe om de soep nog vullender te maken. Het idee om een losgeklopt ei aan deze soep toe te voegen, zodat je heerlijk zachte eislierten creëert, kreeg ik van Olivia a.k.a. Fitfoodness. Zij is zo inspirerend!

3. Courgettepannenkoekjes met basilicum en geitenkaas

Dit gerechtje is een echte topper tijdens mijn workshops! Ze lijken wat op de banana pancakes uit mijn vorige blogpost, al zit er hier geen banaan maar wel courgette in het deeg. Extra vitamins: check!

Ik combineer de smeuïge pannenkoeken graag met wat geitenkaas of feta, maar je kan gerust ook wat pesto, ricotta of hummus gebruiken als topping.

4. Avocado toast

Aaaah, them avocado’s. Ik zou niet meer zonder kunnen. Er liggen er altijd wel een aantal in de fruitmand, voor mijn sudden avocado cravings. Nu ja, zo plots zijn die cravings niet, ik eet dagelijks steevast een halve tot een hele avocado. Soms twee. Yes, guilty.

De gemakkelijkste manier? Snijd een avocado in twee en draai hem open. Neem de pitloze helft in je hand, met de schil tegen je handpalm. Snijd met een scherp mes lange partjes of “bootjes” van het vruchtvlees. Don’t get too excited, zorg dat je je niet snijdt doorheen de avocadoschil! Gebruik een lepel om die partjes vruchtvlees er in één mooie beweging uit te halen, maak een waaier van de avocadopartjes en leg ze op een stuk zuurdesemtoast of meergranencracker. Peper en zout, and done!

The advanced way?

  1. Versier jouw avocadotoast met witte en zwarte sesamzaadjes, preischeutjes or anything you can find.

  2. Plet de avocado in een kom met limoensap, verse kruiden en lente-ui —> Basic guacamole op je boterham.

  3. Leg er een spiegelei of gepocheerd ei bovenop, en je hebt avocado toast like a pro. Trust me, het lopende eigeel, de zachte avocado en de krokante toast.. Hemels, I tell you!

5. Mushroom toast

De liefhebbers van champignontoast mogen gerust zijn: niet enkel ’s avonds is dit gerecht een goed idee. Ook ’s ochtends is een ‘shroom toast de ideale kickstarter.

Bak de champignons in olijfolie of kokosolie, voeg er verse kruiden (platte peterselie is mijn favoriet) aan toe en wat zeezout en peper. Maak de toast helemaal onweerstaanbaar met een gepocheerd ei erbovenop, of wat gebakken kerstomaatjes. Heerlijk!


6. Tofu scramble

Yes, je hebt het goed gezien. Mijn ontbijtjes bevatten vaak eieren. Liever een vegan optie? Kies dan voor mijn FoodLove tofu scramble met gerookt paprikapoeder en komijn. Het is een perfect alternatief voor scrambled eggs, en valt zelfs enorm in de smaak bij de die-hard ei-fanaten. Ik maak er een veggie-loaded gerecht van met spinazie, tomaat en champignons, zodat je niet enkel veel eiwitten maar ook heel wat groenten binnenkrijgt, first thing in de morning. De favoriet van velen in mijn ontbijtworkshop!


Benieuwd naar deze gerechtjes, maar kan je wat hulp gebruiken? Schrijf je dan in maart en april in voor één van de FoodLove ontbijtworkshops! De data worden de komende weken bekend gemaakt :)


See you then! <3

Stefanie

450 weergaven
bottom of page