top of page
  • Stefanie

TryVegan! Midden-Oosterse Salade met Tofu-Feta en Granaatappel


Binnen enkele dagen schiet TryVegan weer uit de startblokken: een halfjaarlijkse campagne van EVA en BeVegan die je stimuleert om 4 weken lang plantaardig te eten.

Doe je (weer) mee? Dan krijg je heel wat vegan inspiratie in je mailbox én kan je deelnemen aan de vele activiteiten, workshops, lezingen en inspiratiesessies. Want hoe kan je nu eigenlijk een voedzaam plantaardig weekmenu opstellen, wanneer je gewend bent om eieren, kaas, vis of vlees op tafel te zetten? En vooral: krijg je dan wel voldoende eiwitten binnen? Dé grote vraag die vaak gesteld wordt, wanneer dierlijke eiwitten van het menu verdwijnen.

Laten we over één ding duidelijk zijn: wanneer je een gevarieerd eetpatroon hebt, boordevol groenten, peulvruchten, granen en eventueel vleesvervangers, dan is het zelfs moéilijk om te weinig eiwitten binnen te krijgen.

Wanneer je kaas-, vis-, of vleesvervangers gebruikt, dan kan je er wel op letten dat deze voldoende plantaardige eiwitten bevatten. Kies je voor producten op basis van het eiwitrijke soja (denk aan tofu of tempeh), dan zit je zeker goed.

Ook heel wat vegetariërs zetten tijdens TryVegan de stap naar veganisme. Eén van hun grootste struggles is vaak het bannen van kaas. Geen sneetjes op de boterham, geen gemalen kaas op een spaghetti, geen parmezaan in de risotto. Gelukkig voor hen zijn er ondertussen heel wat plantaardige alternatieven (denk aan vegan kaas op basis van kokosolie en zetmeel, of edelgistvlokken om door je sauzen te roeren voor een kazige smaak). Maar er is één ding dat je niet helemaal kon vervangen (tot nu!): fetakaas!

Je kan namelijk fetakaas maken op basis van.. tofu! Echt waar! Als je zelf aan de slag wilt gaan, dan vind je achterin mijn boek een recept om zelf tofu-feta te maken. Maar wanneer het allemaal wat gemakkelijker & sneller mag, dan kan je sinds kort SoCheeze tofu-feta blokjes in de winkel kopen!

De tofu-fetablokjes hebben een frisse & zoute smaak, net zoals gewone fetakaas. Ze zijn lekker gemarineerd in een kruidige olie, waardoor je ze erg gemakkelijk kan gebruiken in een salade.

Wil je er tijdens TryVegan graag mee aan de slag? Hieronder vind je een heerlijk Midden-Oosters recept, boordevol herfstgroenten en tofu-feta! En hou ook mijn instagram in de gaten, want heel misschien (alleja, héél misschien he ;)) geef ik een paar potjes weg!

Midden-Oosterse salade met tofu-feta en granaatappel

Midden-Oosterse Salade met Tofu-Feta en Granaatappel

Wat heb je nodig? Voor 2 personen

1 halve kleine butternut

2 rode bietjes

een klein blikje kikkererwten

een paar stengels boerenkool

twee eetlepels granaatappelmelasse (of stroperige balsamico azijn)

citroensap

een kwart granaatappel

een handvol pistachenoten

verse oregano

ras-el-hanout, komijn of currypoeder

zwarte peper & grof zeezout

olijfolie

Hoe begin je eraan?

  1. Verwarm de oven voor op 200°. Bedek een bakplaat met bakpapier.

  2. Snijd de butternut (gespoeld en ongeschild) in blokjes en de rode biet (gespoeld en ongeschild) in partjes. Doe ze in een een kom, meng met wat olijfolie, ras-el-hanout en zwarte peper. Verspreid over 2/3e van de bakplaat.

  3. Spoel de kikkererwten, dep droog met keukenrol en meng ook met wat olijfolie en kruiden. Leg ze naast de groenten op de bakplaat.

  4. Plaats de bakplaat in de oven tot wanneer de groenten goudbruin & zacht zijn, en de kikkererwten wat krokanter.

  5. Spoel ondertussen de boerenkool en scheur tot hapklare stukjes. De harde nerven mag je verwijderen. Masseer de boerenkool met wat olijfolie, peper en zout. Dit maakt deze kool heel wat zachter!

  6. Maak een dressing van twee eetlepels olijfolie (of gebruik de marinade van de tofu-feta blokjes) met eenzelfde hoeveelheid granaatappelmelasse. Breng om smaak met citroensap en peper.

  7. Ontpit de granaatappel. Hak de pistachenoten grof.

  8. Serveer de boerenkool, geroosterde groenten en kikkererwten met de granaatappelpitjes, de pistachenootjes en de tofu-fetablokjes. Werk af met blaadjes verse oregano.

Tip: voeg niet teveel zout toe tijdens het koken, aangezien de tofu-fetablokjes (net zoals gewone feta) reeds een zoute smaak hebben!

Midden-Oosterse salade met SoCheeze tofu-fetablokjes

Samenwerking met SoFine

147 weergaven
bottom of page