top of page

Fietstocht voor foodies in de Leiestreek

Bijgewerkt op: 2 aug. 2022

Mijn vriend en ik wonen in hartje Gent en reizen ongelooflijk graag. Maar we zoeken onze reisbestemmingen altijd net iets verder van huis. Frankrijk, Portugal of de stranden van Indonesië: die ken ik als mijn broekzak. Een weekendje weg op 30 minuten van onze voordeur? Dat hadden we nog niet gedaan!


Wat. Een. Ontdekking. Fietsen tussen de koeien en maisvelden, tientallen hoeves met streekproducten ontdekken en vooral heel veel lekkers proeven. Een echte aanrader, niet enkel voor wie het graag eens dichter bij huis zoekt, maar voor iedereen die houdt van (h)eerlijk eten, mooie landschappen en een stevige fietstocht.


Hieronder ontdek je de verschillende adresjes die we getest & goedgekeurd hebben. Maar er zijn nog heel wat andere Leiespots te vinden, deze vind je hier. Wist je dat de Leiespots-selectie dit jaar helemaal in het teken van de smaak staat? Het perfecte excuus voor de foodies om er een weekendje op uit te trekken ;-)


Zoek je dus een ontspannende en inspirerende bestemming voor je volgend weekendje weg? Boek dan een huisje en korte-keten fietstocht in de Leiestreek en geniet net zoals ons van een verrassende vakantie.


Machelen-aan-de-Leie


Dit klein en idyllisch dorpje was onze gezellige uitvalsbasis, met het Roger Raveel Museum en de terrasjes aan het water als belangrijke hotspots. We logeerden in CaCeLe Raveelzicht, een recent vakantiehuisje voor 2 personen met jaccuzzi en zonnig terras, met uitzicht op het museum en een park met petanquebanen en pingpongtafels. Prachtig en heel erg comfortabel ingericht, met een heerlijk bed om na een fietstocht van 60 km in neer te ploffen en niet meer uit te komen ;-)


De eerste avond vierden we mijn verjaardag bij Restaurant De Karper, op het terras aan één van de Leiearmen. Heerlijke en verfijnde gerechten, maar in een ontspannen en losse sfeer. Zo heb ik het graag! De gerechten waren echte kunstwerkjes, en de bijpassende wijnen smaakten verrukkelijk. Gelukkig dat het op wandelafstand van ons verblijf was, want zelfs mijn BOB-arrangement was rijkelijk voorzien van wijn.



Korte Keten Fietsroute


Op zaterdag fietsten we een uitgestippelde route langs prachtige hoeves, producenten van heerlijke streekproducten, serres boordevol fruit en verrassende groentemarkten op onverwachte plekjes. Onderweg vulden we onze koeltassen met heel wat ingrediënten uit de streek, en stelden zo onze picknick én ons avondeten samen.


Praktisch: De route zelf is 49 km lang, maar je bent gemakkelijk 50 à 60 km onderweg. Niet alle hoeves en hotspots liggen op de route zelf, dus soms moet je een kleine omweg maken. Zorg dus zeker ook dat je een smartphone met navigatiesysteem hebt (Google Maps bvb), zodat je de weg vindt naar de producenten en winkels. De route start officieel aan knooppunt 8, maar wij zochten een knooppunt iets dichter bij Machelen-aan-de-Leie: nr. 89!


Opgelet! Er ontbreekt een knooppunt op de route: volgens het plan ga je direct van punt 81 naar punt 18, maar je moet eerst langs knooppunt 16. Wij hadden gelukkig goed gegokt, anders was het een extra omweg ;-)


Onze fietsen huurden we van Pushkin Bikes in Machelen-aan-de-Leie. Gemakkelijk, want op wandelafstand van ons verblijf! De fietsen waren iets oudere modellen, maar wel goed onderhouden en heel comfortabel. Een extra fietstas meebrengen is wel handig, als je zoals ons véél wilt kopen en geen hele dag een rugzak wilt dragen.


Niet alle adresjes waren bovendien geopend toen we er passeerden (de één had net lunchpauze, de ander was enkel ’s ochtends of juist ’s namiddags open), maar er zijn genoeg leuke plekjes om een hele dag (en koelzak) te vullen. De fruitautomaten die we op meerdere plaatsen tegenkwamen waren altijd goed gevuld, bvb. met aardbeien of kersen. Ook daar konden we dus gemakkelijk en ongeacht het aankomstuur onze monden & manden vullen. Check voor de zekerheid de openingsuren van alle adresjes die je zou willen doen!


Welke adresjes met lokale producten we allemaal ontdekten? Je leest het hieronder!


De Zonnekouter


De eerste stop op ons lijstje: een boerderij die focust op biodynamische landbouw! In de hoevewinkel vind je hun kleurrijke verse oogst, aangevuld met biogroenten van andere boerderijen, artisanale hoeveproducten, brood, zuivel, drank en een basisassortiment aan droogwaren. Wij kochten er verfrissende drankjes en snacks voor onderweg en een romige daslookdip met crackers voor bij de apéro. Ook de mooiste geel-roze nieuwe patatjes gingen mee, voor het avondeten.


De Zonnekouter ligt niet direct op de route, maar in de buurt van knooppunt 89. Wij vonden de exacte weg via Google Maps ;)



De SmaakBoerderij


Herstellende landbouw? Dat kende ik nog niet! Rik van de SmaakBoerderij vertelde ons er alles over. Door een divers eco-systeem uit te bouwen en de bodem eerder te herstellen dan uit te putten, vindt het geheel een natuurlijke balans. Zo kunnen de diverse gewassen én dieren elkaar ondersteunen, zonder veel tussenkomst van mens, pesticiden of kunstmest.


In zijn winkeltje vonden we o.a. een klein maar inspirerend assortiment aan producten op basis van fruit en kruiden. Denk bvb. aan gedroogde kruidenmengelingen voor (ijs)thee en dips (zoals tzatziki), siropen om aperitiefdrankjes te maken, en kruidige confituren. Ook geschenkpakketten met lokale biertjes, huisgemaakte pasta en verzorgingsproducten lagen klaar. Vlees, eieren en fruit kan je wekelijks bestellen en afhalen. De details vind je uiteraard op hun website.


Om de smaakboerderij te bereiken moet je een beetje afwijken van de route. Wij volgden rond knooppunt 88 eerst knooppunt 2. Na enkele minuten fietsen vind je de SmaakBoerderij op je linkerkant!


Aardbeien Ten Huyse Heyse


Na de eerste 12 kilometers was het tijd voor een eerste pauze. Een onverwachts maar heel welgekomen bordje lokte ons naar Ten Huyse Heyse: een stopplaats met aardbei-automaat, een drankautomaat, picknicktafels en toilet. Voor de fietsers is er zelfs een fietspomp en een oplaadpunt voor elektrische fietsen (wel je eigen kabel voorzien). Je vindt deze plek op de fietsroute, tussen knooppunt 16 en 18.


Fruithoeve Cocquyt


Deze prachtige Fruithoeve Cocquyt doet dromen: authentieke gebouwen vol karakter, slapende geitjes en fruitgaarden zo ver je kan kijken. In hun hoevewinkel vind je kersen, appels en peren uit hun boomgaard, maar ook producten van andere boeren en producenten uit de streek: groenten, fruit, appelwijn, appelcider, fruitsappen, confituren, honing,.. Jammer genoeg stonden we voor een gesloten deur (middagpauze), waardoor we dus ook niet konden genieten van hun zithoekje en buitenterras.. De kersenautomaat is gelukkig wel 24/7 geopend, zodat we onze eerste kersen van het jaar konden proeven.


Je ontdekt de hoeve tussen knooppunten 48 en 98.


Pottenbakkerij 't Hoveke


Een tweede adresje dat gesloten was, was de pottenbakkerij van Paul. Ongelooflijk jammer, want de keramiekmicrobe heeft me sinds kort ook gebeten. Wat had ik graag gesnuisterd in zijn atelier en genoten van een drankje in zijn prachtige tuin. Binnenkort eens een workshop boeken, denk ik dan!


Dit adresje vind je kort na Fruithoeve Cocquyt, tussen knooppunten 48 en 98.


Slagerij Mortier


Het was ondertussen al ver voorbij lunchtijd en de zon brandde fel (hallooo warmste 18 juni ooit gemeten!). We ontdekten toevallig Slagerij Mortier, iets voorbij knooppunt 94. Een lofzang over een slager? Dat zijn jullie niet gewoon van mij ;-) Maar niet zomaar een slager! Ze zijn nl. net verkozen tot Beste Beenhouwer van België, én hebben in hun assortiment ook heerlijke kazen, salades, brood, groenten en fruit en lokale producten. Perfect om een picknick samen te stellen, zowel voor de vegetariër als voor de carnivoor.



Met goedgevulde fietstassen zetten we onze tocht verder, en vonden we iets verder op de route een bankje in de schaduw, in de buurt van Vosselare Put. Tijd voor een uitgebreide picknick!



Anitoma


Tussen knooppunt 96 en 88 komen we op de hoek van de Lagestraat en de Damstraat de groenten- en fruitmarkt Anitoma tegen. De ongelooflijk sympathieke eigenares ontvangt ons enthousiast en vertelt over de prachtige coeur de boeuf tomaten en aubergines die ze enkele honderden meters verderop kweekt. Natuurlijk vind je in haar groot kraam ook tientallen andere soorten groenten en fruit, en zélfs bloemen en planten! Onze fietstassen zaten ondertussen goed vol, maar die prachtige tomaten, die namen we mee.


Deurle & Astene - Karels Fresh en De Wassende Maan


Na de lunch passeerden we langs de prachtige huizen in Deurle, waar je je kan vergapen aan villa’s en tuinen die rijkdom en goede smaak uitstralen.


Op de terugweg via Astene kwamen we toevallig langs Karels Fresh, een groenten- en fruitmarkt in een imposant gebouw. Was het geen hangar maar een feestzaal geweest, ik zou het nog geloofd hebben ook! Marktkramer Karel heeft 20.000 appelbomen staan, maar biedt naast een ruim assortiment appelen ook groenten en fruit van andere producenten aan. Niet allemaal lokaal, maar wel van de hoogste kwaliteit. We kwamen net na sluitingstijd toe, maar kregen toch nog een fijne babbel, heerlijke proevertjes én een flesje vers fruitsap mee. De jarige (ik dus!) was blij ;-)


In Astene wouden we ook nog langs De Wassende Maan passeren, maar die bleek vanaf de late namiddag gesloten. In de winkelrekken van deze biowinkel vind je verse producten uit hun eigen veld. Van korte keten gesproken! Deze hoevewinkel vind je niet direct op de route, je moet even afwijken tussen knooppunten 20 en 14.


We kwamen ver na sluitingsuur van de fietsenwinkel (oops) Machelen weer binnen gefietst. Na het uitladen van onze overvolle fietstassen zochten we verfrissing aan één van de Leiearmen, op het terras van café Jerusalem: duidelijk het stamcafé van de meeste Machelse inwoners.


Eén van mijn leukste verjaardagen sloten we af met een uitgebreid korte-keten etentje op het terras van ons vakantiehuisje. We maakten ranch dressing van de kruidenmengeling van de SmaakBoerderij, roosterden restjes stokbrood, aten heerlijke kaasjes van Slagerij Mortier en serveerden de nieuwe patatjes van de Zonnekouter met daslookdip. Heerlijk met de tomaten van Anitoma en een heerlijke limonade op basis van de Rhubarberry siroop van de SmaakBoerderij.


’s Ochtends genoten we verder van de kersen en aardbeien (deze laatste werden goed door elkaar geschud in de fietstassen, en toverde ik om tot een heerlijke compote), chocolaatjes die we vonden bij Het Verschrikkelijke Zoete Leven in Machelen, en natuurlijk verse ovenkoeken en koffiekoeken van de lokale bakker. Het verse sapje van Karels Fresh en de ijsthee op basis van de kruiden van de SmaakBoerderij waren de perfecte afsluiter van een (letterlijk!) heerlijk weekend.


Volgend jaar weer een verjaardagsweekendje in de Leiestreek? Daar zeg ik geen nee tegen!


Disclaimer

Dit weekendje weg was een samenwerking met Toerisme Leiestreek. De gekozen adresjes en producten heb ik wel 100% zelf gekozen. Ik deel enkel de plekjes en streekproducten waar ik oprecht fan van ben.



bottom of page