Als je regelmatig vegetarisch eet, dan staan falafels waarschijnlijk vaak op het menu. Het is zo'n voedzame eiwitbron, heerlijk krokant en perfect bij een Midden-Oosters slaatje, in een wrap of bij een tajine. Maar falafels kan je ook perfect combineren met andere smaakpaletten!
Deze maand lanceert La Vie Est Belle drie nieuwe falafelsmaken, die ons meevoeren naar verschillende windstreken: een Griekse falafel met feta en dille, een Mexicaanse falafel met berloumi (halloumi uit Berlare) en chili en een Italiaanse falafel met huisgemarineerde tomaten.
O-ver-heerlijk.
Voor het lanceringsevent begin deze maand, in het prachtige Gust, mocht ik een driegangenmenu uitdenken en de verschillende recepten ontwikkelen. Toen ik de Griekse falafel proefde, was het opeens lente in mijn keuken. Een fris slaatje met Griekse smaken en frisse kleuren was uiteraard the way to go!
Op het event viel dit slaatje keihard in de smaak. Ook al zaten er stiekem "moeilijke" groenten in: rauw gesnipperde spruitjes, chioggiabietjes en geschaafde venkel. Trust me: door de friszure dressing met appelazijn en citroen, werden zelfs de moeilijkste eters om de tuin geleid!
Ik moest gelukkig zelf niet koken voor alle aanwezigen: De getalenteerde chef Barbara van vegan cateringzaak Yasai creëerde magie, op basis van mijn recepten. Teamwork makes the dream work!
Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst; heel wat ingrediënten komen terug in de verschillende onderdelen, en het is écht sneller klaar dan dat je zou denken :)
Wat hebben we nodig? Als voorgerecht voor 4 personen
12 Greek falafels (3 per persoon, 4 kan ook)
Handvol walnoten
Voor het slaatje
1/3e courgette, in slierten (courgetti)
1/2e komkommer, in dunne linten
1/2e kleine venkelknol (100 gr), geschaafd
Een handvol spruitjes (75 gr), gesnipperd
1 klein chioggia bietje, in flinterdunne schijfjes
Een handvol radijsjes, in schijfjes
Citroenzeste naar smaak
Paar takjes dille
Appelazijn & citroensap, naar smaak
Scheutje olijfolie
Zwarte peper & Zeezout
Voor de erwtentzatziki
200 gram diepvrieserwtjes, gekookt en afgekoeld
10 gram dille
2 eetlepel olijfolie
1/2e teentje look
Citroensap van een halve citroen of meer
1 tl appelciderazijn
Zwarte peper & een flinke snuif zeezout
1/3e komkommer, grof geraspt
Voor de roze quinoa of risoni
150 gram risoni of rode quinoa
Bouillon en/of bietensap
Voor de gremolata van dille
10 gram dille
20 gram walnoot
½ el olijfolie
1 à 2 cm bio citroenschil
½ teentje look
Grof zeezout & zwarte peper
Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten van het slaatje. Kruid bij naar smaak. Zet koel weg.
2. Doe alle ingrediënten voor de tzatziki in een blender of food processor, behalve de geraspte komkommer. Blend goed en kruid bij naar smaak. Doe de tzatziki in een kom en meng er de komkommer doorheen. Zet koel weg.
3. Kook de risoni in wat bouillon met een scheutje bietensap, of gebruik rode quinoa.
4. Maak de gremolata door alle ingrediënten in een food processor of hakmolen de blenden.
5. Bak de falafels in wat olijfolie, tot wanneer ze warm en krokant zijn.
6. Dresseer het bord: maak op vier borden een dikke veeg met een eetlepel erwtentzatziki. Verdeel de risoni/quinoa over de borden, alsook het slaatje. Leg op elk bord drie (of vier) gebakken falafels, verbrokkel er wat walnoten overheen en werk af met de gremolata, grove peper en zeezout.
Comentários