top of page

Grieks falafelslaatje met erwtentzatziki en dille-gremolata

Als je regelmatig vegetarisch eet, dan staan falafels waarschijnlijk vaak op het menu. Het is zo'n voedzame eiwitbron, heerlijk krokant en perfect bij een Midden-Oosters slaatje, in een wrap of bij een tajine. Maar falafels kan je ook perfect combineren met andere smaakpaletten!


Deze maand lanceert La Vie Est Belle drie nieuwe falafelsmaken, die ons meevoeren naar verschillende windstreken: een Griekse falafel met feta en dille, een Mexicaanse falafel met berloumi (halloumi uit Berlare) en chili en een Italiaanse falafel met huisgemarineerde tomaten.

O-ver-heerlijk.


Voor het lanceringsevent begin deze maand, in het prachtige Gust, mocht ik een driegangenmenu uitdenken en de verschillende recepten ontwikkelen. Toen ik de Griekse falafel proefde, was het opeens lente in mijn keuken. Een fris slaatje met Griekse smaken en frisse kleuren was uiteraard the way to go!


Op het event viel dit slaatje keihard in de smaak. Ook al zaten er stiekem "moeilijke" groenten in: rauw gesnipperde spruitjes, chioggiabietjes en geschaafde venkel. Trust me: door de friszure dressing met appelazijn en citroen, werden zelfs de moeilijkste eters om de tuin geleid!


Ik moest gelukkig zelf niet koken voor alle aanwezigen: De getalenteerde chef Barbara van vegan cateringzaak Yasai creëerde magie, op basis van mijn recepten. Teamwork makes the dream work!


Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst; heel wat ingrediënten komen terug in de verschillende onderdelen, en het is écht sneller klaar dan dat je zou denken :)



Wat hebben we nodig? Als voorgerecht voor 4 personen

12 Greek falafels (3 per persoon, 4 kan ook)

Handvol walnoten


Voor het slaatje

1/3e courgette, in slierten (courgetti)

1/2e komkommer, in dunne linten

1/2e kleine venkelknol (100 gr), geschaafd

Een handvol spruitjes (75 gr), gesnipperd

1 klein chioggia bietje, in flinterdunne schijfjes

Een handvol radijsjes, in schijfjes

Citroenzeste naar smaak

Paar takjes dille

Appelazijn & citroensap, naar smaak

Scheutje olijfolie

Zwarte peper & Zeezout


Voor de erwtentzatziki

200 gram diepvrieserwtjes, gekookt en afgekoeld

10 gram dille

2 eetlepel olijfolie

1/2e teentje look

Citroensap van een halve citroen of meer

1 tl appelciderazijn

Zwarte peper & een flinke snuif zeezout

1/3e komkommer, grof geraspt


Voor de roze quinoa of risoni

150 gram risoni of rode quinoa

Bouillon en/of bietensap


Voor de gremolata van dille

10 gram dille

20 gram walnoot

½ el olijfolie

1 à 2 cm bio citroenschil

½ teentje look

Grof zeezout & zwarte peper


Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten van het slaatje. Kruid bij naar smaak. Zet koel weg.

2. Doe alle ingrediënten voor de tzatziki in een blender of food processor, behalve de geraspte komkommer. Blend goed en kruid bij naar smaak. Doe de tzatziki in een kom en meng er de komkommer doorheen. Zet koel weg.

3. Kook de risoni in wat bouillon met een scheutje bietensap, of gebruik rode quinoa.

4. Maak de gremolata door alle ingrediënten in een food processor of hakmolen de blenden.

5. Bak de falafels in wat olijfolie, tot wanneer ze warm en krokant zijn.

6. Dresseer het bord: maak op vier borden een dikke veeg met een eetlepel erwtentzatziki. Verdeel de risoni/quinoa over de borden, alsook het slaatje. Leg op elk bord drie (of vier) gebakken falafels, verbrokkel er wat walnoten overheen en werk af met de gremolata, grove peper en zeezout.

142 weergaven
bottom of page