top of page

Krokante karamel-chocoladebars

Bijgewerkt op: 24 aug. 2020

Deze sweet treat is één van de populairste zoete recepten uit mijn boek én altijd een winner tijdens mijn Healthy Comfort Food Workshops bij Gust. Ik maakte ze vorige week opnieuw, met de ingrediënten die ik in de voorraadkast vond. Want yes, ook dit is een recept waarbij je gerust met de ingrediënten, hoeveelheden en verhoudingen kan spelen!What did I change?


1) De pure chocolade in het oorspronkelijk recept werd vervangen door een chocoladereep gevuld met sinaasappel. Dit smaakte onverwachts lekker ;)

2) Ik had maar de helft van de nodige dadels, dus ik verving een deel dadels in de bodem door kokosolie (voldoende kleefkracht om de stukjes noot te binden) en een deel in de karamel door een combinatie van notenpasta en ahornsiroop (voor een zoete maar toch stevige karamel).


Heb je zelf bvb. geen notenpasta in huis? Gebruik dan gerust pindakaas!


Hieronder vind je natuurlijk het oorspronkelijke recept.


Extra tip: laat de chocoladebars opstijven in de koelkast, snij ze in kleine porties (kleine vierkantjes of rechthoeken) en vries ze vervolgens in! Zo weersta je de drang om ze op één dag allemaal op te eten ;)
Karamel Chocoladebars - recept voor 12 kleine repen


Materiaal: foodprocessor, bakvorm of ovenschaal van 15x20 cm, of kleiner (een grotere bakvorm zal je niet volledig kunnen vullen met deze hoeveelheid deeg, of je krijgt erg dunne karamel-chocoladebars).


Ingrediënten


2 el kokosrasp (optioneel)

Voor de krokante bodem:

150 g dadels (ontpit)

100 g noten naar keuze

snuif zeezout

Voor de karamellaag:

100 g dadels (ontpit gewicht)

75 g (cashew)notenpasta

1 tl vanille

snuifje zeezout

2 el ahornsiroop

1 el vaste kokosolie

Voor de chocoladelaag:

100 g pure chocolade

1 el ahornsiroop

Wat plantaardige melk indien de saus niet lopend genoeg is

Bereiding


- Vul de bakvorm met bakpapier (dat blijft beter zitten als je het wat vastplakt aan de bakvorm met kokosolie).

- Strooi de kokosrasp over het bakpapier. Daardoor zal de onderste laag van de karamel-chocoladebar minder kleverig zijn in je handen. (Optioneel!)

- Doe de ingrediënten van de krokante bodem in de foodprocessor. Mix tot je een kleverige maar krokante massa krijgt. Zijn de dadels wat te droog, voeg dan een heel kleine hoeveelheid water toe, tot het mixen beter lukt. Voeg indien nodig extra dadels toe. Mix niet te lang, we willen nog heel wat krokante stukjes noot in de bodem.

- Druk de krokante massa in je bakvorm, tot je overal een even dikke laag verkrijgt.

- Doe alle ingrediënten voor de karamellaag in de foodprocessor en mix tot je een homogene karamel verkrijgt. Voeg wat water toe indien de dadels erg droog waren.

- Druk of giet de karamel in de bakvorm, bovenop de krokante bodem. Maak het oppervlak mooi egaal, met je vingers (maak ze wat nat, om kleven tegen te gaan).

- Doe de ingrediënten voor de chocoladelaag in een steelpannetje en smelt op een zacht vuurtje (of in een kom au bain marie). Giet de gesmolten chocolade over de karamel in de bakvorm en strijk plat.

- Zet de bakvorm in de koelkast tot de chocolade opgesteven is.

- Snijd in kleine repen, en bewaar in een luchtdichte doos in de diepvries.

De foto's van deze chocoladebars nam ik voor mijn E-course Foodstyling & Fotografie Essentials. Wist je dat je vanaf nu heel wat FoodLove workshops (zowel over food als over fotografie) zal kunnen volgen in de FoodLove Academy? Schrijf je in april 2020 in, en krijg een Early Bird korting van 20 euro!
1.089 weergaven

Comments


bottom of page