Mediterrane One Pot Tortelloni met zongedroogde tomaat, spinazie, olijven en mozzarella
- Stefanie Baert
- 6 dagen geleden
- 3 minuten om te lezen
Dit recept voor een zomers eenpansgerecht ga je elke week willen maken! Deze kleurrijke en voedzame pasta is snel & gemakkelijk, want alles gaat in één grote pan. Dat bespaart lekker op afwas en maakt het koken ook echt 100% stressvrij. Want 3 potten en een pan in de gaten houden, dat is niet altijd erg ontspannend!

De verschillende smaakmakers schreeuwen zomer: zongedroogde tomaten, olijven, veel basilicum, Italiaanse kruiden en verfrissende citroen. Combineer dat met romige mozzarella en zachte tortelloni's en je hebt een geweldige maaltijd. De witte bonen voeg ik toe voor extra eiwitten, want dit zijn erg toegankelijke peulvruchten qua smaak en textuur. Ze zijn nl. veel zachter dan kikkererwten en verdwijnen wat in het geheel van groenten en smaakmakers.
MEALPREP TIP
Maak gerust een dubbele portie, want ook koud als lunch is deze zomerse pasta heerlijk. Laat het gerecht dan wel een half uurtje op kamertempertuur komen, want dat komt de smaak en textuur ten goede.
RECEPT MEDITERRANE ONE POT TORTELLONI
Op een half uurtje staat dit gerecht op tafel en ook de afwas is snel gebeurd. Geniet van de zomerse smaken en van de gezelligheid aan tafel! Smakelijk!

Ingrediënten voor 2 porties
1 kleine gele ui of dikke sjalot (90 g)
1 kleine tot middelgrote courgette (350 g)
2 dikke tenen look
10 (half)zongedroogde tomaten op olie (+ optioneel: extra als afwerking)
2 tl Italiaanse kruidenmix (zie tip)
Cayennepeper of chilivlokken naar smaak
250 g tortelloni met vegetarische vulling (koelafdeling)
1 klein blikje witte bonen (200 g)
100 à 150 g jonge spinazie (voorgewassen)
75 g kalamata- of kalamon-olijven, bij voorkeur ontpit
Citroenzeste van ½ à 1 biocitroen
2 grote handenvol basilicumblaadjes
1 bol (plantaardige) mozzarella
Materiaal: 1 grote pan met deksel (diameter 30 cm)
Bereidingswijze (30 min)
Verhit 2-3 el olie uit het potje zongedroogde tomaten in een grote pan op middelhoog tot hoog vuur. Snipper de ui fijn en voeg toe aan de pan. Bak de ui in enkele minuten glazig, dit gaat sneller met een snuifje zout erbij.
Halveer ondertussen de courgette en snij vervolgens in fijne plakjes van max. 5 mm. Voeg de courgette toe aan de ui en bak 2-3 minuten tot de courgette begint te kleuren. Kruid met peper en zout.
Pel de look, halveer en verwijder de kern. Snij in plakjes. Hak de zongedroogde tomaten grof. Voeg beide toe aan de pan, samen met de Italiaanse kruidenmix. Voeg een snuif cayennepeper of chilivlokken toe, als de Italiaanse mix niet pikant is. Roer om en laat 2 min meebakken.
Voeg de tortelloni toe, samen met 150 ml water en een snuif zout. Zet het deksel op de pan en stoom de tortelloni gaar in 3-4 minuten. Voeg meer water toe indien nodig. Zet ondertussen de overige ingrediënten klaar en weeg af indien nodig.
Giet de witte bonen in de pan (incl. het vocht in het blik, dit zorgt voor een smeuïg geheel). Roer om. Scheur vervolgens de jonge spinazie boven de pan, roer om en laat slinken onder deksel. Roer om.
Halveer de olijven. Spoel de citroen. Hak de basilicum grof.
Roer de basilicum voorzichtig onder de tortelloni eens de spinazie geslonken is.
Werk het geheel af met de olijven, citroenzeste, verse basilicum. Scheur de mozzarella in stukjes van 3-4 cm, verdeel over de tortelloni en kruid met peper en zout.
Tips
Kies een Italiaanse kruidenmix die boordevol kruiden en specerijen zit (oregano, basilicum, marjolein, look, gedroogde tomaat of paprika,..) en weinig tot geen zout, zetmeel of suiker bevat.
Heb je pijnboompitten in huis? Rooster die dan kort in de pan, voordat je aan het gerecht begint. Laat ze vervolgens afkoelen op een bord. Dit geeft een heerlijke crunchy afwerking!