Midden-Oosterse Traybake met Aubergine, Gebakken Feta en Pittige Honing
- Stefanie Baert
- 18 apr
- 3 minuten om te lezen
Dit groenterijk gerecht zit boordevol heerlijke intense smaken: pittig, warm, fris en zoet tegelijk. De geroosterde groenten en gepofte kerstomaten passen perfect bij de goudbruin gebakken fetakaas. Komijn, chilivlokken en za'atar: ze maken van eenvoudige groenten een echte smaakbom. De krokante topping met noten, look en panko en de pittige honing op de fetakaas geven dit gerecht net dat tikkeltje mƩƩr, zonder dat je uren in de keuken staat. Het smaakt dus lekker complex, maar het is verrassend simpel!

Het is bovendien een makkelijke traybake die weinig afwas oplevert: je hebt enkel een bakplaat en mengkom nodig! Laat jouw oven maar lekker het werk doen en geniet zelf van een gezonde maaltijd boordevol zomerse smaken.
RECEPT MIDDEN-OOSTERSE TRAYBAKE MET AUBERGINE EN GEBAKKEN FETA
Ā
Ingrediƫnten voor 3 porties
Ā
1 grote aubergine (300 g)
1 courgette (350 g)
1 rode ui (80 g)
200 g kerstomaten
2 tl gemalen komijn
2 tl zaāatar
Olijfolie, zwarte peper en zout
Ā
Voor de fetakaas
200 g fetakaas
1,5 el honing
Zeste van ½ bio-citroen
1 el olijfolie
Chilivlokken naar smaak (ik gebruik pul biber of Aleppo chili)
Ā
Voor de crunchy topping
50 g noten (voorkeur voor noten zonder vliesje, zoals cashewnoten en blanke amandelen)
2 dikke tenen look
Chilivlokken naar smaak (pul biber of Aleppo chili)
4 flinke el panko (geen paneermeel)
2 tl olijfolie
Flinke snuif zout
Ā
Voor erbij:
Een groen slaatje
Optioneel: enkele dikke snedes toast
Ā
Bereiding (25 min + 30 min in de oven)
Ā
Verwarm de oven voor op 180° hetelucht. Bedek een bakplaat met bakpapier.
Snij de aubergine in de lengte in 4 lange kwarten en snij vervolgens in dunne plakjes van max. 0,5 cm. Snij de courgette in de lengte in 4 en snij vervolgens in plakjes van max. 1 cm. Pel de ui en snij in ringen of smalle partjes.
Doe de gesneden groenten in een mengkom, samen met de kerstomaten en kruid met komijn en zaāatar. Voeg ook olijolie, peper en zout toe en meng door elkaar tot alles bedekt is met een laagje olie en kruiden. Verdeel over de bakplaat.
Halveer de fetakaas en snij vervolgens in rechthoeken van ongeveer 0,5 x 3 x 4 cm. Verdeel over de groenten.
Is de honing erg dik? Smelt die dan 10-20 seconden in de microgolf (of in de warme oven), zodat het wat lopender wordt.
Spoel de citroen. Doe de honing, olijfolie en chilivlokken in de mengkom van de groenten. Rasp er de zeste van een halve citroen bij, kruid met peper en meng goed door elkaar.
Lepel de honing-mengeling over de stukjes fetakaas. Plaats de bakplaat 20 min in de oven. Open halverwege kort de oven om stoom te laten ontsnappen, herhaal dit indien nodig naar het einde van de gaartijd toe.
Hak de noten grof. Pel de look, halveer en verwijder de kern. Snij vervolgens in plakjes. Doe de noten, look, chilivlokken, panko, olijfolie en zout in de reeds gebruikte mengkom mengkom en roer goed door elkaar.
Na 20 min in de oven zijn de groenten zo goed als gaar en begint de fetakaas te kleuren. Verdeel de crunchy topping over de bakplaat en plaats nog 10 minuten in de oven, tot de panko goudbruin en noten goudbruin zijn en de look gaar is.
Maak net voor het serveren de sla aan met wat olie, azijn, peper en zout. Dit kan in de reeds gebruikte mengkom!
Ā
SNEL KOKEN OP DRUK DAGEN?
Wil je nog meer van deze snelle, makkelijke recepten ontdekken? In mijn cursus Snel Koken op Drukke Dagen ontdek je een e-book met 40 recepten die in no-time op tafel staan, dankzij snelle ingrediënten, slimme shortcuts en handige kookhacks! Ook de afwas is telkens beperkt tot een minimum (denk bvb. aan heerlijke eenpansgerechten en traybakes!), zodat je na de maaltijd lekker in de zetel kan ploffen. Ontdek deze lifesaver (en timesaver!) hier.
Ā

Ā