top of page

5 Tips voor een Zero-Waste Voorraadkast

Ik heb eindelijk de stap gezet! Al 15 jaar kook ik in een oude, afgeleefde en onpraktische keuken. Met amper opbergruimte, heel wat open kasten (die geen rommel kunnen verbergen) en donkere, diepe kasten waarbij je geen idee hebt wat er achterin staat.


Maar deze maand bestelde ik een nieuwe keuken bij IKEA: heerlijk light & bright, met ongelooflijk veel opbergruimte (of toch zeker in vergelijking met mijn huidige keuken 😊 ), praktische lades en een clean & organised feel.


Ik kan niet wachten om hem deze lente, wanneer hij geïnstalleerd wordt, helemaal in te richten en er echt mijn droomkeuken van te maken.


Mijn focus in deze droomkeuken? Een zero waste voorraadkast, slimme bewaarmethodes en koken met restjes! #AlleBeetjesHelpen


Wil jij daar dit jaar ook op inzetten? Ik geef je in deze en een volgende blogpost heel wat gemakkelijke en praktische tips, waarmee jij in jouw keuken aan de slag kan gaan!Hoe creëer je een zero-waste voorraadkast?


Tip 1: Zero-waste cooking begint bij een slimme voorraadkast! De juiste bewaardozen en goed afgesloten bokalen zorgen ervoor dat je aankopen niet snel aan kwaliteit en versheid verliezen. Bewaar je granen, noten, pitten en andere droge ingrediënten dus niet in de halflege geopende zakjes, maar kies voor doorzichtige & herbruikbare bewaardozen en bokalen. Zo vergeet je nooit wat je in huis hebt, en wat aangevuld moet worden. Ook is de kans dan heel wat kleiner dat je onderin je voorraadkast heel wat losse rijstkorrels, verdwaalde pitten en een explosie aan zaden ontdekt. Been there, done that 😊


Handige bokalen voor meer overzicht en versheid ©The Fresh Light

Tip 2: Stapelbare transparante bewaardozen maken je koelkast overzichtelijker. Hierdoor verlies je niets uit het oog en moet je geen restjes weggooien die je vergeten bent achterin de koelkast. Want geef toe, hoe vaak heb je een verdwaald potje in je koelkast gevonden, dat je stiekem niet wou opendoen omdat je bang was voor wat je zou aantreffen? 😊


Gebruik bovendien bewaardozen die je ook mag invriezen en opwarmen in de magnetron en oven, zoals glazen schalen. Dat bespaart je tijd en afwas!


Gebruik platte containers in de diepvries, zo kan het gerecht snel en gelijkmatig invriezen. Het versnelt bovendien het ontdooiproces!Mealprep in glazen bewaardoos met deksel
Meeneemlunch in een glazen schaal met bamboo deksel ©FoodLove


Tip 3: Gebruik etiketten om de gerechten te labelen & een datum te noteren. Twijfel je of je restjes in de koelkast nog goed zijn? Check gewoon de datum! Heel wat leftovers (zeker van plantaardige gerechten) kan je gemakkelijk 3-4 dagen bewaren. Twijfel je toch? Volg dan je ogen en neus!


Ook bij diepvriesgerechten is een label belangrijk. Zo ontdooi je niet per ongeluk het verkeerde sausje of gerecht! Niet leuk wanneer je zin hebt in die heerlijke stoofpot, maar blijkt dat je een portie babyvoeding hebt ontdooid.


Of zoals Beyoncé zou zeggen: "If you like it then you should put a label on it" 😊

Put a label on it! ©The Fresh Light

Tip 4: Ook zo’n grote fan van koffie? Of kan jij niet meer zonder jouw verwarmende tas thee, first thing in the morning? I’m with you! Maar kies jij ook voor zero-waste wanneer het op je favoriete drankje aankomt?


Het is toch o zo gemakkelijk he: een theezakje in je tas doppen of een koffiepad in je koffietoestel duwen en klaar. We hebben het zelf ook jaren gedaan! Maar vorig jaar kozen we voor een koffietoestel dat zelf koffiebonen vermaalt. En ook voor thee kies ik 90% van de tijd voor losse thee (nobody is perfect). Heerlijk vind ik dat ritueel: een mooi blik openen, de heerlijke geur van thee, fruit en kruiden ruiken en dan losse thee in een thee-eitje scheppen.


Jouw favoriete koffiebonen, gemalen koffie of losse thee kan je dus ook mooi in het zicht bewaren, in elegante koffie- en theebussen.


Heerlijke rozenthee blijft langer vers in een theebus
Heerlijke rozenthee blijft langer vers in een theebus ©FoodLove

Tip 5: Ben je meer een take-away koffie kind of person? Geniet je in deze gekke tijden enorm van babbel-wandelingen met vriendinnen? I feel you! Elke week wandel ik met een vriendin door mijn prachtige stad, waar ze de lekkerste meeneemkoffietjes serveren. Maar je kan natuurlijk ook zelf koffie zetten en deze in een herbruikbare beker gieten! Lekker gemakkelijk (en goedkoper dan die dure koffietjes in 't stad 😉)


Neem deze herbruikbare koffiebeker dus mee als je op pad gaat. Zo verspil je geen papieren wegwerpbekertje!


Herbruikbare koffiebeker voor take-away ©FoodLove
Herbruikbare koffiebeker voor take-away ©FoodLove

Wil je trouwens meer leren over mealpreppen en zero-waste koken? Weet je niet wat je allemaal mag invriezen? En weet jij geen raad met restjes groenten, pasta, kaas of saus? Dan vind je in de Mealprep Masterclass zeker wat je zoekt! Dit is een uitgebreide online cursus boordevol praktische mealprep tips & mealplan tips, en heerlijke recepten.


See you soon in the FoodLove Academy!


Mealprep lunches in glazen containers ©FoodLove
Mealprep lunches in glazen containers ©FoodLove

Disclaimer: Deze blogpost maakte ik in samenwerking met IKEA, in het kader van hun duurzaamheidscampagne en "Ik Kook Duurzaam"-challenge.


De producten die ik voorstel en de merken met wie ik samenwerk, zijn producten en merken die ik zelf gebruik en waar ik dus volledig achtersta.

352 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page