top of page
  • Stefanie

Merry Mealprep! Een make-ahead Kerstmenu voor een stressloze kerst (deel 1).


Mealpreppen op zondag, roll‑over-­meals en freezer-friendly food: in mijn boek Ready, Set, Go! leg ik uitgebreid uit hoe de juiste mealprep voorbereiding leidt tot een hele week gezond eten. Maar dat kan ook perfect tijdens de feestdagen!

Met een combinatie van gerechten uit het “Dinner Party Proof” hoofdstuk schakel ik een versnelling hoger en toon ik je hoe je een uitgebreid kerst- of nieuwjaarsmenu op voorhand kan voorbereiden: van de feestelijke drankjes tot de showstopping desserts. Een kwartiertje werk tussen de gangen door, dus tijd genoeg om bij gasten aan tafel te zitten en de leukste gesprekken te voeren.

Hoe doe je dat, een Merry Mealprep Christmas creëren?

Een zorgeloos diner begint bij een slimme voorbereiding, hulp van je gasten en een feilloos mealprep menu.

Stap 1: Preparation & Delegation

  • Zet de tafel een dag (of twee!) op voorhand: zo kan je uitgebreid de tijd nemen om je servies uit te zoeken, vaasjes te vullen met bloemen, leuke serviettes uit te kiezen en kaarsjes klaar te zetten.

  • Zet je leukste kommen en grote serveerschalen op voorhand klaar in een curverbox of wasmand in de keuken of berging. Zo hoef je tussen de gangen door niet te zoeken naar de juiste schalen, wat je heel wat tijd bespaart.

  • Zorg voor een lege afwasmachine voordat het etenje begint. Zo kan je bij het afruimen alles onmiddellijk in de afwasmachine (laten) opruimen en blijft je keuken overzichtelijk.

  • Wijs één iemand aan als de drankenverantwoordelijke: deze persoon krijgt de taak om bij te houden of iedereen voldoende te drinken heeft, om rond te gaan met wijn of andere dranken, glazen bij te vullen en lege flesjes op te ruimen.

Stap 2: Het perfecte mealprep menu

Een ingewikkeld menu waarbij alles à la minute moet worden gebakken, gegrild en gestoofd bezorgt je gegarandeerd stress. Kies je voor meerdere gangen die op individuele borden gedresseerd worden, dan zal je in de keuken zwoegen terwijl je gasten genieten van de drankjes, de babbels en het eten.

Doe daarom zoals mij:

  • Kies voor een uitgebreid aperitief en sla het voorgerecht over. Zo kan je heel wat smaken & leuke gerechten uittesten in kleine mini-versies. Mislukt er iets of zit er een moeilijke eter tussen? Geen probleem, er is keuze genoeg! Kies uiteraard voor hapjes die weinig aandacht vragen de avond zelf.

  • Grote schalen in het midden van de tafel: voel je niet verplicht om bij het hoofdgerecht individuele bordjes te dresseren. Het is juist fantastisch om meerdere grote kommen tegelijk op tafel te zetten, boordevol kleurrijke gerechten met tonnen smaak & diverse texturen.

  • Bedenk je menu een week op voorhand: kies een aantal gerechten uit dit hoofdstuk en vul ze aan met jouw favorieten.

  • Zorg voor een menu waarbij je alles op voorhand kan voorbereiden, zodat je hapjes klaarstaan wanneer de gasten toekomen en je gerechten hoogstens een kwartiertje afwerking nodig hebben of in de oven of op het vuur pruttelen terwijl jij aperitieft

De prachtige locatie van Gust

Stap 3: Let's get cooking!

In mijn boek vind je niet enkel een klassieker menu voor met de (schoon)ouders, maar ook een gedurfd menu voor feestdagen met vrienden (because aren't they our new f(r)amily?).

Bij vrienden mag je al wat meer experimenteren. Sfeer gaat boven alles, dus zorg dat je vooral zelf geniet, tijd maakt voor heerlijke babbels en je vrienden de weg toont naar de koelkast.

Stap af van het klassieke voorgerecht-hoofdgerecht-dessert trio. Kies voor een uitgebreide apero met heel wat hapjes en zet vervolgens één of meerdere grote schotels op tafel, waar iedereen gezellig uit schept wat hij wil.

And what is on the delicious stress-free mealprep menu?

Bloemkool BBQ Boutjes

Het Merry Mealprep Kerstmenu bestaat uit verschillende hapjes uit de wereldkeuken, heerlijk comfort food als hoofdgerecht en de lekkerste sweet treat die je rechtstreeks uit de diepvries kan halen:

Hapjes:

Edamame boontjes

Bloemkool bbq boutjes (zie foto)

Latkes van zoete aardappel

Muhammara

Sharing dish

Mexicaanse tofu scramble met nachos, guacamole en salsa

Dessert

Peanut butter cups

Drinks

Kombucha cocktail

Binnen een paar dagen lees je in een tweede artikel hoe je juist te werk kan gaan om dit uitgebreide menu volledig op voorhand te maken. Meer tips & tricks lees je uiteraard in mijn boek!

Stay tuned <3

169 weergaven
bottom of page