• Stefanie

Acai, de holy berry uit het Amazonewoud


Tijdens de nieuwe reeks Healthy Breakfast Workshops deze zomer verwen ik je met heel wat verrassende gezonde ontbijtjes. Eén daarvan komt helemaal uit het Amazonewoud en heb je mogelijks hier en daar al zien opduiken op de menukaart van een hip ontbijthuisje of in je Instagram feed. Yes, ik heb het over de prachtige acaibes die je kan verwerken tot heerlijke smoothie bowls, afgewerkt met vers fruit en granola.

Delicious acai bowls by Olivia Behaegel, a.k.a. Fitfoodness

Voor deze refreshing bowls gebruiken we uiteraard thé best of the best brand in town: The Holy Berry. Dit merk werd opgericht door Margaux Bonte en Stephen De Rycke, high school sweethearts met een bloeiende start-up. Zij vertellen je hier alles over dit superfruit en delen twee receptjes voor de perfecte acai bowl!

Bekijk zeker ook de Facebook en Instagram pagina van dit inspirerende merk! Hier wordt binnenkort de lancering van hun website aangekondigd. Met al je vragen kan je bovendien terecht op hello@theholyberry of 0479 45 24 98.

Wat is die heilige bes, nu?

"Açai is een donkerpaarse/bruine bes die in grote trossen aan de açai palmboom groeit. Açai besjes zijn te vinden doorheen het Amazonewoud waar ze al eeuwenlang een hoofdbestanddeel vormen van het lokale dieet van de inheemse bevolking en dit omwille van hun uitzonderlijk hoge voedingswaarde. Zoals wel vaker gebeurt bij populaire voedingsmiddelen zijn er reeds heel wat plantages van açai, dit echter ten koste van hun voedingswaarde en van de biodiversiteit die het Amazonewoud juist zo uniek maakt. De besjes worden 2 maal per jaar geoogst en direct na pluk meteen ontpit en ingevroren of tot poeder vermalen. Zowel de diepgevroren bessenpulp als het poeder zijn echt aan te raden, maar het gebruik van de 2 is echter anders. Het poeder is sterker van smaak en wordt daardoor eerder als supplement gezien, het bessenpulp kan echt als basis dienen voor een gezond zoet of hartig gerechtje."

Wat is er zo krachtig aan?

“Acai is niet voor niets een superfruit. Bessen in het algemeen zijn sowieso al een ongelooflijk gezonde fruitsoort. Denk maar aan de blauwe besjes, zo’n nutriëntenbom! Maar acai is één van de gezondste bessensoorten: een uitzonderlijk hoge concentratie anti-oxidanten, omega 6 & 9 vetzuren en zeer laag in natuurlijke suikers. Door deze vetzuren leunt de acai trouwens dicht aan bij de avocado, ook een superfood.

Wist je dat de acai bes een erg grote pit heeft, en maar een dunne laag vruchtvlees? Zoals ze zeggen van zoveel fruitsoorten: het beste zit net onder de schil en juist rond de pit, en dat is bij de acai zeker het geval: al het nutriëntenrijke vruchtvlees zit in een dunne laag tussen de schil en de pit. Voor 100 gram açai bessen pulp heb je dus heel wat açai besjes nodig. Maar wees gerust, het Amazonewoud is groot genoeg!””

And what about the taste?

“De acai bes heeft een erg uitgesproken, karakteristieke smaak. Een eerder aardse smaak. Sommigen herkennen er rode wijn, chocolade of frambozen in. De smaak is absoluut niet zoet, aangezien er haast geen natuurlijke suikers inzitten. Hierdoor wordt het in recepten vaak gecombineerd met zoetere ingrediënten, zoals banaan, aardbeien of natuurlijke zoetmiddelen zoals honing of agave. Wat erg leuk is, is dat je door de omega 6&9 vetzuren snel een romige textuur verkrijgt. Heerlijk!”

Acai bowl topped with fruit, coconut & black sesame - by The Holy Berry

Hoe hebben jullie het leren kennen?

“Wanneer we op huwelijksreis in Australië waren, hebben we heel wat healthy inspiration opgedaan. We volgden verschillende opleidingen, onder andere in personal training en cursussen rond sportvoeding. Tegelijkertijd zagen we dat acai daar erg gekend en geliefd is bij sport- en health minded people, voornamelijk dan bij de surfers. Zij voelen elke dag het effect van de acai op hun sportprestaties en voelen zich goed & energiek na een ontbijt of snack met acai.”

Sommigen beweren dat acai bowls helemaal niet gezond zijn. Wat vinden jullie daarvan?

“De acai-bes zelf is ongelooflijk gezond, daar kan je niet onderuit. Er zitten meer dan 12 verschillende soorten voedingsstoffen in, waardoor het onder de noemer “superfood” valt. Akkoord, dat is geen wetenschappelijk onderbouwde term. Maar dat neemt niet weg dat acai boordevol krachtige stoffen zit.

Of een acai bowl gezond is, hangt af van hoe je het maakt, en met welke acai packs.

De goedkopere acai packs bevatten slechts 6% acai pulp, de rest is water en een zoetmiddel. Wij kiezen resoluut voor açai van de allerhoogste kwaliteit: tot 14% açai solids per pakje, wat het absolute maximum is om nog heerlijke romige acai bowls te kunnen maken. Wijzelf eten alle dagen açai en de keuze voor de beste kwaliteit is, laten we eerlijk toegeven, ook een beetje egoïstisch gemotiveerd (lacht)."

Acai bowl met kiwi en banaan - by Fitfoodness

"De açai besjes van The Holy Berry komen niet van plantages maar zijn wildgeplukt en biologisch gecertifieerd, wat wel belangrijk is voor een product dat van zo ver komt en waar je dus niet altijd controle over hebt. We hebben in ons aanbod zowel de pure açai pulp als die met wat rauw rietsap en guarana extract aan toegevoegd. Geen suikersiropen en never ever aangelengd met water! In plaats van citroenzuur, wat een chemisch additief is, opteerden we voor wat biologisch limoensap, waardoor onze açai 100% biologisch is!”

Commerciële aanbieders van acai ontbijtbowls, voornamelijk in Brazilië, verwerken jammer genoeg vaak suiker(siropen) of gecondenseerde melk in de bowls, om ze extra zoet en romig te maken. Uiteraard kan je dan niet meer spreken van een super gezond ontbijt maar oké, dat moet natuurlijk ook niet altijd. Zolang het maar lekker is! Het is wel altijd jammer wanneer de voedingsindustrie een superhealthy product gaat misbruiken voor puur winstbejag. Açai is gezond maar de kwaliteit en de bereidingswijze spelen natuurlijk een zeer grote rol in de voedingswaarde van het product”

Je spreekt vaak over ontbijtbowls, kan je acai ook op andere momenten eten?

"Natuurlijk! Het is het ideale tussendoortje voor jouw afternoon cravings, maar ook een gezonde late night snack. Het blijft iets persoonlijk: iedereen heeft gewoon een favoriet acai moment."

Olivia Behaegel van Fitfoodness maakt er zelfs ijsjes van!

Hoe & waar zijn jullie producten te koop?

"We lanceren onze biologische “The Holy Berry” acai packs de eerste week van juli. De eerste packs kan je dan in verschillende (bio)winkels in het vriesvak vinden. Maar uiteraard krijgen jullie tijdens de Healthy Breakfast Workshops van FoodLove al een sneak preview!

Volg zeker de Facebook pagina van The Holy Berry op de voet, daar kondigen we de lancering aan van onze gloednieuwe website. Ook alle verkooppunten zul je op de site kunnen vinden!"

Bieden jullie ook iets anders aan dan acai packs?

"Yes, of course! Wij maken het graag super easy voor de acai lovers met weinig tijd. Voor hen zijn we volop bezig met de ontwikkeling van een aantal “ready-made” acai bowls, die eveneens te koop zullen zijn in de winkel. Deze worden gemaakt op basis van uitsluitend biologische ingrediënten, super puur en volgens onze bescheiden mening hemels van smaak! Zo kan je een gezond ontbijt, tussendoortje of dessert rechtstreeks uit jouw diepvries halen en er zeker van zijn dat het jouw gezondheid enkel maar goed doet! We hebben onze receptjes daarenboven ook volledig zelf ontwikkelend en werken met een artisanale ijsmaker die we persoonlijk kennen. Het zijn stuk voor stuk ingrediënten van de hoogste kwaliteit en we bannen alle E-nummers: geen bewaarmiddelen, dikkingsmiddelen of smaakversterkers. Dit vullen we later aan met een foodservice concept voor de horeca."

More delicious acai by the lovely Olivia a.k.a. Fitfoodness

Wat ga je juist ontwikkelen voor de horeca?

"We merken dat het maken van acai bowls voor de horeca te arbeidsintensief is. Bovendien maakt een blender relatief veel lawaai, wat niet ideaal is in een rustig ontbijthuisje. We hebben daarom beslist om voor de horeca een soft-ijs machine te ontwikkelen, met ready-made acai bowl mixes. Deze mixes bevatten reeds-geblende açai bowls op basis van onder andere biologische açai en banaan. Zo kunnen de horeca-uitbaters een healthy açai bowl snel en gemakkelijk aan hun klanten serveren en creatief aan de slag gaan met heerlijke toppings ter afwerking. Met deze machine staan we bovendien ook op festivals deze zomer, o.a. op Tomorrowland!

Get your acai at the festivals! Credits: The Holy Berry