Krokante Bloemkool BBQ Boutjes met een smokey BBQ saus: klinkt heerlijk, toch?
Dit recept komt oorspronkelijk uit mijn mealprep kookboek Ready, Set Go: Je slimme voorsprong op een gezonde week. Maar jammer genoeg kreeg ik van een aantal enthousiaste koks het berichtje dat deze BBQ Cauliflower Wings niet echt krokant werden of dat het beslag niet goed bleef “plakken” aan de wings. Dat kan natuurlijk liggen aan hoeveel water je toevoegt aan het beslag, of hoe "intens" jouw oven is. Maar in 95% van de gevallen werden de wings niet krokant omdat ze de verkeerde bloem gebruikten, zoals tarwebloem of speltbloem (ook al had ik gewaarschuwd dat ze de volkoren rijstbloem niét zomaar konden vervangen 😉). Anderen hadden wel de juiste bloem gebruikt, maar van een ander merk.
Ik testte daarom het recept uit met gewone witte rijstbloem, omdat dat misschien (hopelijk 😅) minder onderlinge verschillen vertoont tussen diverse merken. Je vindt dit zéker en vast in de biowinkels (ik kocht de mijne bij Bioplanet, van het merk Bauckhof) en in Aziatische winkels. Ik weet ook dat vele Delhaizes en Albert Heijn winkels een volkoren variant hebben, van het merk Smaakt, en daarmee lukt het evengoed! Of laten we hopen, fingers crossed 🤞🏻
Om het EXTRA crispy te maken, voegde ik wat rijstolie toe aan het beslag (vervang gerust door arachideolie) en gebruikte ik de heteluchtfunctie van mijn oven.
Ik voegde bovendien extra veel kruiden toe, gewoon omdat ik daar zin in had ;)
Het recept vind je hieronder! Laat je mij iets weten als je het gemaakt hebt? Ik hoor héél graag of het goed gelukt is!
Ingrediënten voor 2-3 personen als hapje
400 gr bloemkool, ongeveer een halve bloemkool of een volledige kleine
Voor het beslag:
5 eetlepels (60 gr) wit of volkoren rijstmeel (dit kan je moeilijk vervangen door andere bloem. Het zorgt voor binding & crunch)
4 eetlepels maiszetmeel (35 gram)
1 theelepel mild paprikapoeder
½ theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel lookpoeder
½ theelepel komijn
Een erg flinke snuif zout en cayennepeper
Flink wat zwarte peper van de molen
150 ml ijskoud water (maak je door een paar ijsblokjes in een kommetje koud water te leggen)
1,5 eetlepel rijstolie (of arachide, iets wat op hoge temperaturen verhit mag worden)
Voor de BBQ saus:
6 eetlepels ketchup (=90ml)
2 eetlepels ahornsiroop (=30ml)
2 theelepels mosterd
1 theelepel sojasaus of tamari
Cayennepeper
Een flinke snuif gerookt paprikapoeder voor de smokey smaak
Bereidingswijze (40 min)
1. Verwarm de oven voor op 210° hetelucht (of 220° boven- en onderwarmte). Bedek een bakplaat met bakpapier.
2. Trek de roosjes voorzichtig los van de bloemkool i.p.v. ze te snijden. Zo heb je leukere vormen én minder verlies aan de splinters bloemkool die tijdens het snijden overal rondvliegen
3. Meng in een kom alle droge ingrediënten voor het tempurabeslag: rijstmeel, maiszetmeel en kruiden.
4. Voeg er al roerend met een garde 100 ml (dus nog niet alles!) ijskoud water aan toe. Roer er dan ook de olie onder. Meng goed zodat er geen brokjes bloem meer zijn. Je moet een dik doch lopend beslag bekomen. Het mag niet blijven liggen als je je lepel schuin houdt, maar het mag er ook niet aflopen zoals melk. Te dik? Voeg dan beetje bij beetje de rest van het ijswater toe (ik had ongeveer 140 ml water nodig). Te lopend geworden? Voeg dan een theelepel maizena en rijstbloem toe en kruid opnieuw bij.
5. Meng de bloemkoolroosjes onder het beslag. Zorg dat alle roosjes goed bedekt zijn met het beslag.
6. Schud het teveel aan beslag van de bloemkool en leg ze op een afstandje van elkaar op de bakplaat. Plaats in de oven en bak 15 à 20 minuten, of tot wanneer de korst krokant en goudbruin is. TIP! Open de oven halverwege om alle stoom te laten ontsnappen. Zo wordt de korst krokanter.
7. Maak ondertussen de BBQ saus door alle ingrediënten in een kommetje te mengen. Proef en kruid bij naar smaak.
Comments