top of page

Chocoladekoekjes gevuld met hazelnootpasta

Bijgewerkt op: 1 jun. 2023

Deze chocolate chip cookies hebben een heerlijke verrassing binnenin. Jawel: een hart van smeuïge hazelnootpasta! Hoe lekker klinkt dat? Ik heb vier koekjesexperimenten gedaan om het ultieme recept te bekomen, dus ik kan je verzekeren: ze zijn geweldig lekker.

En neen, ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken. Pinky promise! Geen gesukkel met ingevroren stukjes chocopasta of het afwassen van een keukenrobot. Het is dus het perfecte recept om volgend weekend voor je eigen mama te maken, of om subtiel door te spelen naar je kinderen *hint* 😉

Ze hebben een heerlijk zoete karamelsmaak door de kokosbloesemsuiker, een bittere toets door de pure chocolade en de volle smaak van hazelnoten door het hart van Nocciolata Zonder Melk van Rigoni di Asiago. Dat is een heerlijke cacao-hazelnootpasta zonder zorgen: geen palmolie, geen melk, geen gluten én helemaal biologisch! Perfect dus voor wie graag let op allergenen, voor wie plantaardig wilt eten of gewoon voor iedereen die houdt van keilekkere choco!

En als je slim bent, dan verdubbel je het recept! Je kan de ongebakken koekjes dan perfect invriezen. Zo haal je in 1-2-3 warme en krokante koekjes uit de oven op de volgende feestdag (vaderdag, bijvoorbeeld?), zonder afwas of of opkuis. Top idee, toch?

Het recept vind je hieronder. Lees helemaal onderaan zeker de tip voor de perfecte baktijd, zodat je geen keiharde en oneetbare koekjes krijgt 🙈


KOEKJES MET CHOCOLADE EN HAZELNOOTPASTA


Ingrediënten voor 10 koekjes

150 gram speltbloem of haverbloem

40 gram pure chocolade, fijn gehakt + een extra stukje voor de afwerking

1/2e theelepel bakpoeder

Een snuifje zout

80 gram vegan bakboter*

75 gram kokosbloesemsuiker*

1 theelepel vloeibare vanille-essence

1 à 1,5 eetlepel plantaardige melk (of koffie)*

10 kleine theelepels Nocciolata Zonder Melk

*Dit recept geeft lekkere en stevige koekjes. Maar mag het koekje nog wat rijker en zoeter zijn? Kies dan voor 100 gram bakboter + 90 gram kokosbloesemsuiker. Je koekje zal dan wat meer uitlopen tijdens het bakken. Je hoeft in dit geval ook geen plantaardige melk toe te voegen.


Bereidingstijd: 15 min + 30 min koelkast

  1. Meng de eerste vier ingrediënten (speltbloem, gehakte chocolade, bakpoeder en zout) in één grote kom.

  2. Doe de boter in een ruime kom die in de microgolfoven mag en plaats 30 seconden in de microgolfoven, of tot wanneer de boter lauwwarm en gesmolten is. Roer er met een garde de suiker doorheen en blijf kloppen tot wanneer de suiker gesmolten is en je een homogeen geheel krijgt. Voeg ook de vanille-essence toe en meng goed.

  3. Giet de suiker-botermengeling bij de droge ingrediënten en meng met een spatel. Voeg 1 eetlepel plantaardige melk toe om het mengen te vergemakkelijken, indien dat nodig lijkt. Meng tot wanneer alle bloem is gemengd met de suiker-botermengeling. Plaats 30 minuten in de koelkast zodat de boter weer kan stollen en je een stevig niet-plakkerig deeg krijgt waar je gemakkelijk balletjes van kan maken**.

  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 190° boven- en onderwarmte. Bedek een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.

  5. Verdeel het deeg in 10 gelijke balletjes. Splits een balletje in 2 en duw één ervan tot een platte schijf van 5 à 7 mm dik. Duw een ondiep kuiltje in de schijf. Lepel een kleine theelepel Nocciolata Zonder Melk in het kuiltje. Duw het tweede deeltje deeg ook tot een platte schijf, leg het er voorzichtig bovenop en druk de naden goed aan. Rol voorzichtig opnieuw tot een balletje en leg op de bakplaat. Herhaal dit voor alle balletjes.

  6. Plaats in de oven en bak de koekjes 12 à 13 minuten. Hak ondertussen een stukje chocolade fijn.

  7. Haal uit de oven, strooi er de gehakte chocolade over en laat volledig afkoelen. Ze zullen nog onvoldoende gebakken lijken en nog heel zacht voelen, maar ze worden krokant tijdens het afkoelen. Bak ze niet te lang, want dan worden ze na 1 dag heel erg hard.

** laat je het deeg langer in de koelkast, dan zal het zo hard worden dat het verbrokkelt als je het in balletjes wilt verdelen. Kneed dan kort het deeg zodat het weer “handelbaar” is.

Tip 1: Eet de koekjes vers uit de oven, dan is de Nocciolata nog lekker lopend. Na enkele uurtjes wordt de binnenkant iets steviger. Maar wel even lekker natuurlijk, en het smost ook wat minder ;)

Tip 2: maak een dubbele portie en bewaar de helft van de ongebakken balletjes in de vriezer. Bak ze dan af wanneer je er zin in hebt, bijvoorbeeld op Vaderdag ;)! Laat ze dan eerst een uurtje op kamertemperatuur komen voordat je ze bakt.

Tip 3: hak de chocolade fijn genoeg. Grote stukken chocolade gaan het moeilijker maken om de koekjes mooi te sluiten over de vulling.

Disclaimer

Dit is een samenwerking met Rigoni di Asiago en dus een #advertentie. Ik werk enkel samen met merken en producten waar ik achter sta en die ik zelf ook koop.


Comments


bottom of page