FoodLove interviewt de leukste food fotografen en foodstylisten. Zij geven jou een inkijk in hun wereld: wat hen inspireert, hoe ze te werk gaan om prachtige foto's te creëren, welke tools ze gebruiken én welke lessen ze met jou willen delen.
Verplicht leesvoer voor iedereen die houdt van mooi & lekker eten dus!
Een deel van het interview vind je hieronder. Het volledige interview vind je binnenkort in een uitgebreid e-book boordevol inspirerende Food Fotografie Talks, als bonus in de Foodstyling & Fotografie Essentials E-course!
Session 2: Geregeld Goesting - When Travel Meets Food
Hi! Ik ben Yasmin Spaens, gepassioneerde leerkracht en reiziger. Op sociale media vind je mij op Instagram en Facebook, daarnaast heb ik ook een website waar ik al mijn recepten bundel. De focus van mijn content ligt op simpel en gevarieerd eten, waarin groenten een grote hoofdrol spelen. De boodschap die ik mijn volgers tracht mee te geven is dat je jezelf niets mag ontzeggen noch mag opleggen. Een gezonde manier van eten aan de hand van een filosofie die gebaseerd is op rust, evenwicht en variatie. Het mentaal welzijn staat ten slotte voorop.
Wanneer ben jij begonnen met food fotografie? Waar kwam je interesse of liefde voor foodstyling vandaan?
Vijf jaar geleden ben ik begonnen met het ontwikkelen van een andere levens- en eetstijl. Ik deed aan onderzoek betreffende voedingsmiddelen, de werking van het menselijk lichaam en de opname van voedingsstoffen. ‘Wat is de relatie tussen lichaam, geest en voeding?’ vroeg ik me af. Ik zocht naar een manier waarop deze elementen in balans konden samen leven. Tot op heden ben ik zo ontzettend blij dat mijn zoektocht voor mij persoonlijk daarin geslaagd is, want het heeft mijn manier van denken en handelen compleet veranderd.
Tijdens een periode van werkloosheid vroeg ik me af wat ik nog meer kon dan lesgeven. Ik begon te schilderen en allerlei ‘mislukte’ culturele uitingen op poten te zetten. Dat was het niet. Het bleek uiteindelijk koken te zijn, spelen met ingrediënten, de spontaniteit en de creativiteit het laten overnemen. Deze brachten me op het idee om een website te maken en te beginnen fotograferen. Op dat moment was ik er nog van overtuigd dat eten fotograferen met een gewone smartphone voldeed.
Heb je al van jongsaf een talent voor het creëren van mooie beelden, of is het volgens jou eerder een soort spier die je hebt getraind en gestretcht?
Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in kleuren, composities en mooie beelden. Tijdens mijn reizen ontwikkelde ik een enorme liefde voor fotografie. Voornamelijk Zuidoost-Azië en alle pracht en praal die binnen die culturen te bewonderen valt, brachten mij naar die passie. Een blik op de werkelijkheid, maar vanuit de lens jouw individuele ‘gaze’ ontwikkelen tot een mooi plaatje… Man, dat was en is nog steeds voor mij puur geluk!
Welke stappen heb jij genomen om te groeien in foodstyling en fotografie? Wat vond je het moeilijkste?
De grootste stap die ik heb ondernomen was het aanschaffen van een professionele camera. Soms ben ik iemand die vastgeroest kan zitten in oude gewoonten. Zoals ik hierboven al beschreef, was mijn gewone smartphone dé tool om mooie foto’s te maken. Niet oké. Een camera biedt veel meer mogelijkheden, alleen al de scherptediepte maakt één en al verschil.
Het klaarzetten/creëren van een foodscène is voor mij altijd iets zeer spannend, ik ben zelfs een beetje zenuwachtig op dat moment omdat ik wil dat het goed is.
Als foodblogger ben je naar mijn mening echt multidisciplinair. Je moet namelijk goed kunnen koken, vernieuwend kunnen koken, jouw persoonlijke concept ontwikkelen, brainstormen over en experimenteren met ingrediënten, een keuze maken in de ondergrond, de props, de kleuren van het gerecht die een harmonisch en contrasterend geheel kunnen vormen met de kleuren van je ondergrond en je props, vanuit je lens denken aan een aantrekkelijke compositie van de verschillende elementen die je in beeld tracht te brengen, achteraf het kiezen van de beste foto’s, ze bewerken, online plaatsen, recepten schrijven,…
Elke fase van dit proces was en is nog steeds voor mij een spel, een zoektocht, een uitdaging, een ontdekking! Om te groeien, moet je hard werken en mag je niet opgeven. Pauzeren is toegelaten, maar het is belangrijk om de draad weer op te pikken en jezelf te blijven uitdagen, want dat maakt het net zo leuk.
Het moeilijkste vond ik leren werken met de camera, wat tot op heden absoluut nog niet op punt staat omdat ik nog steeds werk met de automatische functie.
Hoe zou je jouw stijl omschrijven?
Mijn stijl zou ik omschrijven als kleurrijk, contrasterend en altijd anders. Elk plaatje is voor mij een nieuw verhaal, een nieuwe droomwereld. Daarbij denk ik dus niet aan het gegeven of alle beelden perfect bij elkaar passen in mijn feed op Instagram. Ik heb daar uiteraard ook wel bij stilgestaan waarbij ik bijvoorbeeld overwoog om alle foto’s zo clean mogelijk te houden en steeds te werken met een witte achtergrond. Maar die gedachte geraakt al snel automatisch figuurlijk op de achtergrond omdat ik graag buiten de lijntjes kleur.
Heb je favoriete keramiekmerken die perfect passen bij jouw stijl? Wat zijn jouw favoriete props?
Mijn favoriete props zijn houten kommetjes en lepeltjes uit Zuidoost-Azië en simpele kleine witte bordjes of schaaltjes met een apart detail (bijvoorbeeld een imperfect rond kommetje). Ik vermijd props die te druk of te kleurrijk zijn omdat niet mijn props in de kijker moeten staan, maar mijn gerechten.
Op welke foto’s ben je het meest trots? Waarom?
Dit is denk ik dé moeilijkste vraag uit heel deze vragenlijst. Het is niet simpel om je eigen werk te evalueren. Ik vergelijk het een beetje met een eigen geschreven tekst, hoe vaak je die ook leest, toch zul je nog bepaalde fouten overlezen in vergelijking met wanneer iemand anders jouw tekst leest. Smaken verschillen, maar de foto’s die ik misschien toch het mooist vind zijn degene die contrasterende elementen bevatten, zeer helder zijn of rust en simpliciteit uitstralen.
Welke tools gebruik je voor de nabewerking van je foto's?
De vaste tools die ik gebruik zijn Adobe Lightroom en Snapseed. Ik bewerk elke foto apart, af en toe maak ik gebruik van mijn gepersonaliseerde voorinstellingen (presets). Zoals ik hierboven al schreef, elke foto is een nieuw verhaal en vraagt naar een andere bewerkingsmethode. De ene foto vraagt bijvoorbeeld naar een hogere kleurtint of een fellere verzadiging dan de andere. Elk moment dat je fotografeert betreft licht (zelfs anders binnen elk seizoen), elke kleur die je gebruikt in je beeld en zelfs de versheid van je ingrediënten of afhankelijk van het seizoen betreft de oogst waarin je ze koopt, is anders.
Yasmin van Geregeld Goesting vind je op Instagram en Facebook onder @geregeldgoesting.
Op haar website vind je heel wat heerlijke recepten uit de wereldkeuken
Stay tuned for more Food Fotografie Talks!
Comments