top of page

Food Fotografie Talks: Miriam van The Veggie Reporter

FoodLove interviewt de leukste food fotografen en foodstylisten. Zij geven jou een inkijk in hun wereld: wat hen inspireert, hoe ze te werk gaan om prachtige foto's te creëren, welke tools ze gebruiken én welke lessen ze met jou willen delen.


Verplicht leesvoer voor iedereen die houdt van mooi & lekker eten dus!


Een deel van het interview vind je hieronder. Het volledige interview vind je binnenkort in een uitgebreid e-book boordevol inspirerende Food Fotografie Talks, als bonus in de Foodstyling & Fotografie Essentials E-course!Session 1: The Veggie Reporter - een inspiratiebron voor velen


Hi! Ik ben Miriam, op het internet te vinden als The Veggie Reporter (@veggiereporter op Instagram). Wat ik het allerliefste doe, is gelijk ook mijn baan: ik heb van schrijven, recepten ontwikkelen en fotograferen mijn baan gemaakt. Ik deel over van alles rondom veganisme en duurzaamheid. Leuk, mooi en lekker staan bij mij centraal in de recepten, maar mijn kernbegrip is gelijkheid. Als het even kan, probeer ik ook wat te delen over seks en gender. Dit zijn onderwerpen waar we, vind ik, nog veel over kunnen leren. Voor mij ook een mooie kans om tegen grenzen te schoppen en hopelijk taboes te doorbreken. Praten over mijn lichamelijke handicap is daar onderdeel van. Ik zeg altijd: ik ben geboren met één hand, maar wel heel handig!


Miriam - The Veggie Reporter - ©Djuli Bravenboer

Wanneer ben jij begonnen met food fotografie? Waar kwam je interesse of liefde voor foodstyling vandaan?


Creatief ben ik altijd geweest, maar pas sinds een jaar of vier ben ik mijn gerechten op de foto gaan zetten. Dat begon met een havermoutpap om 06:00 ’s ochtends (weinig tot geen daglicht, dus) en mijn smartphone, maar is inmiddels uitgegroeid tot een baan waarbij ik dit in opdracht voor bedrijven doe - en voor mezelf natuurlijk. Ik heb het mezelf aangeleerd door foto’s van anderen te recreëren (met een ‘sausje’ van mezelf), maar na ongeveer drie jaar werd het echt tijd om in deze uit de hand gelopen hobby te investeren. Toen heb ik een Food fotografie & styling cursus gedaan (bij FoodLove natuurlijk). Nog steeds ontwikkel ik mezelf elke dag, maar ik heb nu wel het gevoel dat ik een beetje weet wat ik doe.Hoe zou je jouw stijl omschrijven?


Licht, dat is voor mij het belangrijkste. Ik hou van frisse, lichte foto’s. Ik heb fases dat ik alleen met een witte ondergrond werk, maar ook fases waarin ik experimenteer met andere lichte kleuren, zoals lichtroze en lichtblauw. Het servies dat ik gebruik is ook altijd licht of iets met houttinten. Ik ben gek op veel witruimte in de foto’s. Dat straalt rust uit. Ik hoor van mensen in mijn omgeving dat ik de kalmte zelf ben, dus mijn stijl komt overeen met mijn persoonlijkheid. Best grappig, toch?Hoe begin jij aan een mooie food foto?


Idealiter maak ik een lijstje met ingrediënten voor het gerecht, denk ik na over welke vormen terug gaan komen op het bord of in de kom, teken ik de composities alvast en kijk ik op Pinterest voor verdere inspiratie. In de realiteit komt het er vaak op neer dat ik op Pinterest kijk, wel van tevoren heb nagedacht over de ingrediënten en vormen, maar vervolgens een beetje ga freestylen. Ik heb gemerkt dat ik mezelf beter ontwikkel wanneer ik planmatig te werk ga, dus dat is iets waar ik mezelf best in mag corrigeren. Wel plan ik de dagen en kijk ik naar wat het weer doet, omdat ik altijd met daglicht fotografeer. Ik weet dus precies op welke dagen ik boodschappen moet doen voor een food foto en wanneer ik mijn camera tevoorschijn moet halen (al ligt die standaard op tafel, omdat ik ‘m zo vaak gebruik, haha).


Op welke foto’s ben je het meest trots? Waarom?


Ik vind het best lastig om uit te leggen waarom ik trots ben op een foto, omdat ik altijd verbeterpunten zie. Klein beetje perfectionistisch, maar ik ben niet bang om ‘fouten’ te maken (als in: ik kan ermee leven dat een foto soms niet lukt zoals ik wil en er alsnog tevreden over zijn). Hoe dan ook: ik heb wel foto’s waarvan ik denk: ja, dit is hoe ik mijn foto’s het liefste zie! Ik heb bijvoorbeeld eens voor een samenwerking een tosti gemaakt met vegan camembert en blauwe bessen (zie foto hieronder). Het licht die dag was perfect en de foto werd precies zoals ik ‘m wilde, ik hoefde er ook weinig aan te bewerken. Dat is natuurlijk ideaal.Tosti Vegan Camembert en Blauwe Bessen ©TheVeggieReporter

Met de cover van mijn gratis e-book Goeie Grutjes! ben ik ook heel blij. Da’s een stapeltje flapjacks (zie foto hieronder). De flapjacks stelen echt de show, er omheen gebeurt weinig, maar dat is ook niet nodig. Geinig dat dit allemaal foto’s zijn die ik van de voorkant heb genomen, terwijl ik bijna altijd van bovenaf begin met fotograferen. Blijkbaar is dat toch meer mijn ding / stijl, al vind ik afwisseling ontzettend belangrijk voor een goede visuele presentatie.


Flapjacks - Cover E-book Goeie Grutjes ©TheVeggieReporter

Welke tips zou je startende foodstylisten en fotografen graag willen geven? Wat had je graag geweten toen je zelf pas begon?


Oefenen, oefenen, oefenen. Dat is niets nieuws, maar op deze manier heb ik mezelf wel kunnen ontwikkelen. Ik ben het gewoon gaan doen en door steeds een stapje verder te gaan, tijd, energie en uiteindelijk geld erin te investeren, werd ik met de dag beter. Ik vind dat ik nog steeds veel kan leren. Mijn eindpunt is nog lang niet in zicht, maar gelukkig is de weg er naartoe nog steeds leuk. Als je het zo kunt zien, kom je er wel.Heb je spannende toekomstplannen die je met ons kan delen?


Ja pfoe, ik heb tegen mezelf gezegd dat ik binnen twee tot drie jaar een kookboek op mijn naam wil hebben staan. Dat is echt een droom van mij, dus daar ga ik naartoe werken! Ik heb dit najaar mijn eerste e-book gemaakt om er alvast van te kunnen proeven - op een superkleinschalige manier natuurlijk. Mijn e-book is totaal niet vergelijkbaar met een fysiek kookboek, maar ik heb wél een product gemaakt. Stapje voor stapje!Miriam van The Veggie Reporter vind je op Instagram onder @veggiereporter.


Op haar website vind je heel wat vegan recepten, inspiratie én aanbiedingen.


Download zeker haar gratis e-book Goeie Grutjes! Je ontvangt meer dan 40 pagina's boordevol recepten met havermout.Stay tuned for more Food Fotografie Talks!


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page