top of page

Pindacurry met zoete aardappel en paksoi

Wanneer de temperatuur naar beneden duikt en de bomen in mijn straat oranje kleuren, dan breekt mijn favoriete seizoen aan (of was het toch de lente, met die mooie bloesems en de eerste terrasjes?). Kan jij ook zo genieten van wandelingen in het bos met een dikke jas aan, een avond in de zetel onder een dekentje, en dat zalig gevoel wanneer de zon eindelijk eens van achter die wolken verschijnt?

Wat is jouw favoriete herfstgerecht, dat jou kan verwarmen wanneer je natgeregend thuiskomt van het werk? De kans is groot dat het stevige comfort food is, een Vlaams-getinte klassieker, een gegratineerde ovenschotel of iets met pompoen of paddenstoelen ;-) Am I right?

Call me crazy, maar voor mij is elk seizoen Asian food season. Niets maakt me vrolijker dan Aziatische smaken, of het nu een hittegolf is (hellooo Thai noodle salad) of een grijze zondag (spicy curries make the rain go away!).


En wat is er lekkerder dan pindakaas (nu ja, eigenlijk is het pindapasta of pindaboter, 100% pinda dus)? Ik zou dat echt overal indraaien: in mijn brownies, in mijn havermoutpap, in mijn saladedressing en dus ook in deze curry. De pindakaas geeft een extra romige textuur en een volle smaak aan de curry, samen met de chili’s, de gember en de Kikkoman sojasaus.



Deze pindacurry is dus voor mij het ultieme herfstgerecht: comfort food in a bowl. Een variant hierop staat bijna wekelijks op het menu, omdat we de gebakken currypasta gewoon invriezen, lekker gemakkelijk!

Laat je niet afschrikken door de ingrediënten, je vindt ze in de grote supermarkt!

Ingrediënten voor 2 grote of 3 kleine porties

Voor de currypasta

2 middelgrote sjalotjes (samen 180 gram)

2 grote chili’s (mild pikant). Gebruik meer chili’s of kleinere chili’s als je een very spicy curry wilt.

4 dikke tenen look

50 gram gember, in stukken

1 eetlepel kokosolie

50 ml water

2 theelepels kokossuiker (dit bindt alle smaken en zorgt voor een voller geheel)

1/2e theelepel kurkumapoeder

Snuif zwarte peper

Voor de curry:

250 ml kokosroom of kokosmelk uit blik

150 ml groentenbouillon of water

3 eetlepels pindakaas of pindapasta (100% pinda, bij voorkeur)

Limoensap & Kikkoman sojasaus naar smaak

2-3 porties groenten naar keuze, in hapklare stukken gesneden. Ik gebruikte paksoi en zoete aardappel, maar kies gerust voor spinazie, wortel, boerenkool, pompoen,.. . Kies zelf of je deze gaart in de curry, of dat je ze liever apart kookt of wokt en naast de curry serveert.

Voor erbij:

2-3 porties gekookte rijst naar keuze

1 lente-ui, in fijne ringen

1 chili, in fijne ringen (optioneel)

Twee handenvol pindanoten, grof gehakt

1/2e limoen, in partjes

Een paar takjes koriander

Optioneel: wat leftover kokosmelk




Bereidingswijze

- Maak eerst de currypasta, door alle ingrediënten in een kleine food processor te blenden. Voeg indien nodig meer water toe (dat verdampt straks toch).


Heb je geen food processor of kleine blender? Gebruik een staafmixer, of vijzel/hak/rasp de sjalot, chili en look zo fijn mogelijk, voordat je deze samen met de overige ingrediënten in de pan doet (laat dan het water achterwege).

- Bak de currypasta 5 à 10 minuten aan in een grote wokpan of sauteerpan op middelhoog vuur. Blijf roeren tot wanneer het water verdampt is, de kleur donkerder is en de sjalot & look gaar zijn.

- Voeg vervolgens de kokosmelk en bouillon toe. Zet het deksel op de pan en laat een paar minuten sudderen zodat alle smaken zich mooi ontwikkelen en één geheel vormen. Voeg er de pindakaas aan toe, roer het geheel indien nodig los met een garde.

- Voeg de groenten toe en laat deze op een middelmatig vuur garen op opwarmen.

- Wanneer de groenten gaar zijn, proef je de curry en kruid je bij met limoensap en sojasaus.

Serveer de pindacurry met de rijst en werk af met de frisse topping!


Disclaimer Dit recept creëerde ik in samenwerking met Kikkoman. Kikkoman is een merk dat ik reeds jaren koop (meestal in 1 literflessen van de Aziatische winkel, want het wordt hier bijna dagelijks gebruikt ;)). Ik werk enkel samen met merken waar ik achter sta en waarvan ik de producten zelf gebruik.



939 weergaven
bottom of page