top of page
  • Stefanie

Foodstyling & Fotografie Weekend in Utrecht


(Aanvulling op 21 juni 2018: Voor je verder leest nog even dit: deze zomer organiseer ik zelf heel wat food fotografie workshops! lees er hier alles over!)

Als foodstyliste is het altijd inspirerend om workshops te volgen rond foodfotografie en foodstyling. You’re never too old to learn! Daarom kozen Lisa (van deze fijne blog) en ik in december voor een tweedaagse workshop van Creative Food Lab in Utrecht.

And it was totally worth it. Boy o boy wat zat mijn hoofd vol nieuwe kennis (Moodboards! Composities! Belichting! Storytelling!) en mijn camera vol leuke foto’s.

Zaterdag begon de eerste workshop rond het ontdekken van je eigen stijl en leren werken met compositie en belichting. De workshoplocatie hing vol met inspirerende foodfoto’s en er stond een tafel boordevol styling props, mooi servies en vintage bestek. De eettafel stond uitnodigend volgeladen met koffie, thee, onze cursus en heerlijke chocolade-kastanjetaart. These ladies know how to please a (female) crowd.

Na een introductie over trends in foodfotografie maakten we ons eigen moodboard. Uit tientallen tijdschriften knipten we de foto’s die ons inspireerden, en bekeken we samen met Marianne en Marleen wat de belangrijkste aspecten waren van onze eigen stijl. Als lunch kregen we een heerlijke tas bietensoep met kokosroom, een kleurrijk slaatje, vers gebakken olijvencake en heel wat dips. You really get pampered here!

Tijdens de lunch kregen we tips & tricks over belichting en compositie, zodat we heel de namiddag konden oefenen met een overdaad aan ingrediënten, twee gerechten en een buttload aan zelfvertrouwen (omdat je nu eindelijk weet wat je moet doen). Wat denk je bijvoorbeeld van deze foto? One of my favorites!

Na zeven creatieve uren waren Lisa en ik bekaf. Gelukkig sluiten ze af met een superfijne “borrel” (die Hollanders, gotta love them), met een glas wijn en YES! een goodiebag!

Day two was nog heftiger. Meer informatie & inspiratie, uitdagende opdrachten, heerlijk eten en ongelooflijk mooie resultaten. We werkten die dag rond storytelling. Hoe maak je een reportage met meerdere foto’s, zoals je zo vaak ziet in tijdschriften? Voor de sfeer- en omgevingsfoto’s maakten we een zalige winterwandeling in de weiden rond de studio en bezochten we een geitenboerderij. Kan je al raden welk gerecht we gingen fotograferen?

Na opnieuw een heerlijke lunch (I can still taste those caramelized walnuts ) werkten we heel de dag individueel aan onze reportage. Dat is echt een voordeel van deze workshop: je werkt niet samen met de andere fotografen, die misschien een andere smaak hebben qua props en een ander idee hebben van hoe de belichting moet. Je doet gewoon lekker je eigen ding. And I loved it :)

Tijdens de laatste borrel (haha, yes, still love the word) kregen we een introductie over het programma Lightroom, om je foto’s te bewerken. Eye-opening! We kropen uiteindelijk in de auto met another goodiebag, mooie plankjes als foto-ondergrond, een stuk chocoladetaart en een big big smile. A tired smile, but still a smile.

En hoe ziet zo'n reportage er uit? Check it out here!

Thanks Marleen en Marianne voor twee inspirerende dagen boordevol heerlijk eten en jullie bemoedigende feedback. Hope to see you ladies back soon!

x Stefanie

Meer info? De blogs van Marleen en Marianne vind je hier en hier!


613 weergaven
bottom of page