top of page
  • Stefanie

New York City Food Bible


When In New York, do as New Yorkers do. En laat dat nu alvast niét koken zijn! Tijdens twee weken NYC vorig jaar testte ik 50 plekjes uit. Yes, you read it correctly. Vijf-Nul. Ik noteerde elke vegan burger, green smoothie, creamy bagel, matcha latte en dim sum die ik in handen (en mond) kreeg. Want ja, New York is dé plek voor food inspiration. Je kan je wel inbeelden dat er maar zelden werd gekookt in ons appartement?

50 tips zouden ons nét iets te ver brengen, dus focus ik hier op mijn all-time favorites. De belangrijkste bespreek ik lekker uitgebreid, van anderen vat één zin alles wel ongeveer samen. Helemaal onderaan lees je bovendien over mijn drie grootste teleurstellingen: hip is niet altijd hetzelfde als lekker ;)

1. Five Leaves (Williamsburg)

Banana Pancakes New York - Photo © Five Leaves

Photo © Five Leaves

Bij Five Leaves ben ik drie (!!) keer komen eten. Zo. Verslavend. Lekker. Denk aan de beste avocado toast met limoen en chili flakes. Of aan Moroccan scrambled eggs met merguez en gekruide kikkererwten. Aan een romige mushroom toast met een perfect gepocheerd ei. En knapperige truffle fries. Of waarom geen stapels banana pancakes met rode vruchten en maple syrup. Ooh, en een grapefruit crème brulée met gember. Yes. Teveel keuze.

Denk ook wel aan de metro tot in Williamsburg (Brooklyn) en de wachtrijen van 30 minuten (in het weekend). Maar laat je zeker niet tegenhouden: zet je naam op de lijst en ga tijdens het wachten 50 meter verder binnen bij Acai Berry (mijn nummer 2, zie hieronder) voor een heerlijke smoothie of juice.

2. Acai Berry (Williamsburg)

Er zat bij Acai Berry telkens (yes, ook hier ben ik meermaals gepasseerd :)) weinig volk, maar dat kan niet aan hun eten en juices liggen. Misschien wel aan de vreemde geur die er hing (superfood poeders in hoge concentratie, maybe?) waardoor iedereen take-away bestelde. Hun Beets Zinger juice was niet enkel funky-colored maar ook top van smaak: rode biet, ananas, wortel, gember, pompelmoes en sinaasappel. Was de perfecte energybooster tegen de jetlag.

Ook hun vegan sushi is heerlijk, zelfs de Sweety Fall die ik op hun aanraden uitprobeerde: een verrassend lekkere combinatie van avocado en asperges met aardbei en mangosaus.

Vegan sushi at Acai Berry

Vegan Sushi at Acai Berry

3. Dig Inn (diverse locaties)

Een echte must: lunchen in Bryant Park! We zagen er twee meisjes met heerlijke schotels vol kleurrijke groenten en ze wezen ons enthousiast de weg naar Dig Inn. Je kan er zelf je favoriete combinatie samenstellen, kiezende uit een basis (bvb. farro met pompoen), een drietal salades of groenten (aanraders waren o.a. de frisse citrus salade en de Siciliaanse bloemkool met kappertjes) en een “Butcher Block” item (ik ging die dag voor veggie, maar de zalmsalade was hemels, so I’ve heard from my friend Zyrine). Ook hun gingerlemonade is top!

Photo © Dig Inn

4. Chinatown

Ni hao! Een bezoek aan NYC is niet compleet zonder een paar uur rond te lopen in Chinatown. Koop ergens take-away sushi (bvb. in de Tokyo Mart in Mulberry street, heerlijk en cheap as hell) en observeer de gambling Chinese people in Columbia Park.

Bijna overal in Chinatown kan je voor geen geld dim sums eten. Het kraantjeswater wordt ook vaak vervangen door een grote pot hete thee, de drank die typisch bij dim sums gegeten wordt. Ga bvb. naar de Vegan Buddha Bodai (Mulberry street), en proef van de pork ribs en chicken dumplings zonder te beseffen dat je geen vlees aan het eten bent. Een gouden raad: kijk bij een restaurant door het raam naar binnen en vergelijk het aantal Chinezen met het aantal toeristen. Wie zal er de Chinese keuken het beste kennen?

5. Smorgasburg Food Market (Williamsburg)

Hou je van Barrio Cantina en andere food truck festivals? Vind je lang aanschuiven niet erg? Breng op zaterdag dan zeker een bezoekje aan Smorgasburg, de food market in Williamsburg. De kraampjes zijn wel erg meat-minded, dus als vegetariër zal je hier toch wat op je honger blijven zitten. Letterlijk.

Ik probeerde de Filipijnse springrolls en Koreaanse Kimchi pannenkoeken en nam mezelf voor enkel nog naar Azië te reizen. Asian food is The Best.

6. Levain Bakery (74th street)

Best. Chocolate Chip Cookie. Ever. Echt waar, dit proefde je nooit. Het koekje zelf weegt bijna een halve kilo. Ok, ik overdrijf lichtjes. Maar het was alleszins zo zwaar dat het van mijn schoot gleed toen ik er een foto van wou nemen. De mensen keken vreemd op toen ik het oppakte en enthousiast verder at. Tot ik besefte dat het donkerbruine koekje eigenlijk veel weg had van smelly dog poop. En de NYC streets nu niet onmiddellijk bekend staan om hun properheid. Anyway, ik at het toch op. Three seconds rule, right?

Levain Bakery Cookies - Photo © Levain Bakery

7. Café Gitane (twee locaties)

Op zoek naar een leuk eetplekje komen Zyrine, Genny en ik op een avond langs La Gitane, een semi-Frans, semi-New Yorks restaurant. Leuk ingericht, gezellig druk en met een kaart vol gezonde (maar ook minder gezonde) en niet-typisch New Yorkse gerechten. Niet alle gerechten zijn even indrukwekkend (mijn Hachis Parmentier was lekkere comfort food, maar wel basic), dus kijk rond en vraag aan je buren wat ze besteld hebben. De Marokkaanse couscous zag er overheerlijk uit.

8. Grass Roots Juicery (Williamsburg)

Dit grotendeels glutenfree & vegan take-away plekje heeft heerlijke juices, warme dranken, gezonde slaatjes en gebak. Hun zachte avocado/chocolade koekjes probeer ik binnenkort eens thuis uit (we hebben hen met onschuldige bambi-ogen alle ingrediënten kunnen ontfutselen). Ook de Espresso Buzz smoothie met koffie, blauwe bessen, banaan, cacao en amandelmelk gaf me een serieuze kick waardoor ik de hectiek van New York perfect aankon.

Healthy snacks at Grass Roots

Avocado chocolate cookie and Espresso Buzz

Need more inspiration?

Met 8 bovenstaande tips kan je zeker wel al een citytrip vullen, toch? Toch meer inspiratie nodig? Hieronder vind je nog zes must-eats.

1. Victory Garden (Carmine street): heerlijk ijs op basis van geitenmelk. Voor de koemelkintoleranten onder ons: waar wacht je nog op?

2. Pho sure (Christopher street): heerlijke Vietnamese chicken pho en vegetarian udon noodle soup.

3. Gregory’s coffee (diverse locaties): heerlijke koffie in een rustige coffee bar. De stilte deed zoveel deugd, na alle NYC drukte

4. Argo Tea (diverse locaties): Ben je anti-Starbucks of gewoon meer een thee-drinker? Bezoek dan zeker Argo Tea, waar je een groot aanbod aan thee vindt: zowel een doorsnee green tea als de nieuwste matcha vanilla latte.

5. Maharlika (1st Ave): ooit al Filipijns gegeten? Zeker doen! Wel enkel als je budget het toelaat, er zijn goedkopere plekken om te eten in NYC. Bestel zeker de gegrilde octopus met mango, en Sinigang (een zoetzure soep met zalm en garnalen) met garlic rice.

6. Skip Magnolia’s Bakery (bekend van Sex and the City) en ga rechtstreeks naar Eileen’s cheesecake (Cleveland Place): heerlijke kaastaart (ook vegan opties) in kleine formaatjes en tientallen smaken. De Caramel Pecan (niet vegan) was top! Smeuïg en krokant met een lopende carameltopping.

7. Sweetgreens (diverse locaties): Wow, beste salad bar in NYC! De Umami salade was een onvergetelijke ervaring, de smaken zaten zo goed. Gemarineerde tofu, pikante zonnebloempitten, gegrilde paddenstoel, frisse rode ui en een heerlijke misodressing. Toen ik zei dat het mijn eerste keer Sweetgreens was, kreeg ik een gratis drankje. Gewoon, om te vieren. Ain’t that sweet?!

Nope never again

Een aantal plekken zijn hip&happening maar vielen jammer genoeg tegen toen ik er ging. Ik kan natuurlijk gewoon pech gehad hebben. Laat het me dan zeker weten indien je wel fan bent!

Zo was Butcher’s daughter veel te druk en luid en was het eten kind of bland Maar aan de oeh’s en aah’s van de hippe in-crowd en excited tourists rond ons te horen, zal de wachtrij van 30minuten nog wel even standhouden. Toen een vriendin vorige maand de plek nog eens uittestte, was zij wel echt laaiend enthousiast. I happened to come on a bad day, maybe?

Ook Dimes was qua bediening echt niet OK. Totally not worth my long walk! Maar het eten (gemarineerde portobello’s met boerenkool-amandelpesto) was wel overheerlijk, dus dat compenseert. Een beetje.

Jack’s wife Freda is vooral door de instagramfoto’s enorm gehyped. Not worth it. Het eten was “just ok”, de bediening semi-arrogant (why be friendly if the place is always packed anyway?) en er was weer die ooh-zo-leuke wachtrij. Skip!

Foodwise tips

Don’t forget: heel wat plaatsen zijn cash only! Zorg dus dat je altijd dollars op zak hebt, zodat je niet tijdens het dessert naar de dichtstbijzijnde bankautomaat moet lopen.

And this one is for the ladies: verwacht zeker niet dat je overal zomaar naar het toilet kan gaan. Veel koffieplekjes of kleine bars hebben geen wc’s voor klanten, dus je checkt dat best even op voorhand, voordat je je extra large skinny nutty soy latte bestelt!

Heb ik je overtuigd? Boek dan nu je vliegticket naar New York en vind hier leuke info over Hotels in New York!

Hope you enjoy NYC, and send me a postcard!

xoxo S.

247 weergaven
bottom of page