top of page
  • Stefanie

6 Healthy Hotspots in Gili Air


Ik heb mijn hart verloren aan Indonesië. De plek waar je zoveel nieuwe smaken ontdekt, de meest inspirerende mensen ontmoet en je werk-modus helemaal kan uitzetten. Dit jaar trok ik voor de derde en zeker niet de laatste keer naar mijn home-away-from-home. Ooh, en binnenkort heb ik groot Bali-nieuws voor jullie, so stay tuned!

Hoe ik mijn dagen vul op die sunny islands? Hoofdzakelijk met eten. I kid you not. De meeste vakantiegangers gaan er voor de witte stranden met palmbomen, rijstvelden, vulkanen, finding Nemo in de oceaan en ceremonies in Hindu tempels. En ik? Mij vind je met een coconut op schoot en een vork in mijn hand.

Ik geef je graag mijn favoriete plekjes mee, want geluk (en lekker eten) is het leukst als het gedeeld wordt, toch? Beginnen doen we op Gili Air, een eiland dat niet mag ontbreken op je route. Minder busy/party/touristy dan grote broer Gili T, maar ook véél leuker dan het romantische en bijna-verlaten zusje Gili Meno. Langs het strand vind je er de ene na de andere lokale warung, fish barbecue of cocktailbar. Maar de gezondste plekjes? Die lees je hier!

1. Mowies

De aller-aller-aller leukste plek op Gili Air. Ok, ik ben misschien bevooroordeeld omdat dit de plek is waar Mr. V. & ik onze eerste date hadden. Maarrrr ze hebben hier nu eenmaal de meest comfy beanbags, de beste sunset view en een perfecte balans tussen healthy & not-so-healthy food. En wie nog geen slaapplaats heeft: ze verhuren ook leuke huisjes!

Het is de ideale plek voor een young coconut, 6 soorten verse kombucha, een glas goede wijn (heel erg moeilijk te vinden on the islands), soba noodles en mijn favo ontbijt: beetroot patties met gepocheerde eitjes, een miso hollandaise saus en gestoofde spinazie. Ooh, vraag zeker naar het glutenvrije zadenbrood, it's worth the extra money!

Beetroot patties and poached eggs at Mowie's Gili Air

Bekijk zeker de Mowie's Instagrampagina voor mouthwatering beach & food foto's!

2. Pachamama

Dit is een plekje dat je niet zomaar zou vinden wanneer je er niet naar op zoek gaat. Doordat het verscholen is in het rustige noorden van het eiland, verdwaal je snel wanneer je de ontelbare zijstraatjes inslaat. Je zoekt het dus best overdag wanneer de zon schijnt, want je moet op Gili Air geen straatverlichting verwachten ;)

Je komt hier grotendeels voor het eten, maar het interieur kan zo in een travel inspiration tijdschrift staan. Het is een mix van botanical & bohemien, iets wat je in Ubud ook vaak tegenkomt. Overal tropische planten, prachtige kussens en tapijten, houten meubilair en kleurrijke vlaggetjes. Je voelt je er snel thuis! Ik heb al spijt dat ik de vlaggetjes niet gekocht heb in het kleine winkeltje in de kelder. Who's got room left in his luggage? ;)

Outside Pachamama Gili Air

What's on the menu? Verse springrolls, tempeh bowls boordevol groenten en granen, kruidige slaatjes, healthy burgers & burrito's, granola bowls and so much more. Alles wordt geserveerd op houten planken of bananenbladeren en in kokosnoten. Ben je helemaal uitgedroogd na de lange zoektocht? De home-made kombucha met kaneel en appel is de beste die ik ooit gedronken heb!

Pachamama lunch

Bekijk hier heel wat foto's en het menu!

3. Captain coconuts

Dit is een gezellige rustplek in een klein zijstraatje van de beach road. Maar laat de rust je niet misleiden: Captain coconuts is de populairste hostel voor vele jonge, health-minded reizigers. Je kan er in een leuke bamboo slaapzaal logeren, of één van de ongelooflijk mooie hutjes huren langs het zwembad. Be quick, het is er snel volgeboekt!

Swimming pool Captain Coconuts Gili Air

Gelukkig hoef je hier niet te logeren om te mogen genieten van hun ontbijt- & lunchkaart. Ze hebben de smoothie bowls full of love en heel wat vegan, glutenfree & dairyfree gerechten. Wat denk je van boekweitpannenkoeken, avocado toast, raw cheesecake en buddha bowls? Onze favoriet? De vegan nacho's met rode bonen salsa, guacamole en cashew cream. Zelfs de carnivoor boyfriend was verkocht!

Smoothie Bowl Captain Coconuts Gili Air

4. Gili Bliss

Vlakbij de haven, het epicentrum van Gili Air, vind je Gili Bliss. Eén van de enige healthy hotspots opgericht door een lokale onderneemster en niet door een Australische of Europese expat. Come to think of it, ik denk zelfs het énige lokaal uitgebate gezonde plekje! Reden genoeg om hier jouw tafeltje te bemachtigen tussen de kleurrijke kussens en ananasbeeldjes.

Gili Bliss Gili Air

Je bestelt hier prachtige bliss bowls, heerlijke healthy desserts, romige pasta's, mushroom toasts met gepocheerde eitjes en felroze dragon fruit smoothies. Ooh, en de meisjes die al dit lekkers maken zijn uberlief! Topplekje dus :)

Gili Bliss Smoothie bowl and raw dessert

5. Zipp bar

Ok ok, toegegeven, dit is niet echt een healthy plekje. Hier serveren ze niet enkel Indonesische specialiteiten, ook burgers, pizza's, pasta's en andere Westerse gerechten staan op het menu. Maarrrr.. ze hebben ook de beste happy hour met de lekkerste verse mango daiquiri! En mango is fruit, toch? ;)

Ze hebben twee locaties: Zipp & Zipp Sunset. Op beide plekjes zit je met je voeten in het zand en de sterren boven je hoofd. Kom vroeg genoeg voor happy hour en blijf plakken voor muziek: er treden regelmatig de leukste cover bands en reggae groups op. Het eten is er OK, not the best but also not the worst on the island.

Mango Daiquiri at Zipp Bar Gili Air

6. Good Earth café

Denk je dat je enkel in Ubud aan yoga kan doen? Guess again! Op Gili Air zijn er minstens drie yoga centra. Eén ervan, H2O Yoga, beschikt bovendien over een aantal privékamers, gedeelde dorms & een restaurant. Good Earth café serveert kleurrijke smoothie bowls, detox juices, wraps en slaatjes. Hun bananenbrood is ongelooflijk lekker, exact wat je nodig hebt na een intensieve yogales.

Good Earth café Gili Air

Ben ik volgens jou een plekje vergeten? Let me know! I'd love to hear it :)

204 weergaven
bottom of page