top of page
  • Stefanie

Safe Streetfood Tips


Ben je net zoals ik verslaafd aan reizen? En wil je daarom ter plekke graag budgetvriendelijk eten? Of kies je voor eerlijk streetfood omdat je wil eten zoals een local? Dan moet je de heerlijke satés en springrolls die in kraampjes langs de baan gebakken worden zeker niet laten staan. Doe zoals ik en proef lekker alles waar je zin in hebt!

Hou gewoon een aantal tips in je achterhoofd wanneer je bijvoorbeeld in Vietnam een schotel com ga of in Bali een bord nasi campur bestelt. Because you don’t want to get sick in paradise!

Vietnamese Com Ga (rijst met groenten, omelet en kip)

  1. Kies voor het drukste kraam

Sounds very obvious, but locals know best. Het drukste kraam heeft twee voordelen: het eten is er lekkerder dan aan andere kramen én het is sowieso verser dan een leeg kraam. Hoe meer klanten, hoe meer eten ze continu moeten bijmaken. Je zal er dan misschien iets langer moeten wachten, but hey, you’re on a holiday. You’ve got tiiiime.

2. Hou rekening met het tijdstip van de dag

Eet streetfood wanneer het net bereid is. Hoe weet je dat? Hou je ogen open en krijg na een tijdje een idee van welke kraampjes vooral tijdens de lunch populair zijn en welke kraampjes vooral avondeten serveren. Die plekjes zorgen altijd voor een verse lading eten voor hun drukste moment.

Geen tijd om te observeren? Kies dan een populair kraam waar de schotels nog bomvol eten liggen. Kans is groot dat ze daar net open zijn en je kraakvers eten op je bord krijgt. Heb je dus om 17u honger, kies dan eerder voor een net-openend avondkraam, dan voor een half-leeg kraam dat aan het einde van zijn middagshift zit. Want je wil geen eten dat er al vijf uur ligt, toch?

3. Go Veggie

Kies je voor vegetarische gerechten, dan loop je minder kans om ziek te worden. Een braaf bord gekookte groenten zal namelijk altijd minder risicovol zijn dan een onvoldoende doorbakken kipsaté of dagenoude viscurry.

Vegetarisch Vietnamees Lokaal Restaurant

Vegetarisch lokaal restaurant in Hué, Vietnam

4. Vermijd rauwe groenten

Kies voor gekookte gerechten, zeker waar de kwaliteit van het water twijfelachtig is. In erg toeristische restaurants gebruiken ze meestal wel flessenwater om hun groenten te spoelen. Maar locals gebruiken vaak iets bedenkelijker water. Kies daarom ook altijd voor ongeschild fruit dat je zelf nog eens kan wassen met flessenwater. Remember: “Boil it, cook it, peel it or leave it”!

Papaya, Caye Caulker island, Belize

Papaya's snijden in Belize

5. Eet vis enkel aan zee

Laat je niet verleiden door vis wanneer je in het binnenland rondreist. Kans is groot dat de vis urenlang in niet-geïsoleerde dozen onderweg was. Denk aan de 8-uur lange tocht van een mand vis op het dak van een lokale bus. In Madagaskar. Bij 38 graden. Uhu.

Grilled Clams at Anbang Beach, Vietnam

Gegrilde schelpen met pinda en chili

6. Vermijd ijsjes

Stroompannes en ontdooide roomijsjes alom! Sure, go ahead and eat that ice cream. Liking the salmonella flavor?

Hetzelfde geldt voor waterijs en frozen smoothies: don’t do it! Tenzij ze kunnen garanderen dat die heerlijke mango sorbet of papaya smoothie met flessenwater gemaakt werd. Ook ijsblokjes vermijd je best, maar dat wist je al, toch?

7. Ongekoeld eten

Wees altijd waakzaam, maar laat dit ook de pret niet bederven. Laat je bijvoorbeeld niet afschrikken door schotels die ongekoeld en onafgedekt in een glazen toog staan. In vele landen is dit de normaalste zaak ter wereld. In Bali kan je overal bijvoorbeeld nasi campur eten. Hierbij kies je een vijftal lekkere schoteltjes die geserveerd worden met rijst. Denk aan waterspinazie met look, pikante tempeh, een gemarineerd ei en kruidige noodles. Dit is bovendien de gemakkelijkste maaltijd wanneer je de taal niet spreekt: gewoon wijzen en lachen :)

Nasi Campur, Gili Air, Indonesië

Nasi Campur in Gili Air, Indonesië

8. Follow your gut

Een gouden raad: bij twijfel, niet doen! Vertrouw op je gevoel. Liever één lokale specialiteit moeten missen dan vier dagen ziek in bed liggen.

Heb je zelf ook onmisbare tips die jou al vaak behoed hebben van een vakantie in bed? Let me know!

205 weergaven
bottom of page