top of page
  • Stefanie

Healthy Hotspots in Dublin


Vorige week verkende ik vier dagen lang de healthy food scene van Dublin. And who would have thought? Dublin is méér dan pub food, Guinness en whiskey! Op elke hoek vind je een healthy salad bar, fresh juicery of hip koffiehuis. Ik vond het dus ab-so-luut niet erg wanneer ik door de regen even moest schuilen in de volgende food spot.

My five favorites? Die lees je hieronder!

1. Fumbally Café

Wat een leuke plek! Als je maar één dag in Dublin bent, dan moet je linea recta naar deze hotspot komen.

Zowel de inrichting, de klanten als het eten zijn er heerlijk divers.

Hippe gloeilampen hangen naast oude lusters en roestige fotokaders. Thirty-somethings delen een tafel met moms with kids. Bouwvakkers zitten naast een oudere buur die tussen alle chaos en drukte zijn krant komt lezen. Heerlijk, zo’n uurtje mensenkijken!

De ontbijt- en lunchkaart is beperkt maar toch kon ik echt niet kiezen, it all looked so good on the plates around me. Denk aan avocado toast met organic bacon, of havermout met een home-made gember/dadel caramel. Of wat zeg je van een kruidige linzendahl, falafelschotels boordevol kleurrijke slaatjes en heerlijke Mexicaanse taco’s?

De drankjes zijn ook lekker divers. Enerzijds heb je health-boosters zoals homemade kefir en kombucha. Maar anderzijds kan je ook kiezen voor grote koppen koffie, Iers bier en good old cider.

Duizendmaal dank aan Phaedra van O’YO - Original Yoghurt Bar in Gent. Zonder jou had ik dit plekje niet ontdekt!

Adres: Op de hoek van Fumbally Lane en New Street, Dublin 8

The Fumbally Café

2. AVOCA

Avoca, dat zijn 7 verdiepingen healthy goodness: De vele trappen leiden je via een healthy take-away naar een shop boordevol ecologische cosmetica, juwelen en kledij. Je vindt er ook inspirerende boeken, mooie wollen dekens en andere interieurspullen.

But the best of all? Het restaurant op de bovenste verdieping: je kan er heerlijk gezond ontbijten, brunchen en lunchen. Maar heb je ’s namiddags even een sugar rush nodig? Kies dan voor één van de decadente taarten die op de toog staan. Don’t worry, you’ll walk it off ;)

Thanks Annelies van Een Lepeltje Lekkers for this tip!

Adres: Suffolk Street 11-13, Dublin 2

3. Industry & Co

Op zoek naar een lekkere lunchplek passeren mijn zus en ik deze concept store: een interieurshop en healthy eatery in one. Hier vind je de mooiste decoratie en Scandinavisch servies, maar ook heerlijke lunches en sweet treats.

Je kan je eigen salade samenstellen of kiezen voor één van hun warme stoofpotjes en kruidige soepen. Alles zag er heerlijk uit, en wat ik er proefde was echt wel de moeite.

Deze winkel is gelegen in één van de leukste wijken van Dublin: je vindt er koffiehuisjes, design winkels, leuke pubs en het Powerscourt Townhouse boordevol winkels.

Adres: 41 Drury St, Dublin 2

Industry & Co

4. KC Peaches

Ben je moe na al dat citytrippen en wil je easy comfort food meenemen naar je hotelkamer? Dan zal er zeker wel een KC Peaches in jouw buurt zijn. Bij deze keten vul je je bord of doosje met wat je ook maar wil, plenty of options! Vegan shepherd’s pie met puree van zoete aardappel, boerenkool salade met koriander, quinoa met edamame en sesam, of good old lasagne en ovengebakken aardappelen in de schil.

It ain’t no fancy food, but it tastes good.

Adres: meerdere locaties, vind jouw dichtstbijzijnde hier.

5. Hatch & Sons

Na een (got to be honest, ietwat teleurstellend) bezoek aan the Little Museum of Dublin, ging ik ontbijten in het onderliggende restaurant Hatch & Sons (discount als je je museum ticket toont!). Zoals ze het zelf zeggen: No fuss, just good, honest, Irish food. Je kan er gezond ontbijten met granola en havermout, maar ook kiezen voor bacon & eggs en heerlijke scones. ’s Middags serveren ze Irish stews en salades met lokale ingrediënten en later op de dag zijn er heel wat sugary treats.

Dit is geen health heaven, maar wel een erg gezellig en populair plekje in één van de oude Georgiaanse huizen aan het mooie St. Stephen’s Green.

Adres: 15 St Stephens Green, Dublin 2

Hatch & Sons - Iers "Blaas" broodje met bieten en geitenkaas - messy but delicious!

Want more food & drinks?

Heb je vijf bovenstaande plekjes bezocht? Dan kan je verderwandelen naar deze food spots:

Cornucopia, in het hartje van Dublin, was een naam die vaak terugkwam in reviews en top-tien-lijstjes van deze Ierse stad. Ze serveren er - so I’ve heard - de lekkerste vegetarische gerechten van Dublin. Ik heb er jammer genoeg geen tafeltje kunnen bemachtigen, de plek is ’s avonds enorm populair. And my empty stomach waits for no one!

Adres: 19/20 Wicklow Street, Dublin 2

Sprout & Co was een minder gezellig plekje, maar wel perfect voor een snelle salade, juice of breakfast to-go. En wist je dat hun populaire gerecht “Irish eggs” eigenlijk gepocheerde eieren zijn? My favorite! Heelrijk met avocado en tomatensalsa.

Adres: 63 Dawson St, Dublin 2

Sprout & Co

Sprout & Co

Tegenover Industry & co heb je het drukke koffiehuisje Kaph. Bemachtig een plaatsje op de kussens aan het raam, en nestel je een uur of twee met een boek en de lekkerste cappuccino’s.

Adres: 31 Drury Street, Dublin 2

When in Dublin, do as Dubliners do: whiskey drinken! Een bezoekje aan de distilleerderij van Jameson is zeker de moeite. Not a fan of guided tours? Kies dan gewoon voor één van de cocktails in hun übergezellige bar. My favorite? De Sip & A Promise: een heerlijke cocktail met home-made braambessenlikeur, appel, limoen en abrikozenschuim. Klinkt als een vreemde combi, but trust me: it’s to die for!

Adres: Bow Street, Dublin 7

Ken jij nog fijne plekjes in Dublin? Let me know here!

#Healthy #Hotspots #Travel #Citytrip

356 weergaven
bottom of page