top of page
  • Stefanie

The story of FoodLove - een interview over ondernemen


Enkele weken geleden vroeg de Startersfabriek naar mijn verhaal. Waarom heb ik FoodLove opgericht? Wat zijn mijn struggles en wat heb ik de afgelopen drie jaar geleerd? Want jawel, FoodLove is meer dan een foodblog of hobby. Het is een goed draaiende zaak die me ongelooflijk veel leuke projecten, inspirerende samenwerkingen, voldoening en geluk oplevert. En een gezonde dosis stress, korte nachten en onregelmatige weekends, dat natuurlijk ook.

Lees hieronder mijn eerlijk verhaal, met tips & tricks voor zij die ook een eigen zaak willen starten. Zit je met vragen na het lezen van het artikel? Stuur me dan snel een mailtje!

 

Stefanie Baert van FoodLove spoort je aan tot een gezondere levensstijl. Ze geeft inspirerende kookworkshops, organiseert healthy food tours in Gent én leert je tijdens een foodstyling workshop hoe je heerlijke foodpictures kan maken. Een verhaal om honger van te krijgen!

Where it all began

“Ik heb altijd graag in de keuken gestaan, maar ik stond er nooit bij stil om een job in de food sector te zoeken. Na een studie Handelsingenieur bleef ik een aantal jaren hangen aan de UGent. Mijn interesse in food kwam in mijn doctoraatsonderzoek wel van pas: ik focuste me drie jaar lang op de marketing van (on)gezonde voeding, alsook de invloed van sociale media op onze consumptiebeslissingen.

Hoe graag ik ook op de universiteit werkte: something seemed off. Wanneer je niet al jouw talenten & interesses in je job kan toepassen, dan weegt dat na een tijdje door op je motivatie en enthousiasme.

Na een aantal maanden twijfelen koos ik daarom vol overtuiging voor een eigen zaak: FoodLove. Zo kon ik mijn liefde voor eten en affiniteit met mensen combineren in diverse activiteiten, as long as it had to do with food!”

Just do it

“Je zou kunnen zeggen dat ik niet lang heb nagedacht over de overstap van een veilige job naar een onzeker statuut als ondernemer. En dat is waarschijnlijk ook zo. Maar ik moest het gewoon doen. En ergens is die naïviteit juist goed geweest. Veel mensen twijfelen zo hard aan hun start-up dromen, dat ze er nooit aan durven beginnen. Wat als ik faal? Steek al die energie beter in het concretiseren van je business plan, in het opbouwen van een netwerk en in het uittesten van je idee. Over elk obstakel kan je een brug bouwen of een weg errond zoeken.

Laat je bovendien niet intimideren door andere ondernemers, start-ups die het eerste jaar miljoenen kapitaal ophalen en succesverhalen die sterk overdreven worden. Elke business heeft zijn schaduwzijde, obstakels en struggles. Jammer genoeg krijg je die niet vaak te horen. Fake it ‘till you make it blijft bij vele starters de slagzin.”

Surround yourself with inspiring people

“Zoals Tim Ferriss en Jim Rohn stellen: Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je het meeste tijd mee doorbrengt. Blijf je daarom in je vertrouwde kring (denk: ouders, broer en zus, beste vriendin en partner), dan loop je heel wat waardevolle kennis en advies mis van mensen die anders doen & denken. Durf dus de input en feedback te vragen van mensen naar wie je opkijkt. Indien je dit op een respectvolle manier doet, zullen ze dit zeker waarderen. Asking someone for help feels like a compliment to them, not like a burden.

Je gaat bovendien merken dat je vriendenkring zich steeds meer uitbreidt met ondernemers. Zij begrijpen wat het écht is om je eigen zaak te runnen. Om ’s nachts je mails te lezen, stress te hebben wanneer je een grote opdracht binnenhaalt en in het weekend geen tijd te hebben voor koffie. Je kan lachen om elkaars idiote beslissingen, moeilijke klanten bespreken of twijfels over je prijzen en offertes uiten.

Daarom is het ook een goed idee om je aan te sluiten bij ondernemerstrajecten en -netwerken: denk bvb. aan BRYO, het jaartraject van VOKA voor jonge starters. Ook Starterslabo, een traject van 18 maand om je als ondernemer te ontwikkelen, is een aanrader. Bij beiden heb ik van mentoren en mede-starters ongelooflijk veel waardevolle input gekregen, maar ook af en toe een kick in the butt en de nodige relativerende gesprekken bij een kop koffie of goed glas wijn.”

Learn, baby, learn!

“Je zaak opstarten gaat nooit in één rechte lijn vooruit en omhoog. Sometimes you win, sometimes you learn. Maar dat is juist ontzettend motiverend. Wanneer je kijkt naar waar je 6 maand, 12 maand of 2 jaar geleden stond met je dromen en plannen, dan is het toch fantastisch om te zien wat je nu bereikt hebt.

Zelf ben ik een eeuwige groeier: ik ben ongelooflijk nieuwsgierig, wil continu bijleren en verveel me snel wanneer iets te gemakkelijk wordt. Net daarom is ondernemen helemaal mijn ding: de leercurve die je doormaakt is zo steil! Dat is bovendien ook de reden waarom ik steeds nieuwe activiteiten aanbied onder de FoodLove naam: zo blijf ik mezelf uitdagen, kan ik alles wat ik leer toepassen in mijn zaak en blijft het voor mij ongelooflijk boeiend.”

What’s in it for me?

Je eigen zaak runnen vergt enorm veel: gemakkelijk werk je zo’n 15 uur per dag, wordt jouw weekend gereduceerd tot zondagnamiddag en durven je hobby’s op de achtergrond te verdwijnen. Maar je krijgt er zoveel voor in de plaats: de kans om je ding te doen, je te ontplooien en te groeien. Niet enkel de flexibiliteit en vrijheid geven me torenhoge voldoening: de dankbare klanten, positieve reacties na een workshop en enthousiaste bedrijven die steeds terugkomen voor healthy teambuildings: daar doe ik het voor.

Future dreams

So what’s next? Velen vragen me wanneer mijn eerste kookboek uitkomt, of ik een restaurant ga openen en wanneer mijn kop eens op tv gaat verschijnen. Dat zijn zeker ideeën waar ik mee speel. Ik droom van een kookatelier met yogastudio en healthy food store. Binnen dit en een jaar wil ik healthy retreats aanbieden, in Bali. Ook begint een concept voor een kookboek en online kookkanaal steeds meer vorm te krijgen. Maar hiervoor heb ik de juiste partners nodig. Ze mogen me bij deze altijd contacteren (lacht).”


542 weergaven
bottom of page