top of page
Foto van schrijverStefanie Baert

4 x Vegetarische Aperitiefhapjes


Aftellen naar de apéro op vrijdag? Kan ik als de beste!


Jij ook? Dan zouden we goede vrienden zijn. En we zouden zelfs de béste vrienden zijn, als je mij op vrijdag een heerlijk uitgebreid apéroplankje zou voorschotelen. Zo eentje met de perfecte balans tussen smeuïg en krokant, zout en kruidig, pikant en mild. En vooral eentje met meer dan hummus met wortelsticks en blokjes kaas 😉 Begrijp me niet verkeerd: niets mis met heel wat lekkers uit de winkel! Maar zo een paar kleine zelfgemaakte hapjes, die vrolijken elke aperitief op.


Geen inspiratie? Ik maakte deze kleurrijke en goedgevulde apéroplank met 4 home-made hapjes die perfect passen bij de vier nieuwe apérosnacks van Le Pain des Fleurs. Deze krokant gepofte snacks zijn glutenvrij, biologisch en 100% plantaardig! Dus gelijk wie je op bezoek hebt: ze gaan het mogen eten 🙌🏻


De apéroplank met mijn vier hapjes ziet er misschien veel werk uit, maar het valt echt héél goed mee. Het meeste kan je zelfs op voorhand preppen. Handig! Want op vrijdag wil je vooral bij je vrienden in de zetel zitten en niet in de keuken staan. En die apérosnacks van Le Pain des Fleurs, die hoef je gewoon uit de zak te halen. Heerlijk als chipje of om te dippen.

Apéroplank ©FoodLove

Welke hapjes ik zelf maakte?


- Krokant geroosterde boerenkool met zeezout en sesam

- Brickdeegrolletjes gevuld met kruidige paddenstoelen

- Edamameboontjes met look

- (Plantbased) roomkaas met citroen-lookolie en chili


De 4 recepten ontdek je hieronder!


Krokant gebakken boerenkool


Tegenwoordig vind je boerenkool in heel wat supermarkten. Het is heerlijk in stoemp, in een pasta, rauw als salade of krokant gebakken in de oven. Je zou bijna denken dat het chips is!


- Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht. Bedek een bakplaat met (herbruikbaar) bakpapier.

- Verwijder de grote nerf in het midden van 3 à 4 bladeren boerenkool. Scheur de bladeren vervolgens in stukjes van 2 à 4 cm. Doe in een kom en meng met enkele lepels olie. Masseer de stukjes goed zodat elk stukje bedekt is met wat olie.

- Verdeel de boerenkool in één laag over de bakplaat en bak 5 à 7 minuten of tot wanneer de randjes beginnen te kleuren en de boerenkool krokant wordt. Hou het goed in de gaten, het mag niet helemaal donkerbruin worden.

- Laat de boerenkool op de bakplaat afkoelen, het zal hierdoor nog iets krokanter worden.

- Strooi er grof zout en sesamzaadjes overheen, of gomasio wanneer je dat in huis hebt.


Preptip: Het "masseren" van de boerenkool met olie kan je op voorhand doen. Bewaar de boerenkool een uurtje op het aanrecht of langer in de koelkast.

Apéroplank ©FoodLove

Brickdeegrolletjes gevuld met paddenstoelen


Ik maakte vroeger heel graag börek: Turkse deegrolletjes gevuld met witte kaas (zo noemt de kaas officieel) en gedroogde munt. Ook in mijn Midden-Oosterse workshops stond dit hapje vaak op het menu. Smaakvol, het nieuwste kookboek van mijn beste vriendin Karolien Olaerts, inspireerde me om een deel van de vulling te vervangen door groenten. De eerste keer vulde ik ze met aubergine en spinazie, maar voor dit recept koos ik voor paddenstoelen. Heerlijk herfstig! Varieer gerust qua ingrediënten, kijk gewoon wat je in je koelkast hebt liggen.


Het geheim zit hem in de kruiding: za'atar, gedroogde munt en gedroogde dille. Ik koop deze drie kruiden bij de Turkse supermarkt, want daar hebben ze lekkerste en meest smaakvolle kruiden en specerijen.


Voor 8 à 10 rolletjes:


- Snipper een sjalot fijn en bak deze glazig in wat olie. Snij ondertussen 250 gram paddenstoelen in kleine stukjes en voeg toe aan de ui. Bak ze in enkele minuten bruin. Voeg indien nodig wat meer olie toe. Voeg een teentje look toe, samen met een theelepel za'atar, een halve theelepel gedroogde munt en een halve theelepel gedroogde dille. Roer om en bak even mee. Voeg 100 gram (plantaardige) kruidenkaas, witte kaas of fetakaas toe en laat even smelten.


- Laat het overtollige vocht verdampen (water is de vijand van krokante rolletjes) en laat wat afkoelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C (of controleer welke temperatuur er op de verpakking van jouw merk brickdeeg staat).


- Haal 4 à 5 ronde vellen brickdeeg uit de verpakking. Knip elk vel deeg in twee halve cirkels. Leg een halve cirkel voor jou op de plank, met één van de punten die naar jou toe wijst en de lange rechte zijde parallel met de zijkant van de plank. Strijk het vel in met olie. Plooi het onderste puntje enkele centimeters naar boven zodat je een rechte basis krijgt van een 12-tal centimeter.


- Leg een eetlepel vulling op de dubbelgeplooide basis, op zo'n 2 cm van de onderste rand. Hou aan elke zijde 1 cm vrij. Maak een rechthoekje van de vulling. Plooi de zijkanten naar binnen, vouw de onderste rand over de vulling en rol verder op naar boven. Het moet helemaal niet perfect zijn! Leg het rolletje op de bakplaat met de naad naar onderen. Glipt de naad open? Smeer hem dan in met wat olie.


- Bak de rolletjes 10 à 15 minuten in de oven, of tot wanneer de randen goudbruin worden en het deeg krokant is.


Tip: gebruik je liever filodeeg? Dat kan uiteraard ook! Filodeeg is vaak rechthoekig, niet cirkelvormig. Je maakt dan gewoon lange repen van 12 à 14 centimeter.


Preptip: wil je dit op voorhand maken? Dan kan je op 2 manieren te werk gaan:


1) ofwel maak je de vulling op voorhand, en maak je de rolletjes wanneer je bezoek er (bijna) is. Je bakt ze dan krokant tijdens het aperitieven.


2) ofwel maak je de rolletjes op voorhand en bak je ze ook al af voordat jouw bezoek er is. Vervolgens moet je ze nog maar enkele minuten in de oven heropwarmen zodat ze weer warm en krokant zijn.


Apéroplank ©FoodLove

Edamameboontjes met look


Dit kan je bijna geen recept noemen! Het is klaar in 5 minuten, maar wel ongelooflijk lekker. Ongepelde edamameboontjes vind je in de diepvriesafdeling van de betere supermarkt. Deze zijn reeds gestoomd en licht gezouten, dus je kan ze in theorie gewoon ontdooien in warm water of in de pan, en klaar. Ik hou er echter van om ze een intensere smaak te geven!


- Ontdooi de edamameboontjes in warm water. Ik laat warm kraantjeswater gewoon rechtstreeks in de zak stromen. Laat ze vervolgens uitlekken.


- Verwarm wat kokosolie of rijstolie in een pan op middelhoog vuur. Pers meerdere teentjes look en voeg toe aan de olie. Bak al roerend goudbruin. Voeg de edamameboontjes toe, schep goed om en kruid met zout en chilivlokken. Werk af met enkele druppels sesamolie (optioneel) en strooi er sesamzaadjes overheen.


Preptip: dit hapje kan je helemaal op voorhand maken. Gewoon even opnieuw opwarmen (in de pan of in de microgolfoven) voor je het serveert, zodat de kokosolie terug smelt en de boontjes lekker warm zijn.


(Plantbased) roomkaas met citroen-lookolie en chili


De apérosnacks van Le Pain des Fleurs zijn heerlijk om te dippen in een zachte (plantaardige) roomkaas. De kruidige olie die ik over de roomkaas lepel is heerlijk zacht, zout en pittig tegelijk.


- Verhit een flinke scheut olie in een steelpan op middelhoog vuur. Snipper een klein sjalotje fijn en bak glazig in de olie. Voeg twee geperste teentjes look toe en laat deze ook even garen in de olie. Zet het vuur uit, voeg een theelepel citroenzeste toe, alsook het sap van een partje citroen. Kruid met flink wat zout en chilipeper.


- Laat afkoelen en lepel over een bordje met (plantaardige) roomkaas.


Preptip: de olie kan je helemaal op voorhand maken! Heb je wat teveel gemaakt? Handig, want de kruidige olie is heerlijk over een salade, gemengd met linzen of kikkererwten, of bij geroosterde groenten.

Apéroplank ©FoodLove


Disclaimer


Deze post is een samenwerking met Le Pain des Fleurs. Ik werk enkel samen met merken en producten waar ik achter sta en die ik zelf ook koop.



bottom of page