top of page
Foto van schrijverStefanie Baert

Back to Work Breakfast Inspiration

Ik vertrek binnen enkele dagen op vakantie, maar de kans is groot dat jij al hebt mogen genieten van jouw groot zomerverlof. Am I right? En dat betekent dus.. back to work (or school!) deze week!


Tijdens haastige ochtenden kies ik vaak snel voor een kom granola, een stuk bananencake uit de diepvries of een krokante meergranencracker, belegd met mijn favoriete veggiespread (of laten we eerlijk zijn: vaak ook gewoon met choco 😉).


Maar wil jij zelf ook eens iets anders dan jouw standaard rushrush-ontbijt? Wat denk je van romige tiramisu als ontbijt? Of een heerlijke cracker crumble met nectarines en frambozen?


Ik creëerde een aantal heel gemakkelijke vegan ontbijtjes: ofwel zijn ze in no time klaar, ofwel hebben ze erg weinig ingrediënten nodig. Je kan drie ervan zelfs lekker gemakkelijk op voorhand preppen! Zo heb je ’s ochtends meer tijd voor wat echt telt. En daarmee bedoel ik slapen, ahja!

Vegan ontbijt recepten
Vegan ontbijtinspiratie met crackers ©FoodLove

Voor deze recepten gebruikte ik de glutenvrije crackers van Le Pain Des Fleurs: 100% biologisch, erg luchtig en verrry crispy. Ze lanceerden een ontbijtgamma, met crackers die erg gemakkelijk te besmeren zijn met jouw favoriete zoet of zout beleg. Maar ik zou mezelf niet zijn als ik niet wat creatiever aan de slag ging met deze crackers ☺️


Geniet van je favoriete snelle recept tijdens de werkweek, en bewaar de gerechtjes met iets meer werk voor op jouw Mealprep Sunday. Maak er dan een dubbele portie van, voor op de busy Mondays.


Creëer ’s ochtends je eigen #lepaindesfleursbreakfast en geniet van een heerlijk voedzaam ontbijt.

Ontbijt van cracker - Granola Cracknola met kokosyoghurt en fruit ©FoodLove
Cracknola met kokosyoghurt en fruit ©FoodLove

Effort Level 0: Cracknola met yoghurt & fruit


De allergemakkelijkste manier om deze crackers te gebruiken? Ze gewoon verkruimelen, mengen met wat zaden en pitten en enkele minuten bakken in de pan. Klaar is je instant granola voor over yoghurt en fruit. Maak op een rustige avond een voorraadje krokante cracknola, en bewaar het in een bokaal of luchtdichte doos.


Ingrediënten voor 2 à 3 porties


5 Le Pain Des Fleurs Spécial Matin crackers (kastanje of meergranen)

5 grote eetlepels pitten & zaden naar keuze

1 handvol walnoten, gebroken

Snuifje kaneel of speculaaskruiden

Optioneel: 1 lepeltje kokosbloesemsuiker of enkele druppels ahornsiroop


Bereidingswijze


- Breek de crackers tot (middel)grote kruimels. Doe ze hiervoor in een goed gesloten ziplockzakje en sla erop met een deegrol of ander zwaar object.

- Meng de crackerkruimels met de zaden en pitten en kaneel.

- Bak ze enkele minuten in een antikleefpan op middelhoog tot hoog vuur, tot het geheel goudbruin wordt. Hou het mengsel goed in de gaten, het kan verbranden.

- Eet het puur natuur, of voeg de laatste minuut ook ahornsiroop of kokosbloesemsuiker toe. Meng goed, bak even mee en laat dan het geheel afkoelen op een bord. Bewaar in een bokaal of luchtdichte doos.


Ontbijt Vegan Breakfast Tiramisu ©FoodLove
Breakfast Tiramisu ©FoodLove

Effort Level 1: Breakfast Tiramisu


Tiramisu als ontbijt? Maar natuurlijk! Maak een lichtere variant met plantaardige vanilleyoghurt en geniet van de heerlijke smaak van koffie, amandel en cacao. Je kan dit gemakkelijk een dag op voorhand klaarmaken!


Ingrediënten voor 2 glazen


2 straffe espresso’s

1/2e theelepel amandelextract (of een scheutje amaretto, for a boozy breakfast)

1 eetlepel kokosbloesemsuiker

2 à 3 Le Pain Des Fleurs Spécial Matin crackers (kastanje of meergranen)

8 eetlepels vanilleyoghurt

Cacaopoeder, als afwerking


Bereidingswijze


- Meng de koffie met kokosbloesemsuiker en amandel-essence. Proef en voeg meer suiker of amandel toe naar smaak.

- Breek de crackers in 3 of 4 en week ze 20 sec in de zoete koffie.

- Leg de helft van de crackers op de bodem van een mooi glas.

- Lepel er 2 eetlepels plantaardige vanilleyoghurt bovenop. Strooi er wat cacao-poeder overheen.

- Herhaal met nog een laag crackers, yoghurt en cacaopoeder.


ps: ook lekker met banaan of aardbei bovenop!


Banoffee Cracker Vegan Ontbijt Recept ©FoodLove
Banoffee Cracker ©FoodLove

Effort Level 2: Banoffee Pie Cracker


Voor deze banoffee pie cracker maken we onze eigen dadelkaramel. Je hebt hiervoor dus wel een kleine hakmolen of mini food processor nodig. Maak een voorraadje van de dadelkaramel op een rustig moment, zodat je er een hele week van kan genieten.


Ingrediënten voor een 6-tal porties


3 eetlepels cashewpasta (of amandelpasta)

4 sappige medjooldadels, ontpit

Snuifje zout

Enkele Le Pain Des Fleurs Spécial Matin crackers (kastanje of meergranen)

Een stuk banaan, in schijfjes

Een lepel kokosyoghurt

Chocoladeschilfers als afwerking


Bereidingswijze


- Maak de dadelkaramel: blend de cashewpasta met 4 medjool dadels en een snuif zout. Voeg water toe om het blenden te vergemakkelijken.

- Besmeer een cracker met een lepel dadelkaramel. Bedek met schijfjes banaan en vervolgens met een lepel dikke kokosyoghurt. Werk af met chocoladeschilfers.


ps: maak de dadelkaramel extra lekker door er wat gesmolten pure chocolade onder te mengen


Cracker crumble met nectarine en perzik ©FoodLove
Cracker crumble met nectarine en perzik ©FoodLove

Effort Level 3: Cracker Crumble


Maak een voorraadje van deze crumble in het weekend: zo hoef je ze enkel nog maar op te warmen de ochtend zelf!


Ingrediënten voor 3 kleine crumbles


2 Le Pain Des Fleurs Spécial Matin cracker (meergranen)

1 eetlepel lijnzaad

2 eetlepels walnoten, gebroken

Snuif kaneel

1/2e eetlepel olijfolie

1/2e eetlepel ahornsiroop


2 nectarines, in blokjes

10 frambozen

Snuif kaneel


Bereidingswijze


- Verwarm de oven voor op 180° boven- en onderwarmte.

- Meng de nectarine en frambozen met een snuifje kaneel. Verdeel over kleine ovenschaaltjes en bak 10-15 min of tot wanneer het fruit zacht is.

- Verkruimel ondertussen de crackers tot stukjes van max 5 mm. Doe ze hiervoor in een ziplockzakje, waar je met een deegrol op slaat.

- Meng de kruimels met het lijnzaad, de walnoten en een snuif kaneel. Roer er ook de ahornsiroop en olijfolie onder.

- Verdeel over het zachte fruit en plaats nogmaals 10-12 min in de oven, of tot wanneer de crumble goudbruin is. Hou het goed in de gaten, je wilt niet dat het verbrandt!


Vegan & Glutenvrije ontbijtjes met Le Pain des Fleurs ©FoodLove
Vegan & Glutenvrije ontbijtjes met Le Pain Des Fleurs ©FoodLove

Disclaimer: dit is een betaalde samenwerking met Le Pain Des Fleurs. Ik werk enkel samen met merken waar ik achter sta en met producten die ik zelf ook koop. #ad #sponsored

bottom of page