Dit recept met zachte gnocchi, vegan worstjes en een romige saus is echt Comfortfood met grote C (toevallig ook de C van Champignons)! Die champignons voegen heel veel umamismaak toe aan het gerecht, op voorwaarde dat je wat geduld hebt. Zo kunnen de champignons intens goudbruin bakken en krijgen ze de meeste smaak.

Hoe je de lekkerste champignons bakt?
Spoel de champignons niet met water, maar borstel ze schoon.
Snij ze in 2 of 4 parten, niet in plakjes. Zo kan je ze straks makkelijk opschudden of omroeren, en zo liggen ze ook meer in één laag naast elkaar in plaats van op elkaar.
Voeg voldoende olie toe, dat is essentieel voor goudbruine champignons. Ik hou zelf van de smaak van olijfolie bij champignons.
Voeg géén zout toe tijdens het bakken, maar pas achteraf eens ze al mooi goudbruin zijn. Zout onttrekt nl. water aan de groenten waardoor ze in een plasje water gaan stoven in plaats van in olie bakken.
Laat de champignons lang genoeg op één kant liggen, zodat die kant de tijd heeft om goudbruin te bakken. Als je voortdurend roert, dan krijg je niet die onweerstaanbare umamibommetjes. Terwijl ze liggen te bakken, kan jij de rest van de ingrediënten voorbereiden!
Voila, nu ga je nooit meer slappe grijze champignons op je bord krijgen :)

Het champignonroomsausje in dit recept is gebaseerd op Stroganoff saus en bevat tijm, cayenne, paprikapoeder en (zure) room. Heerlijk bij vegan worstjes!
Omdat het gerecht er nogal bruin uitzag, werkte ik het af met krulpeterselie (wat ook perfect past bij de smaken in het gerecht). Toen ik het een tweede keer maakte, voegde ik echter ook enkele handenvol spinazie toe, en dat was écht een meerwaarde. Niet enkel visueel, maar ook qua smaak en textuur (zie foto hieronder). Toffer, toch? Ook de vegan worstjes verving ik door vegan gehaktballetjes, in stukken gesneden. Werkte ook perfect! Zo zie je maar, een recept kan altijd aangepast worden volgens wat je in huis hebt.

RECEPT GNOCCHI MET WORSTJES IN CHAMPIGNONROOMSAUS
Ingrediënten voor 3 ruime porties
450 g champignons
200 g vegan worstjes
1 dikke teen look
150 g jonge spinazie
½ el mosterd
1 el sojasaus
500 g gnocchi (uit de koelafdeling, om te koken niet om te bakken
½ tl paprikapoeder
½ tl tijm
Snuif çayennepeper
½ blokje of ½ el groentebouillon
3 flinke el zure room of een brikje volle (plantaardige) kookroom
Handvol krulpeterselie
Bereiding (30 à 35 min)
Kuis de champignons: spoel ze niet onder water maar borstel ze schoon. Snij grote exemplaren in 4 à 6 parten. Halveer kleine exemplaren.
Verhit wat olie in een grote (stoof)pan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de champignons toe en bak in 5 à 8 minuten goudbruin. De pan gaat goed vol liggen, maar champignons krimpen enorm. Laat ze lang genoeg liggen zonder te roeren en kruid ze nog niet met zout. Zo gaan ze het lekkerst bruin bakken, in plaats van te stoven.
Snij ondertussen de vegan worstjes in stukken van 1 à 2 cm. Pel de look, halveer en verwijder de kern. Snij in plakjes. Spoel indien nodig de spinazie.
Voeg de stukjes worst en de look toe aan de champignons en bak in enkele minuten goudbruin en gaar op middelhoog vuur.
Voeg de mosterd toe, samen met de sojasaus en bak 1minuut mee. Kruid met peper en zout (opgelet, sojasaus is ook al zout). Haal uit de pan en zet opzij.
Doe de gnocchi in de pan, samen met paprikapoeder, tijm en cayennepeper. Verkruimel de groentebouillon erover. Giet er 200 ml warm water bij en zet het deksel op de pan. Laat 5 minuten garen op middelhoog vuur. Er zou nog wat vocht in de pan moeten overblijven wanneer de gnocchi warm en fluweelzacht zijn.
Voeg de spinazie toe en laat even slinken. Roer om en voeg de champignons en worstjes weer toe aan de pan.
Lepel er de zure room bij. Warm een minuutje al roerend op, op laag vuur. Proef en kruid bij met peper, zout, paprikapoeder of mosterd.
Werk af met gehakte peterselie.