top of page
  • Stefanie

Healthy caramel chocolate candybars


Yes, je las het goed: karamel + chocolade = gezond! Ik geef je het ultieme recept voor heerlijke, zachte en toch crunchy chocoladerepen. Ze zijn de perfecte sweet treat wanneer je sugar cravings ervaart. Deze snack is vegan & erg voedzaam, doordat we kiezen voor volwaardige ingrediënten, plantaardige eiwitten en gezonde vetten. Ideaal wanneer je nood hebt aan een vullende snack. De dadels en maple syrup zorgen voor een zoete karamelsmaak, terwijl het cacaopoeder de perfecte chocoladeboost geeft. And let's be honest, ze zien er gewoon om op te eten uit. You gotta love the pink raspberry crust!

Dit recept is een combinatie van de energyballs uit mijn workshops, heel wat Pinterest-gestaar, in mijn geheugen gegrifte Youtube filmpjes en vooral: wat ik in mijn keukenkast vond wanneer mijn bloedsuikerspiegel zo laag stond dat ik iets moést maken. Heb je niet alles in huis? Dan kan je waarschijnlijk wel een even lekkere creatie bedenken met wat je wél hebt!

So what do we need?

Mijn weegschaal is even out of order (tijdens de laatste breakfast workshop per ongeluk in het water beland, woops!), dus alle ingrediënten zijn in cups afgemeten. But the good news for those without cup measurements: ik heb er de volume-verhoudingen bijgezet! Een maatbeker is all you need.

Hopelijk heb je het volgende in je kast liggen:

- een halve cup (125 ml) ongekookte quinoa

- 15 medjool dadels (yes, medjool! Deglet nour dadels zijn minder groot en ietsie minder lekker :))

- 4 à 5 eetlepels maple syrup = ahornsiroop (ongeveer 60 à 75 ml)

- 3 eetlepels puur cacaopoeder (45 ml)

- een halve cup walnoten (125 ml) of any of your favorite nuts j

- een halve cup hazelnootpasta (of andere notenpasta zoals amandel of cashewnoten, maar dan heb je niet die lekkere pralinésmaak) (125 ml)

- 1 à 2 eetlepels gesmolten kokosolie (15 à 30 ml)

- optioneel: een kwart cup extra noten (= 65 ml), grof gehakt voor meer crunch in je chocoladereep.

- optioneel: een eetlepel gevriesdroogde framboos in stukjes en/of frambozenpoeder, bvb. van Mill & Mortar

- optioneel: 50 gr pure chocolade

How do we do it?

  1. Verwarm je oven voor op 160° en bedek een bakplaat met bakpapier. Spreid de quinoa over de bakplaat en plaats in de oven tot wanneer de korrels goudbruin zijn, zo'n 6 à 8 minuten.

  2. Ontpit de dadels en verwijder eventueel ook de harde steelaanzet. Controleer of elke dadel "clean" is en er geen zwarte stipjes inzitten. (Nope, you don't want to know what that is). Hak alle dadels grof.

  3. Vul een food processor met de gehakte dadels, de maple syrup, het cacaopoeder, de walnoten en de hazelnootpasta. Blend alles tot een uniform geheel in meerdere keren zodat je de motor van je processor niet overbelast.

  4. Smelt een eetlepel kokosolie (in een pan of microgolfoven, dit duurt maar 20 seconden) en voeg deze samen met de quinoa toe aan de food processor. Blend kort tot alles goed vermengd is. Is het mengsel nog erg droog en blijft het niet kleven als je er een balletje van maakt? Voeg dan een tweede eetlepel gesmolten kokosolie toe.

  5. Hou je van crunchy chocoladerepen (denk aan Snickers!), meng dan nog een halve cup noten onder het mengsel (zonder de noten fijn te malen in de food processor).

  6. Bekleed een vierkante bakvorm (van zo'n 20/25 cm) met bakpapier en stort het quinoamengsel in de vorm. Duw goed aan met je handen of met een platte spatel. Bedek de rechthoek eventueel met wat bakpapier zodat je handen niet onder de kokosolie zitten.

  7. Extra chocolate for the chocoholics? Smelt dan wat pure chocolade en giet deze over het quinoamengsel. Dit stolt in de koelkast/diepvries en geeft een krokante chocolade laag om je tanden in te zetten.

  8. Versier het geheel eventueel met stukjes gevriesdroogde frambozen, of wat je in huis hebt.

  9. Plaats het geheel in de koelkast zodat de kokosolie en chocolade kunne opstijven. Snijd het geheel vervolgens in repen of in vierkante stukken, en bewaar in de koelkast of zelfs in de diepvries. Doe ze in het laatste geval in een luchtdichte doos, eventueel met wat bakpapier tussen de verschillende chocoladerepen.

Enjoy darlings!

371 weergaven

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page