top of page
  • Stefanie

Hotspots in Gent: Brabantdam 2.0


Breng je deze zomer een bezoekje aan Gent? Vergeet dan zeker niet dat je de leukste plekjes juist ontdekt door de opkomende buurten te verkennen. Vergeet de drukke Korenmarkt en overvolle Graslei en trek naar de rosse buurt van Gent. Naast het glazen straatje, tussen de meisjes van plezier en de louche nachtwinkels, vind je de Brabantdam. Het "vergeten" gedeelte van de Brabantdam dan wel, tussen Vlaanderenstraat en Sint-Anna. Daar vind je heel wat pareltjes, met heerlijke gerechten, creatieve koks in de keuken en inspirerende ondernemers achter de toog.

Naast leuke resto's en winkels zoals Primeur, Cochon De Luxe, Bari, en Marmod, heb je drie plekjes waar ik kind aan huis ben: Madam Bakster, O'YO en Lokaal.

1. Madam Bakster

Madam Bakster is voor velen dé plek voor gezonde taartjes, heerlijke koffie en origineel ontbijt. Ze noemt zichzelf dan ook de guiltfree bakery: lekker zoet, maar vrij van geraffineerde suikers en dierlijke producten. Hierdoor zijn de taarten heerlijk licht, aangezien ze geen eieren, room, melk of boter bevatten.

Op deze manier wil Laura, het gezicht achter Madam Bakster, iedereen opnieuw laten genieten van desserts. Deze staan namelijk symbool voor samenzijn en sociaal contact. Zoals ze zelf zegt: “Een dessert eet je tenslotte nooit alleen”.

Credits - Madam Bakster

Wat begon als een hobby in eigen keuken groeide uit tot een online bakkerij en uiteindelijk zelfs tot hét koffiehuisje van Gent. In het weekend is het er erg druk, iedereen wil genieten van haar Daisy, Camille of Odiel. Inderdaad, elke creatie krijgt een naam én persoonlijkheid!

Ben je binnenkort jarig en trakteer je je collega’s op het werk? Bestel dan zeker jouw favoriete taart bij Madam Bakster. Everybody will love it!

Adres: Brabantdam 142 – vlakbij Shoppingcentum Zuid en Sint-Anna

Madam Bakster - Hazelnoot Cappuccino

2. O'YO

Bij O’YO kan je de hele dag genieten van healthy goodness: ontbijt, lunch, koffie en sweet treats. Phaedra en Ellis creëerden een plek waar je aandacht kan geven aan jezelf: ontstressen, focussen op wat jou gelukkig maakt en kiezen voor voeding die goed is voor jouw lichaam en voor de natuur.

De volledige menukaart is “good for your gut”: gefermenteerde voeding en dranken die jouw lichaam en geest in balans brengen. Je proeft er de bekende kombucha of kefir en een heerlijke hartige dip op basis van lokale yoghurt, boordevol probiotica

Salad bowl met savory yoghurt dip bij O'YO

O’YO stelt zijn deuren regelmatig open voor verschillende events en verwelkomt iedereen die wil netwerken en co-worken in een gezonde en inspirerende omgeving. Zoek je dus een leuke plek voor een meeting, of wil je eens weg uit je kantoor? Neem dan gerust je laptop mee naar O’YO!

Adres: Brabantdam 82 – Vlakbij Shoppingcentrum Zuid en Sint-Anna.

3. Lokaal

Arno is een wereldverbeteraar die altijd glimlacht, inspireert en graag filosofeert over ecologische topics. Hij kiest bewust voor lokale ingrediënten, haalt zelf groenten bij de boer en zet enkel vegetarische en veganistische gerechten op zijn kleurrijk krijtbord. And the best part? De zachte prijsjes. Je kan je niet voorstellen hoe weinig Arno aanrekent voor zijn heerlijke biologische gerechten. Zoals hij zelf zegt: "Iedereen heeft recht op smaakvol, betaalbaar en gezond eten".

Lokaal - Credits Jana Germanus

Komen eten bij Arno in Lokaal voelt altijd een beetje aan als thuiskomen. Je wordt omgeven door gezellige kamerplanten die hij adopteert en nieuw leven inblaast. Op een oude platenspeler worden de plaatjes nog steeds eigenhandig door Arno omgedraaid. En nooit zal je je hier opgejaagd voelen. Kom erbij zitten en geniet van zijn pure, gezonde keuken, huisgemaakte limonades en uitgebreid thee assortiment. Deze theekaart werd samengesteld door Jozefien van Be Your Tea. Zij geeft hier regelmatig workshops en theeceremonies.

Zoals iemand schreef op zijn toiletdeur: Arno is een vat vol liefde. En wees maar zeker: dat vat loopt rijkelijk over. Die liefde, die zul je voelen en proeven.

Adres: Brabantdam 100

My advice?

Trek een hele dag uit om deze heerlijke straat te ontdekken! Ga eerst uitgebreid ontbijten bij Madam Bakster met een lekkere acai bowl en hazelnootcappuccino. Of waarom geen taart als ontbijt? Yes, you deserve it!

Volg vervolgens een intense yogasessie bij Yoga on Call om de hoek (Oudescheldestraat 16) en laad daarna je batterijen weer op met een heerlijke lunch bij O'YO. Haar heerlijke savoury yoghurt, verfrissende gut-healing kefir en wraps met falafel zijn my favorite!

Afternoon shopping? Dat kan ecologisch bij Marmod (Brabantdam 136) Supergoods (fair fashion in Brabantdam 56B), waarna je thee kan slurpen of planet-friendly kan dineren bij Arno in zijn Lokaal. Give that boy a big hug from me!

Stad Gent, give this street some love

Het wordt dringend tijd dat ons stadsbestuur ook deze zaken een duwtje in de rug geeft. Bloemen en braderie in de Brabantdam? Dan ook graag in Brabantdam 2.0! Want neen, de ondernemerswereld vergaat niet daar waar de Brabantdam de Vlaanderenstraat kruist. Who's with me?

Lokaal - Credits Jana Germanus

859 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page