Lazy Lasagnestoofpot - Wintereditie met spruitjes, wortel en zoete aardappel

Heb je mijn kookboek in de boekenkast of keukenkast staan? Dan is er 99% kans dat jij de Lazy Lasagne al op tafel toverde. En 98,9% kans dat dit niet bij één keer is gebleven! Dit recept was echt hét populairste recept uit heel mijn boek. Misschien maak ik volgende keer gewoon een kookboek met alleen maar lazy eenpansgerechten? 😉


Het principe van een Lazy Lasagne is heel eenvoudig: je maakt een heerlijke tomatensaus boordevol groenten, gaart de lasagnevellen rechtstreeks in de saus en werkt het af met een romige ricotta of plantaardige roomkaas. Eén pot = weinig afwas. Topidee, toch?


Ik maakte vorig jaar een winterse versie van mijn klassieke lasagnestoofpot, met spruitjes. Yes, I LOVE spruitjes! Ik vond ze, tot drie jaar geleden, vreselijk. Maar dankzij vriendlief leerde ik ze appreciëren en nu is het één van mijn favoriete groenten geworden. What a waste of spruitjesloze jaren!


De winterse lasagnestoofpot is even lekker als de zomerse (zie foto, die was met paprika en courgette), volgt hetzelfde principe (één pot, weinig afwas) maar moet iets langer sudderen omdat de groenten wat meer gaartijd (en vocht) nodig hebben. Maar met een goed glas wijn, een podcast in je oren of een telefoontje naar je favoriete mensen, vliegt de tijd voorbij.


Enjoy! En laat het mij zeker weten als je het gemaakt hebt!

Lazy Lasagnestoofpot van FoodLove

What do we need? Voor 3 grote porties


2 gele ajuinen, in fijne ringen of blokjes

2 à 3 tenen look, geperst

1 grote wortel of pastinaak

Twee handenvol spruitjes

1 zoete aardappel

½ tl cayennepeper

Snuifje kaneel

½ eetlepel paprikapoeder

½ eetlepel Provençaalse kruiden

1 eetlepel tomatenpuree

100 ml rode wijn (of vervang door extra bouillon)

75 gram droge linzen, of een blik gekookte linzen

1 fles passata (zo’n 700 gram)

6 à 8 vellen linzenpasta of gewone lasagnevellen

400 ml groentenbouillon

4 grote lepels plantaardige kruidenkaas, romige ricotta of een bolletje mozzarella

Twee handenvol basilicumblaadjes

Olijfolie, zwarte peper en zeezout



How do we do it? (30 min werk, 30 min sudderen)


1. Verhit wat olijfolie in een grote stoofpot op middelhoog vuur. Bak de ui aan. Voeg na 2 minuten de look toe.

3. Spoel ondertussen de wortel en snijd, ongeschild, in halve maantjes. Voeg de wortel toe aan de ui en look.

4. Spoel en snijd ook de spruitjes in twee en de zoete aardappel in blokjes van 1 cm en voeg toe aan de stoofpot.

5. Kruid met peper en zout en de specerijen. Voeg de tomatenpuree toe.

6. Bak de groenten even aan met de kruiden en tomatenpuree en blus vervolgens met de rode wijn.

7. Spoel de gedroogde linzen en voeg ze toe aan de stoofpot. Gebruik je gekookte linzen uit blik? Voeg deze dan later toe.

8. Overgiet de stoofpot met passata en bouillon, roer goed en zet het deksel op de stoofpot. Laat tien minuten garen. Ruim ondertussen de keuken op.

9. Wanneer de groenten bijna gaar zijn, en de gedroogde linzen beetgaar, proef je de stoofpot. Kruid hem goed bij, zodat hij lekker intens smaakt. De smaak zal straks verzachten door de lasagnevellen.

10. Voeg vervolgens de lasagnevellen toe. Breek ze hiervoor in twee of drie stukken. Duw ze goed onder in de saus. Zorg dat ze elkaar niet raken of tegen elkaar kleven. Laat vijf minuten sudderen onder deksel.

11. Roer voorzichtig, zodat de pastavellen niet breken. Zet het deksel weer op de pot en laat het een kwartier tot half uur sudderen, tot wanneer de pastavellen zacht zijn. Roer regelmatig om, zodat de lasagnevellen niet aan elkaar kleven.

12. Gebruik je gekookte linzen uit blik, voeg ze dan tijdens deze stap toe.

13. Eens de lasganevellen uit elkaar beginnen te vallen bij het roeren, dan weet je dat het stoofpotje klaar is.

14. Verdeel er als afwerking nog de kruidenkaas, mozarella of ricotta over, alsook twee handenvol verse basilicumblaadjes. Laat de kaas nog een minuutje opwarmen en deels smelten, en serveer.


291 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven