top of page

Snelle noedelsoep met gember, kurkuma, miso en look

Wie mij een beetje kent, weet dat ik HOU van de Aziatische keuken. Ik vind dus altijd een goed excuus om een Aziatisch gerecht op tafel te zetten. Deze snelle en gemakkelijke noedelsoep staat hier dan ook vaak op het menu, maar altijd een beetje anders natuurlijk!


Wat er niet mag ontbreken? De pittige smaak van verse gember, zacht/zoute witte misopasta, kruidige en felgele kurkuma en véél look. Reken gemakkelijk op twee tenen look per persoon! Eens je deze basis onder de knie hebt, kan je gaan experimenteren: citroengras, chili of kaffirlimoen toevoegen, creatief zijn met de groenten die je in huis hebt en de verwarmende soep afwerken met frisse, kleurrijke en crunchy toppings naar keuze. Koriander en bicky ajuintjes, iemand? ;)Noedelsoep met gember en miso ©FoodLove

Ingrediënten voor 2-3 porties


50 gram verse gember

1 theelepel kurkumapoeder

1 courgette (of andere snelvarende groenten zoals paksoi, sugar snaps,..)

4 lente-uitjes

4 tenen look

2 à 3 eetlepels sojasaus

1 eetlepel sesamolie

120 gram witte rijstnoedels of volkoren tarwenoedels

40 gram shiro miso (witte miso, vind je bij de wereldvoeding in je supermarkt en in de biowinkel)

Zwarte peper & zeezout

Kokosolie

Als toppings: een handvol sojascheuten, blokjes gebakken tofu, koriander, sriracha, bicky-ajuintjes,..


Bereidingswijze (20-30 min)


1. Kook 1,5 liter water in de waterkoker of in een kookpot.

2. Rasp ondertussen de gember fijn. Je hebt zo’n twee grote eetlepels nodig.

3. Smelt de kokosolie in kookpot of wok met deksel, op middelhoog vuur. Voeg de kurkuma en de geraspte gember (en zeker al het vrijgekomen sap!) toe. Bak al roerend een tweetal minuten tot wanneer je keuken heerlijk ruikt. Verbrandt het aan de bodem? Voeg wat water toe en zet het vuur iets lager.

4. Snijd ondertussen de courgette in halve maantjes en het wit van de lente-ui in ringen. Hou het groen van de lente-ui apart als afwerking.

5. Voeg de look, courgette en lente-ui toe en bak even aan tot de courgette en look goudbruin kleuren.

6. Voeg het kokende water, de sojasaus en de sesamolie toe. Meng goed.

7. Neem een grote pollepel soep uit de kookpot en doe in een apart kommetje. Laat wat afkoelen.

8. Voeg ondertussen de rijstnoodles toe aan de soep en kook ze in een aantal minuten gaar op een laag vuur. Zet vervolgens het vuur uit en laat wat afkoelen.

9. Roer de misopasta los in het kommetje afgekoelde soep.

10. Voeg het kommetje met miso toe aan de kookpot. Doe dit pas wanneer de kookpot soep wat is afgekoeld.

11. Proef en kruid bij met sojasaus, peper & zout.

12. Serveer elke portie soep met de toppings naar keuze!


Tips


Kurkuma maakt gele vlekken. Eet deze soep dus niet wanneer je een wit bloesje aanhebt of in je lichtgrijze zetel! Heb je toch vlekken gemaakt? Leg het materiaal dan in de zon, want UV-licht breekt de kurkumavlekken vaak (grotendeels) af.


Miso is een Japanse pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Afhankelijk van de bereidingswijze en de specifieke ingrediënten heb je verschillende soorten. In Japanse restaurants krijg je vaak de typische bruine miso in een zoute soep met algen en tofu. Hou je liever van een zachte milde smaak? Kies dan voor de witte Shiro Miso, zoals in dit recept. Miso mag niet koken (want dan verlies je de probiotische eigenschappen), dus voeg ze pas toe wanneer je de pot van het vuur haalt. Omdat de basis gefermentered is, heeft het een ondersteunende werking op onze darmen, spijsvertering en weerstand. Zet dus regelmatig gefermenteerde producten op het menu (miso, tempeh, kimchi, zuurkool, kombucha, kefir,..).टिप्पणियां


टिप्पणी करना बंद कर दिया गया है।
bottom of page