top of page

Sunday Brunch Zonder Voedselverspilling

Vier vriendinnen uitnodigen en de vollédige tafel vullen met geredde voeding uit 3 pakketjes van Too Good To Go? Het is bij deze officieel: het kan én het is ongelooflijk lekker. Mits wat creativiteit in de keuken bereid je in 1-2-3 de lekkerste en meest kleurrijke big brunch ooit. Had ik het hen niet verteld, ze zouden nooit geweten hebben dat de tafel vol stond met overschotjes die anders in de vuilnisbak beland zouden zijn.


Maar laat me eerst even een stapje terugzetten in mijn enthousiasme, want ik hoor jou al denken: "Too Good To Go? Dat zegt mij iets, maar wat is dat nu weer?".


Too Good To Go is een geniale organisatie die voedselverspilling tegengaat. Ze doen dat op verschillende manieren, maar de leukste & lekkerste manier is toch wel hun app. Op hun app bieden restaurants en winkels uit je buurt (vaak net voor sluitingstijd) pakketjes aan boordevol producten die niet meer verkocht kunnen worden. Maar wel nog perfect eetbaar, natuurlijk! Denk aan een lunchzaak die zijn restje dagsoep verkoopt, een bakker die het onverkochte brood aanbiedt, of een supermarkt die fruit en groenten met kleine deukjes of plekjes liever niet in de vuilbak gooit. En jij kan zo'n pakketje met een héél mooie korting bemachtigen, vaak maar aan een derde van de prijs. Het spannendste? Dat je vaak niet weet wat er exact in je verrassingspakket zit. Maar dat maakt het leven juist leuk, toch?


Ik bestelde via de app 3 pakketjes: een "brood & koeken"-pakket bij Boulangerie Paul, een kombuchapakket bij Yugen en een groente- en fruitpakket bij Origino. De prijs die ik betaalde? 14 euro in totaal. En kijk hieronder eens welk feestmaal ik daarmee op tafel kon toveren. Had ik 2 vriendinnen éxtra uitgenodigd, het was nog altijd genoeg geweest!


Big Brunch ©FoodLove

Een tafel boordevol gebak, croissants, (stok)brood, twee soorten soep, rosti's, geroosterde groenten, salsa, heerlijke kombucha,.. En dan staat nog niet eens alles op tafel, laat staan op de foto! De helft van de koffiekoeken deelde ik nog uit aan mijn vriendinnen, zodat ze het konden invriezen thuis.


Denk je nu dat zo'n restjes niet meer lekker zijn? Natuurlijk wel! Hieronder vind je een aantal eenvoudige tips en recepten om vaak voorkomende restjes (weer/nog meer) verrukkelijk te maken.


Wil je hierna nog meer inspiratie en recepten om creatief om te gaan met restjes? Je vindt dat in mijn kookboek Ready, Set, Go én in mijn online cursus, de Mealprep Masterclass!


Gebak & Brood


Croissants, koffiekoeken, stokbrood, en zadenbrood: het zat allemaal in mijn pakket van Boulangerie Paul. Ook twee aardbeientaartjes en een dubbele portie tomatensoep, maar daar heb ik het in deze rubriek even niet over 😄


Hoe krijg je deze nu weer lekker "vers" en krokant? Heel eenvoudig! Plaats je gebak of brood enkele minuten in een (hetelucht)oven op 180°. Leg ze hiervoor op een rooster (ik had de indruk dat de onderkant dan krokanter werd dan op een bakplaat). Hou ze goed in de gaten zodat ze niet verbranden! Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen, ook op een rooster (voor die krokante onderkant).


Doe dit natuurlijk enkel met gebak of brood dat in zijn geheel is afgebakken, en dus niet met taartjes waarvan enkel de bodem is gebakken en de vulling er achteraf pas werd ingedaan (zoals aardbeitaartjes met gele crème).


Groenten & Fruit


Er zijn natuurlijk honderden manieren om groente-kneusjes en fruit-met-plekjes te verwerken. Teveel om op te noemen! Maar ik verwerkte het pakket van Origino op 4 manieren: soep, geroosterde groentenschotel, salsa en kleine rosti's. Hieronder ontdek je de recepten van deze 4 kleurrijke gerechten. Nu ja, recepten, bij creatief koken met gered voedsel is het vooral een kwestie van het niet te nauw nemen met exacte hoeveelheden en die recepten juist wat loslaten!


1. Groentensoep met dille


Groenterestjes-soep kan verrassend lekker zijn (hoera!), of juist wat flets en "groen" proeven. Daarom gooi ik niet enkel groenten in de soep, maar vaak ook restjes kruiden. Ik had nog een gelig bosje dille in de koelkast, maar je kan gelijk welke verse kruiden gebruiken die je vindt (peterselie, bieslook, basilicum,..). Werk de soep na het mixen bovendien ook af met een kneepje citroen-/limoensap of een lepeltje azijn of mosterd, en je soep krijgt een frisse, pittige toets.


Ben je bang dat je soep niet creamy genoeg gaat zijn? Voeg een aardappel toe (zoals oma ook deed) of een courgette of stuk knolselder. Wat je maar in huis hebt!


Ingrediënten voor 4 porties


2 kleine of 1 grote stengel prei, in ringen (gebruik de volledige prei!)

2 à 3 lente-uitjes, in ringen (gebruik ook hier de volledige ui)

2 kleine aardappels, ongeschild en in stukken

Een flinke bos verlepte dille, in stukken gehakt

±1 liter groentebouillon

Citroensap

Olijfolie, peper en zout


Bereidingswijze


Bak de prei en lente-ui eerst goed aan in wat olijfolie, tot wanneer ze hier en daar beginnen te kleuren. Kruid met peper en flink wat zout. Voeg dan de aardappels toe, samen met de dille en de bouillon en laat 15 min koken op middelmatig vuur. Mix tot een romige soep en voeg wat water toe indien de soep te dik is. Werk af met een kneepje citroensap. Proef en kruid bij.




2. Pompoen met tahin-mandarijndressing


In mijn groentepakket ontdekte ik ook een kleine butternut en een mandarijn. Ik herinnerde me plots één van mijn favoriete recepten van vijf jaar geleden: geroosterde pompoen met een romige tahin-sinaassaus. Waarom niet proberen met mandarijn? And it worked!


Nu, zo'n tahinsaus is saai beige van kleur. Niet echt sexy! Werk het gerecht dus af met gelijk welke toppings die je vindt: gehakte noten, zaden, grof gemalen zwarte peper, verse kruiden, lente-ui, za'atar,..


Ingrediënten voor 4 porties


1 kleine butternut (of zoete aardappel!)

1 theelepel currypoeder

sap van 1 mandarijn

sap van 1/2e citroen

Enkele blaadjes platte peterselie, grof gehakt

Sesamzaadjes en za'atar

Olijfolie, zwarte peper en zout


Bereidingswijze


- Verwarm de oven voor op 200° hetelucht.

- Halveer de (ongeschilde!) butternut in de lengte en verwijder de pitten met een lepel. Snij de helften in halve schijven van 0,5 à 1 cm dik. Meng ze met olie, currypoeder, peper en zout. Verdeel ze op een bakplaat met (herbruikbaar) bakpapier en bak in een 12 à 15 minuten goudbruin en gaar.

- Maak ondertussen de tahin-mandarijndressing door de tahin te mengen met het sap van de mandarijn. Voeg een paar druppels citroensap toe en kruid flink met peper en zout. Maak de saus voldoende lopend door er indien nodig wat water aan toe te voegen. Proef opnieuw en kruid bij.

- Verdeel de gebakken butternut over 1 of 2 borden, lepel er de tahin-mandarijndressing overheen en werk af met platte peterselie, sesamzaadjes en za-atar, of gelijk welke toppings je in huis hebt.




3. Rösti's met pastinaak


Twee kleine verlepte pastinaakjes: sommigen zien zielige kromme groenten die in de vuilnisbak horen, maar ik zie röstiiiiiiii's! Ik vond mijn inspiratie hiervoor in het REMIX boek van Too Good To Go, boordevol creatieve recepten met restjes. De "Luxemburgse Aardappelpannenkoekjes" vroegen om aardappelen, maar ik verving een deel door de pastinaak, en voegde ook lekker veel dille toe (van datzelfde verlepte bosje dat in de soep belandde). Rösti's zijn heel dankbaar eigenlijk: zolang je (liefst bloemige) aardappelen hebt, kan je gelijk welke groente toevoegen. Het zetmeel in de aardappel zorgt nl. voor binding! Je kan het ei ook gemakkelijk vervangen door extra bloem toe te voegen, of kies voor kikkererwtenbloem of een bindende ei-vervanger (uit de biowinkel), om het helemaal vegan te maken.


Ingrediënten voor 12 kleine rösti's


2 kleine aardappelen, grof geraspt

2 kleine pastinaakjes, grof geraspt

1 kleine rode ui, fijn gesnipperd

een paar takjes dille (of andere verse kruiden), fijngehakt

1 ei (of vegan vervanger)

2 à 3 eetlepels bloem

1/2e theelepel zout en flink wat peper

Rijstolie om in te bakken


Bereidingswijze


- Doe alle ingrediënten in een kom. Roer goed door elkaar, dat helpt het zetmeel uit de aardappel vrij te komen. Laat 30 minuten staan en meng daarna nogmaals krachtig door elkaar.

- Verhit wat rijstolie in een grote pan op middelhoog vuur. Maak met twee lepels een ronde rösti van 6 à 7 cm diameter en 1 cm dik. Er passen 3 of 4 rösti's in één pan. Bak ze in enkele minuten goudbruin en krokant aan één kant, draai ze om en bak ook de andere kant bruin en de binnenkant gaar. Laat uitlekken op keukenpapier. Voeg opnieuw rijstolie toe wanneer je de volgende lading bakt.

- Serveer de rösti's met iets fris: een lepeltje yoghurt of kruidenkaas, wat tzatziki, of zoals ik: met een restje "gerookte wortel" en kappertjes. Gerookte wortel? Jawel! Een vegan variant op gerookte zalm! Je vindt mijn recept hier.


4. Tomaat-Mango-Salsa


Het laatste gerechtje dat ik maakte was een kleurrijke en zomerse salsa. In mijn pakket zat een onrijpe mango. Ik had er een zoete crumble mee kunnen maken, of gewoon kunnen wachten tot ze rijp was. Maar dan zouden die bruine plekje sop de schil misschien de overhand gekregen hebben  😅 Gelukkig kan je onrijp fruit zachter maken zout én met het sap van citrusvruchten. En laat dat nu toevallig ook net in mijn pakket zitten: een citroen! Ook vond ik een halve limoen in mijn koelkast, voor een iets exotischere toets.


Ingrediënten


1 (onrijpe) mango, in kleine blokjes

3 tomaten, in kleine blokjes

1 rode ui of 2 lente-uitjes, fijn gesneden

Handvol verse kruiden (ik gebruikte platte peterselie)

Citroensap & limoensap naar smaak

Grove peper & zeezout


Bereidingswijze


- Roer alle ingrediënten door elkaar. Proef en kruid bij naar wens.

- Laat een half uurtje of langer staan, zodat de onrijpe mango wat zachter kan worden.

- Je kan het ook een hele nacht laten staan, maar dan zou ik het zout nog niet toevoegen (dit onttrekt veel vocht aan de tomaatjes).



Wil je thuis aan de slag met de restjes die jij in huis hebt? Je ontdekt de lekkerste inspiratie en recepten in mijn kookboek Ready, Set, Go én in mijn online cursus, de Mealprep Masterclass!



Disclaimer


Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Too Good To Go. Ik werk enkel samen met merken of organisaties waar ik volledig achtersta en waarvan ik zelf de diensten/producten koop en gebruik.





bottom of page