top of page

Vegan Merguez Casserole

Bijgewerkt op: 20 apr. 2021

Wat mis ik het: op reis gaan naar plekjes waar het eten zo lekker smaakt, dat je er bijna emotioneel van wordt Waar je overal in de lucht kruiden en specerijen ruikt, en waar de kleinste restaurantjes op de straathoek het lekkerste eten serveren in prachtige handgemaakte kommen.


Wij kiezen onze reisbestemmingen grotendeels op basis van de gerechten die ze ergens serveren. Ok ok, natuur en cultuur zijn uiteraard ook belangrijke factoren in onze keuze, maar de keuken is vaak doorslaggevend. Zo keren we graag terug naar Indonesië, voor Bumbu Bali (de mengeling die als basis dient voor de lekkerste curry’s), satés met pindasaus en gado gado. Hoog op ons lijstje staat nu ook het Midden-Oosten: Tel Aviv of Marrakech, hoe kiezen?


Mijn goesting om te reizen probeer ik dan maar te stillen in de keuken, zoals met deze merguez casserole: een groentestoofpotje met grote witte bonen en de vegan merguezworstjes van Greenway.


Het recept vind je hieronder!

Vegan Merguez Casserole ©FoodLove

Ingrediënten voor 3-4 porties


1 grote rode ui, gesnipperd

2 tenen look, geperst of fijngesneden

2 middelgrote wortels, geschild en in fijne plakken

1 aubergine, in blokjes

2 tl ras-el-hanout

0,5 tl komijn

Optioneel: snuif gerookt paprikapoeder

1 à 2 theelepels harissa (of een snuif cayennepeper of chilivlokken)

1 courgette, in halve maantjes

500 gr passata

250 ml groentebouillon, of meer indien nodig

1 blik of bokaal grote witte bonen (400 gr of 240 gr uitgelekt), gespoeld

Citroensap naar smaak

Als afwerking: platte peterselie, koriander en/of munt

Olijfolie, peper en zout


Lekker met flatbread, rijst of couscous


Bereidingswijze (40 min)


- Verhit wat olie in een grote sauteerpan of stoofpot met deksel, op middelhoog vuur. Bak de merguez in enkele minuten goudbruin. Laat de merguez op een bord glijden en hou apart.

- Verhit opnieuw wat olijfolie in dezelfde pan en bak de ui goudbruin en gaar. Voeg de look toe, roer goed om en bak een dertigtal seconden mee aan. Voeg vervolgens de wortelschijfjes toe. Laat de wortel een tweetal minuten garen onder deksel. Roer regelmatig.

- Voeg ook de aubergine toe (eventueel met extra olijfolie), samen met de specerijen en de harissa. Bak enkele minuten tot wanneer de aubergine begint te kleuren. Voeg de courgette toe en kruid met peper en zout

- Giet de passata bij de groenten, leng aan met groentenbouillon en meng goed. Laat het stoofpotje sudderen op laag vuur onder deksel. Roer regelmatig, proef en kruid bij naar smaak.

- Doe de witte bonen bij de stoofpot en kruid het geheel met wat citroensap.

- Leg als laatste de merguez bovenop de stoofpot om opnieuw op te warmen.

- Serveer met de verse kruiden en koolhydraten naar keuze.






Disclaimer


Dit recept creëerde ik in samenwerking met Greenway. Het is een merk dat ik al jaren zelf koop. Ik werk enkel samen met merken waar ik achter sta en waarvan ik de producten zelf gebruik.


388 weergaven
bottom of page