Yes, je leest het goed: One. Pot. Pasta. En dan bedoel ik ook echt één pot. Niet stiekem één kookpot, een ovenschaal, een food processor en twee mengkommen. Nope! Eén stoofpot, that's all you really need for this comforting bowl of pasta!
Het leuke aan dit recept is niet alleen dat je weinig afwas hebt, je hebt ook amper snijwerk. Een ajuin snijden en de look persen, de rest kan je gewoon uit de voorraadkast (pasta en kikkererwten), diepvries (erwtjes) en koelkast (spinazie) halen. Tel daar nog wat smaakmakers bij en je hebt een heerlijk en voedzaam low-effort gerecht. Ooh, en heb ik al gezegd dat het heerlijk is?
Kikkererwten in een pastagerecht? Yes! Ik ben een grote fan van vegetarische gerechten (in case you didn't notice before 😊), en mijn favoriete eiwitbronnen zijn toch wel peulvruchten. Je kan er echt alle kanten mee uit, ze passen in zo goed als elk recept én je kan ze lekker gemakkelijk in blik kopen, het kost minder tijd dan je eigen voorraadje te weken en ze zijn helemaal gebruiksklaar. Dit recept maakte ik met Bonduelle bio kikkererwten, om de "Bonduelle Belooft" campagne te vieren. Ze maken namelijk 7 duurzame beloftes, om hun steentje bij te dragen aan een groenere toekomst. Ze beloven o.a. meer biologische producten te lanceren (yaay!) en dus bestrijdingsmiddelen te vermijden. Wat ik ook fijn vind is dat ze altijd verse groenten uit het seizoen gebruiken en kiezen voor duurzamere verpakkingen. And that's a great thing, right?
Het recept voor deze heerlijke smeuïge pasta vind je hieronder!
One Pot Lemon-Basil Pasta
Ingrediënten voor 4 porties
Twee handjes zonnebloempitten
1 gele ui, in kleine blokjes
4 tenen look
flinke snuif chilivlokken
400 gram pasta naar keuze
1 liter groentenbouillon
Een stuk bio Parmezaanse kaas of Pecorino, met korst
250 gram diepvrieserwtjes
4 grote handen spinazie
150 ml (plantaardige) room of een paar lepels ricotta of kruidenkaas
1 biologische citroen
Een klein blikje Bonduelle kikkererwten (130 gram)
1 plantje basilicum, blaadjes en fijne steeltjes grof gehakt
Olijfolie, peper en zout
Extra groenten? Voeg dan samen met de erwtjes gerust ook kleine broccoliroosjes, stukjes courgette of andere snel garende groente toe.
Bereidingswijze
1. Neem een grote stoofpot met dikke bodem en plaats deze op een middelhoog vuur. Rooster de zonnebloempitten met of zonder olie, tot ze heerlijk en goudbruin zijn. Kruid eventueel met een snuifje zout. Doe de pitjes in een kommetje en plaats op de eettafel.
2. Verhit vervolgens een goede scheut olijfolie in diezelfde stoofpot.
3. Voeg de gele ui toe en bak 5 à10 min tot wanneer deze glazig en bijna gaar is. Voeg de look en de chilivlokken toe, en bak nog 2 minuten al roerend.
4. Doe de pasta in de stoofpot, samen met iets meer dan de helft van de groentenbouillon en flink wat zwarte peper en zout. De pasta moet net niet onder water staan.
5. Snijd de korst van de Parmezaanse kaas en voeg deze toe aan de bouillon. Deze korsten kan je trouwens invriezen! Zo heb je altijd een zero-waste smaakmaker in huis. De rest van de kaas kan je straks over je bord raspen, naar smaak.
6. Zet een deksel op de pot. Roer regelmatig en controleer of je geen extra bouillon moet toevoegen.
7. Eens de pasta beetgaar is en nog een vijftal minuutjes nodig heeft (afhankelijk van het type pasta), voeg je de erwtjes toe. Laat deze enkele minuten koken tot wanneer ze gaar zijn.
8. Roer de spinazie en de room door de pasta, zodat de spinazie kan slinken en de room goed verdeeld is over de pasta. Kruid met peper en zout.
9. Spoel en rasp de citroenschil (enkel het geel bovenlaagje, niet de witte onderlaag, die is bitter!) en doe de helft bij de pasta. De rest voegen we eventueel later toe, indien de pasta nog wat frisheid kan gebruiken.
10. Roer er de kikkererwten onder. Laat de kikkererwten even opwarmen in de saus.
11. Voeg als laatste de helft van de basilicumblaadjes toe. Proef en kruid bij met (chili)peper, zout, citroenzeste.
12. Serveer met de zonnebloempitten, wat Parmezaanse kaas en de rest van de basilicum (hoe later je deze toevoegt, hoe beter het zijn smaak behoudt. Basilicum opwarmen neemt namelijk veel smaak weg).
Disclaimer Dit recept creëerde ik in samenwerking met Bonduelle. Bonduelle is een merk dat ik reeds jaren koop, en nu ze hard inzetten op duurzaamheid, kan ik daar alleen maar enthousiast over zijn. Ik werk enkel samen met merken waar ik achter sta en waarvan ik de producten zelf gebruik.
Comments