Geen zin of tijd om lang in de keuken te staan? Dan zijn traybakes de ideale oplossing! Je gooit je ingrediënten op de bakplaat, mengt ze met kruiden en olie, en de oven doet de rest. Zo gemakkelijk kan het zijn! Je bespaart tijd, afwas en heel wat kookstress. En het beste? Je wordt beloond met een heerlijk ovengerecht, boordevol smaak en textuur. Want die goudbruin en krokant gebakken groenten zijn véél lekkerder dan wanneer ze gekookt of gestoomd worden.
Maar weet je niet goed hoe je een lekkere traybake maakt? Of was je eerste bakplaatexperiment niet geslaagd? Hieronder deel ik 10 tips om een geweldige traybake te maken!
Wil je nog meer traybake tips en 70 ove(n)(r)heerlijke recepten? Bestel dan mijn Traybakes kookboek!
10 tips voor de lekkerste traybakes
1. Kies je groenten volgens het seizoen
Een tray is extra lekker wanneer je verschillende groenten combineert. Maar je moet wel slimme keuzes maken! Leg je courgette naast rode biet, dan zal je merken dat de eerste gaar is terwijl je op de tweede je tanden stuk bijt. Kies dus voor groenten die evenveel vocht bevatten en dezelfde hardheid hebben, want deze hebben doorgaans eenzelfde gaartijd!
Combineer courgette bijvoorbeeld met groene asperges, paprika en kerstomaat. Pompoen gaat dan weer perfect samen met wortel, pastinaak, zoete aardappel en knolselder.
2. Snij je groenten op een slimme manier
Wil je toch verschillende soorten groenten combineren? Snij de groenten met een kortere gaartijd dan in grotere stukken dan de groenten met een langere gaartijd. Dunne plakjes wortel kan je dan in eenzelfde tijd garen als dikke schijven courgette of brede repen paprika.
3. Verse groenten zijn beter voor een krokante traybake
Wil je nog meer tijd besparen en daarom kiezen voor diepvriesgroenten? Dan gaat het resultaat niet echt geweldig zijn. Diepvriesgroenten zijn reeds geblancheerd en zullen in de oven eerder zacht en zompig worden, dan krokant en goudbruin. Kies dus zoveel mogelijk voor verse groenten!
Een uitzondering: erwtjes! Die giet ik rechtstreeks uit de diepvries op mijn bakplaat. Heerlijk in de Scandinavische tray met kruidenyoghurt (zie foto hieronder), uit mijn Traybakes kookboek!
4. Werk je bakplaatgerecht af met een sausje
Vind je een bakplaat vol geroosterde groenten wat droog? Vergeet dan zeker geen sausje toe te voegen! Dat kan je heel eenvoudig maken door ongezoete yoghurt te mengen met verse kruiden, peper en zout. Mag het wat exotischer? Dan is tahin met citroensap heerlijk, of yoghurt met gemalen komijn, cayennepeper en gerookt paprikapoeder.
5. De juiste kruiding is alles
Wees niet zuinig met specerijen en kruiden! Gebruik gerust theelepels vol currypoeder, spaghettikruiden, ras-el-hanout, kippenkruiden, Provençaalse kruiden,.. Let er wel op dat je geen extra zout toevoegt als deze kruidenmengelingen reeds zout bevatten.
Kwetsbare verse kruiden voeg je het best pas op het einde toe, omdat deze hun smaak verliezen wanneer ze verhit worden. Stevige verse kruiden, zoals takjes tijm en rozemarijn, mag je gerust tijdens het bakken al toevoegen aan de bakplaat.
6. Investeer in een bakplaat of braadslede
Een traybake bespaart heel wat afwas, tenzij je een half uur moet schrobben aan je bakplaat. Begin dus met een schone lei en haal een nieuwe bakplaat of braadslede in huis. Ik gebruik het liefst een braadslede van RVS (inox), want deze krijg je in een mum van tijd weer proper.
7. Maak van je traybake een volledige maaltijd
Als je het slim aanpakt, dan kan je zelfs je volledig gerecht bereiden in de oven. Jawel, ook pasta, rijst en couscous kan je in de oven garen, samen met je groenten én je eiwitten. Belangrijk hierbij is dat je de juiste hoeveelheid vocht toevoegt. Een gemakkelijk recept om hiermee te starten is de immens populaire Gnocchi met pesto en mozzarella (zie foto hieronder), uit het Traybakes kookboek.
8. Leg alles in één laag op je bakplaat
Wil je een grote hoeveelheid groenten op een (te) kleine bakplaat leggen? Dat is geen goed idee! De onderste groenten zullen namelijk stomen in plaats van roosteren, waardoor je zachte groenten krijgt, zonder gebakken randjes. Leg alles dus in één laag, en verdeel het gerecht desnoods over twee bakplaten!
9. Welke temperatuur voor de beste traybake?
Op welke temperatuur zet je je oven? En gebruik je de stand hetelucht of boven- en onderwarmte (conventioneel/elektrisch)? Dat hangt van heel wat factoren af, o.a. van de gebruikte ingrediënten, de gaartijd van je groenten en het volume van je gerecht of ovenschotel. Teveel om hier allemaal in detail op te sommen! Ik maak je in het Traybakes kookboek wegwijs in de wondere wereld van je oven.
Maar ik vertel je wel graag volgende tip: volg altijd het recept! Zet je oven niet op de heteluchtstand, wanneer het recept dat niet vraagt. Je gerecht gaat dan aan de buitenkant sneller garen en roosteren, terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
10. Een bakplaatgerecht als basis van je wekelijkse mealprep
Een traybake is snel gemaakt. Na 5 Ã 10 minuten zijn je groenten gesneden, geolied en gekruid. Maak dus gerust een dubbele hoeveelheid en verdeel deze over twee bakplaten! Zo heb je een heerlijke basis om te gebruiken tijdens het mealpreppen. Dezelfde groenten en gebakken (veggie) kip kan je namelijk gebruiken in een pasta met pesto, in een wrap met yoghurt-looksaus en in een salade met rauwkost en avocado. Handig, toch?
Geloof me, je wint zoveel tijd in de keuken als je regelmatig een traybake maakt. En iedereen aan tafel vindt het lekker!
Wil je met mijn 40 snelle en gemakkelijke bakplaatrecepten aan de slag? Ik maakte ze voor elk moment van de dag: heerlijk zoet ontbijt, voedzame tussendoortjes, snelle lunches en comfort food voor 's avonds. In de 30 pagina's tips & tricks leer je ook hoe je jouw oven het best gebruikt bij verschillende soorten traybakes, hoe je pasta en rijst gaart samen met je groenten en eiwitten, en wat je met de restjes van je traybakes kan doen.
Je ontdekt het Traybakes kookboek via de knop hieronder!
Comments