top of page

Granolabars met chocolade en banaan

Een mealprep ontbijtje dat standaard in mijn diepvriezer zit: granolabars! Je maakt een grote voorraad, snijdt ze in repen en bewaart ze meerdere maanden in een luchtdichte doos in de vriezer. ’s Ochtends haal je er eentje (of twee, als je wil!) uit en na 15 à 30 minuten ontdooien op kamertemperatuur is de reep al ready-to-eat. Kan het gemakkelijker? Ik dacht het niet!


Je las het goed: je moet deze repen na het ontdooien niet opnieuw opwarmen of krokant bakken in de oven. Ze zullen iets minder crunchy zijn dan wanneer ze vers uit de oven komen, maar dankzij de noten, pitten en zaden behouden ze een heerlijke bite.


Dit recept maakte ik in de Ontbijt-aflevering van Over Eten op één. Het is heerlijk zoet dankzij de banaan en vanille, and very satisfying door de chocolade in de bars én als extraatje erbovenop.


Wil je extra mealprep recepten? Gezond, lekker en vers eten zonder elke dag in de keuken te staan? Leren hoe je van je koelkast een goed gevulde salade bar maakt? En je diepvriezer vullen met heerlijke gerechten en gemakkelijke ontbijtjes? Dan is de Mealprep Masterclass iets voor jou! In deze online cursus vind je naast uitgebreide video-tutorials boordevol mealprep tips & mealplan tricks ook meer dan 60(!) heerlijke recepten.


Liever een boek in je handen? Mijn mealprep kookboek Ready Set Go! geeft jou heel wat inspiratie om elke dag gezond te eten, zonder uren te koken. Mealprep combinaties, freezer-friendly food, snelle gerechten, eenpansgerechten en sweet treats on the go: je vindt ze allemaal in dit uitgebreid boek.


Granolabars - FoodLove ©TheFreshLight

Ingrediënten voor 10 bars (1 bakblik van 20 x 20 cm)


200 gram havermout

50 gram pure chocoladedruppels of grof gehakte pure chocolade

Optioneel: extra chocolade om te smelten, en als afwerking te gebruiken

30 gram grof gehakte noten, zaden en/of pitten

Snuifje zout

2 grote of 3 kleine (over)rijpe bananen (minstens 250 gram vruchtvlees in totaal, zie tips onderaan)

1 theelepel vloeibare vanille-essence

50 ml ahornsiroop

85 gr amandelpasta (zie tips)

3 eetlepels olijfolie


Bereidingswijze (10 min + 30 min oventijd)


1. Verwarm de oven voor op 180° boven- en onderwarmte. Bedek een vierkante bakvorm van 20x20 cm met bakpapier (zie tips onderaan).

2. Meng de droge ingrediënten in een kom. Zet opzij.

3. Plet de bananen in een andere kom en meng er de overige natte ingrediënten onder.

4. Voeg de droge en de natte ingrediënten samen, meng goed met een spatel en stort het mengsel in de bakvorm. Duw de randen goed aan en maak de bovenkant vlak met een spatel of met je vochtige handen. Het deeg zou zo'n 2 cm dik moeten zijn.

5. Bak 30 min in de oven of tot wanneer de "koek" stevig aanvoelt. Laat volledig afkoelen.

6. Optioneel: Smelt wat pure chocolade en giet deze in een zigzagpatroon op de afgekoelde "koek". Laat de chocolade opstijven in de koelkast en snij dan in repen.


Extra tips!


- Zijn je bananen niet heel erg rijp? Dan gaan je bars wat droger en minder zoet zijn. Voeg dan eventueel een extra lepel ahornsiroop en notenpasta toe.

- Ik gebruikte lopende amandelpasta. Vervang gerust door pure pindakaas of andere 100% notenpasta, indien die goed lopend is en je deze gemakkelijk kan mengen onder de bananen.

- Gebruik geen te smalle/kleine cakevorm, dan worden de bars te dik (en minder krokant).

- Bewaar je de bars in de diepvries? Leg dan een stukje bakpapier tussen de verschillende lagen zodat ze niet aan elkaar kleven. Zo kan je telkens de gewenste portie uit de vriezer halen en ontdooien.


Maak je het recept? Laat het me dan zeker weten via Instagram, ik ben te benieuwd 😊



bottom of page