top of page

4 x gemakkelijke feestelijke hapjes

De hele maand december kijk ik keihard uit naar de hapjes met Kerst en Oudejaar. Want dat is toch het allerleukste én -lekkerste aan de feestdagen?


Dit jaar ben ik zelf verantwoordelijk voor de hapjes, dus de weken voor Kerst begin ik al uitgebreid na te denken én te experimenteren. Deze vier hapjes vond ik alleszins geweldig, al ben ik nog niet 100% zeker dat dit de finale selectie wordt. Ik ga nog heel wat hapjes uittesten, want elk excuus om de komende dagen gezellig te aperitieven, is een goed excuus!


Ik wou deze 4 hapjes wel al graag met jullie delen, want er zit misschien wel eentje tussen dat jij ongelooflijk lekker vindt! Het zijn stuk voor stuk hapjes waar je weinig werk aan hebt (want op 24 december heb je toch altijd tijd tekort?), en die niet te zwaar zijn. Zo heb je zeker nog plaats voor de kroketten 😉


Hieronder vind je de recepten voor:


  1. Bloody Mary Shots

  2. Blini's met vegan kruidenkaas, zeewierparels en zeekraal

  3. Artisjokdip met mierikswortel

  4. Zachte Bloemkoolcrackers


Smakelijk! En fijne feesten ✨



#1 Bloody Mary Shots


Ok, ok, dit kan zowel als hapje als als drankje tellen! Het is maar hoe je het zelf ziet, maar ik vind het een heerlijke en verfrissende pauze tussen alle stevige hapjes door (zei daar iemand bladerdeeghapjes uit de oven? 😅).


Ingrediënten voor 4-6 shots


Voor de zoute rand aan het glas:


Enkele lepels zeezoutvlokken of grof zeezout (de mijne waren roze van kleur, want geïnfuseerd met rode wijn).

Een lepel roze bessen

Een snuif gerookt paprikapoeder


Bereidingswijze (5 min)

  • Stamp in een vijzel de bessen met het zout en het paprikapoeder tot een grove korrel. Stamp het niet te fijn, want dan lost de zoutrand te snel op.

  • Doe water in één bordje en het zout in een ander.

  • Dop je glas eerst in het water en vervolgens in het zout. Doe dit niet te lang op voorhand, want het zout begint na een tijdje op te lossen.


Je kan ook gerookt vikingzout gebruiken, dat is echt heerlijk! Ik proefde dit voor het eerst in de cocktailbar Uncle Babe’s, op de rand van – jawel – een heerlijke Bloody Mary.


Voor de cocktail


250 ml groentesap op basis van tomaten

Optioneel: een klein scheutje vodka

Een snuif geroosterd paprikapoeder

Enkele druppels tabasco of een snuif cayennepeper

Enkele druppels citroensap (afhankelijk van hoe zuur het groentesap al is)

Snuif kruidenzout (overdrijf niet, de rand van het shotglas is al zout!)

Enkele staafjes komkommer


Bereidingswijze (10 min)

  • Meng alle ingrediënten voor de cocktail – behalve de komkommer – in een maatbeker.

  • Proef en kruid bij naar wens.

  • Verdeel de cocktail over de shotglazen, werk af met de komkommer, en serveer!



#2 Blini’s met vegan kruidenkaas, zeewierparels en zeekraal


Dit durf ik eigenlijk geen recept te noemen! Je koopt 5 ingrediënten, blancheert één ervan, en stapelt ze vervolgens op elkaar. Klaar! Heb je echter tijd om zelf blini’s bakken? Ik maakte vorig jaar een vegan & glutenvrij blinirecdept voor Pa'lais! De zeewierparels zijn een heel fijn plantaardig alternatief voor kaviaar. Ik durf te wedden dat nonkel Jos of tante Marlène het verschil niet merken 😉


Ingrediënten voor 4-6 personen (2 à 3 blini’s per persoon)


1 pakje blini’s (12-tal stuks)

1 à 2 potjes (vegan) kruidenkaas

1 bokaaltje zeewierparels (plantaardige kaviaar)

Enkele takjes zeekraal

Enkele takjes dille


Bereidingswijze (12 min)

  • Blancheer de zeekraal erg kort in kokend water. Laat schrikken in koud water.

  • Lepel op elke blini een flinke lepel kruidenkaas en een klein schepje zeewierparels.

  • Versier met wat zeekraal en dille en werk af met een flinke snuif grofgemalen zwarte peper.


Je kan ze enkele uurtjes op voorhand maken, maar overdrijf niet: hoe langer, hoe droger de blini's kunnen worden. Bewaar in de koelkast tot wanneer je gasten er zijn en haal een half uurtje voor het serveren uit. Zo zijn ze niet koelkastkoud en worden de blini's wat minder droog.



#3 Artisjokdip


Artisjok: de groente op zich (of was het een vrucht? of een bloem?) klinkt al heerlijk feestelijk. Iets wat je niet elke dag op het menu zet! De perfecte basis dus om een supersnelle doch feestelijke dip te maken. Door een lepeltje mierikswortel toe te voegen, geef je er een verrassende kick aan. Zo een smaakje dat mensen niet kunnen plaatsen, dat wat doet denken aan mosterd maar dat véél interessanter is. En vooral: eentje dat je lekker gemakkelijk in elke supermarkt kan kopen 😉


Ingrediënten voor 4 personen


100 gram geroosterde artisjokken (op olie, niet op water)

1 flinke tl mierikswortelpasta

Snuif peper en zeezout

Goede olijfolie, met een zachte, milde smaak (indien de bokaal artisjokken geen/weinig olie bevat)


Bereidingswijze (10 min)

  • Laat de artisjokken uitlekken maar vang de olie op.

  • Doe de artisjokken in een kleine hakmolen, samen met enkele lepels van de olie (of van zachte, milde olijfolie) en de mierikswortelpasta.

  • Kruid met peper en zout en blend kort tot een dikke dipsaus.

  • Proef en kruid bij naar smaak.


Gebruik hiervoor zeker geen bittere/wrange olijfolie (waarmee je kookt bvb). Voor rauwe bereidingen voorzie je best een écht goed flesje olijfolie met een milde smaak.



#4 Zachte bloemkoolcrackers


Woops, van dit heerlijk hapje nam ik geen goede foto! Maar je kan de rechthoekige bruine crackers gemakkelijk spotten op de apéroplank hierboven, toch? Ik moet eigenlijk ook eens een andere naam bedenken voor dit hapje, want de woorden “zacht” en “cracker” spreken elkaar tegen, toch? Ik noem ze.. chewers? 😅


Deze "zachte crackers" maakte ik heel toevallig, wanneer ik eigenlijk een recept voor bloemkoolbrood probeerde te ontwikkelen. Aan dat broodrecept was nog wat werk, maar het tussentijdse resultaat wou ik natuurlijk niet weggooien! En het bleek verrassend lekker als klein hapje, al dan niet met de artisjokdip van hierboven!


Ingrediënten voor 6-8 personen (ongeveer een halve bakplaat)


30 gram chiazaadjes

75 ml water (= 75 gram water, dan moet je geen maatbekertje bovenhalen 😉)

250 gram bloemkoolroosjes

175 gram speltbloem

50 gram amandelpoeder

1/2e tl bakpoeder

1/2e theelepel baking soda

1/2e eetlepel Provençaalse kruiden of oregano

1/2e theelepel fijn zeezout

Flinke snuif zwarte peper

1 theelepel (appelcider)azijn

2 eetlepels olie


Bereidingswijze (20 min + 30 min oventijd)

  • Meng de chiazaadjes met het water in een kommetje en zet 10 -15 minuten opzij.

  • Verwarm de oven voor op 200° hetelucht. Bedek een bakplaat met (herbruikbaar) bakpapier.

  • Doe de bloemkoolroosjes in een food processor of hakmolen en pulseer meerdere malen tot wanneer je een fijne korrel krijgt ter grootte van couscous (maar zorg dat het geen puree wordt!). Doe dit in meerdere keren wanneer je hakmolen aan de kleine kant is.

  • Voeg de bloemkool toe aan een mengkom, samen met speltbloem, amandelpoeder, bakpoeder, baking soda en alle specerijen. Meng goed.

  • Roer het chiazaadpapje goed om, voeg de azijn toe en meng nogmaals tot een homogeen geheel.

  • Voeg de olie en de chiazaadjes toe aan de kom en meng kort met je handen tot een nat maar stevig deeg dat je tot één bol kan samenduwen. Voeg indien nodig een lepeltje water toe.

  • Stort het deeg op de bakplaat en spreid het met je handen uit tot een laag van 0,5 cm. Kleeft het deeg teveel aan je handen? Maak ze dan lichtjes nat met water (of olie).

  • Bak 25 à 30 minuten of tot wanneer de bovenkant bruin kleurt. Open halverwege de oven om de stoom te laten ontsnappen.

  • Laat afkoelen en snij in rechthoekjes.

Dit bewaart gemakkelijk enkele dagen in de koelkast in een luchtdichte doos!


Fijne feesten ✨





326 weergaven
bottom of page