top of page

Gerechtjes om te delen #1: Spicy Spruitjes uit de Oven

Bijgewerkt op: 8 dec. 2022

Wanneer buiten de temperatuur rond het vriespunt zakt, dan geniet ik extra hard van hartverwarmende etentjes thuis. Want waarom de kou en gladde wegen trotseren om naar een restaurant te fietsen, als het minstens even lekker en gezellig is in je eigen woonkamer?


Etentjes onder vrienden of familie extra leuk maken? Dat doe je door zelf niet heel de avond in de keuken te staan! Je weet dit natuurlijk al véél langer, maar hoe hard je ook je best doet, toch heb je aan het eind van de avond de helft van de gesprekken gemist. Zonde!


Ik bedacht daarom vier eenvoudige recepten die je helemaal op voorhand kan (voor)bereiden, zodat je op het moment zelf écht maar 5 minuten werk hebt per gerecht. Ik kies bewust voor sharing dishes, zodat je geen tijd verliest met het stylen (en afwassen!) van ieders bord. Je zet elk gerecht gewoon op tafel, geeft iedereen een serviette, neemt de complimenten onbescheiden in ontvangst en geniet dan net zo enthousiast als iedereen van je creaties.

Ik maakte Spicy Spruitjes (jawel, spruitjes! Als hapje!), Cheesy Smashed potatoes (voor die vettige goesting), een Butter board zonder boter (je weet wel, die indrukwekkende boterbommetjes die all over Instagram en TikTok zijn) en een Groenterijke Plaattaart met Pompoen. Voor elk wat wils, met een extra portie liefde voor winterse groenten. Het recept van de spicy spruitjes uit de oven vind je hieronder, de overige recepten ontdek je door hierboven op de namen van de gerechten te klikken!


Alle ingrediënten vond ik op de webshop van Rayon, de gemakkelijke online supermarkt met héél wat kwaliteitsvolle en Belgische producten. Deze focus op Belgische merken is voor mij een echte meerwaarde, en een grote reden om te kiezen voor Rayon. Zo steunen we onze eigen economie en niet die van een van onze buurlanden 😉


Wil je Rayon eens uitproberen? Gebruik dan de code rayonfoodlove22 en ontvang 10 euro korting bij jouw eerste 3 bestellingen van min. 50 euro. Laat me zeker weten wat je ervan vond!


Spicy Spruitjes

Spruitjes heb ik bijna 30 jaar lang vies gevonden. Kokhals-gruwelijk-vies. Zoals velen proefde ik mijn eerste spruitjes platgekookt en zonder enige kruiding in de refter van de basisschool. Vreselijk! Schoorvoetend ondernam ik nadien nog enkele pogingen, maar elke spruit deed me weer denken aan die refter-ervaring. Tot wanneer ik mijn vriend leerde kennen. Hij bakte de spruitjes goudbruin in boter met véél zout, en ik was verliefd (niet enkel op mijn vriend, welteverstaan).

Sindsdien maak ik in de winter bijna wekelijks spruitjes! Ik maak ze het liefst in de oven: diepbruin geroosterd, zodat de buitenste blaadjes zo krokant zijn als chips. En met heerlijke kruiden, zodat ze de klassieke borrelhapjes, zoals krokante nootjes en chips, ruimschoots overtreffen!


Ingrediënten voor 2-3 personen


350 gram spruitjes

Cayennepeper naar smaak

Zwarte peper en grof zeezout

Rijstolie (heeft een hoger rookpunt dan olijfolie)


Bereidingswijze


- Snij het voetje van de spruitjes. Halveer grote exemplaren (de buitenste blaadjes mogen wat loskomen, die gaan heerlijke chips worden), laat kleine exemplaren heel. Verspreid ze op een bakplaat, meng met rijstolie, cayennepeper, zwarte peper en zeezout.

- Een half uurtje voor je gasten komen verwarm je de oven voor op 200° boven- en onderwarmte.

- Plaats de bakplaat in de oven en rooster zo'n 25 à 35 minuten, of tot wanneer ze binnenin zacht zijn, en aan de buitenkant goudbruin en krokant. Lijken de losse blaadjes of de buitenste blaadjes te snel te donker te worden? Dan is jouw oven misschien wat sterker dan de mijne! Verlaag de temperatuur van de oven of verwijder de bruinste losse blaadjes. Die kan je dan lekker zelf al opeten 😉

- Haal de spruitjes uit de oven en verdeel in één laag over 2 of 3 kleine kommetjes. Leg je ze toch in meerdere laagjes, dan gaan de onderste spruitjes snel hun krokant jasje verliezen. Ze smaken dan wel even lekker hoor!

Smakelijk!


Disclaimer


Dit recept kwam tot stand i.s.m. Rayon. Ik werk enkel met producten en voor merken waar ik achtersta en die ik zelf ook zou kopen.Comments


bottom of page