Aloo Gobi - Indiase curry met aardappel en bloemkool
- Stefanie Baert
- 23 apr
- 3 minuten om te lezen
Sinds vorig jaar hebben we een moestuin en experimenteren we er op los. Na jaren in centrum Gent te wonen, zonder tuin, was het echt een openbaring: ik heb groenere vingers dan ik dacht! Of was het vooral beginnersgeluk?

Je leert wel heel wat lessen in de moestuin en de belangrijkste die we de afgelopen winter leerden, was: geduld is een schone deugd. In augustus vorig jaar plantten we kleine āwinterbloemkoolā plantjes, samen met plantjes van broccoli, spruitjes en groene kool. Mijn verwachting? Dat we in de winter konden genieten van lekkere bloemkool in kaassaus!
Ā
Wat blijkt? Het woordje āwinterā in de naam betekent niets meer dan: je moet heel de winter geduld hebben, want de bloemkool zelf groeit pas in de lente šĀ Kunnen we de naam dan alsjeblief veranderen in āgeduldtijdensdewinterbloemkoolā of "tispasvoorindelentebloemkool"?
Ā

Wat wel een feit is: bloemkool uit eigen tuin smaakt keilekker! We hebben de allereerste die we geoogst hebben gewoon gestoomd (om de smaak Ʃcht te proeven), een andere hebben we gegratineerd met kaas, en de volgende zal in deze Aloo Gobi belanden!

In dit Indiaas gerecht combineer je aardappelen (aloo) met bloemkool (gobi), die je gaart in een intens smakende saus met o.a. gember, garam masala en tomaat. Ik maakte er voor mijn boek Traybakes een ovenversie van, zodat je er helemaal niet naar moet omkijken. De oven doet zijn werk en geeft het gerecht een heerlijke, diepe smaak.
Het volledige recept vind je niet enkel in mijn boek Traybakes, ik deel het ook graag hieronder! In mijn boek ontdek je maar liefst 70 recepten die je volledig op de bakplaat of in de ovenschaal klaarmaakt.
RECEPT ALOO GOBI - INDIASE CURRY MET AARDAPPEL EN BLOEMKOOL
Ingrediƫnten voor 3 porties
500 g bloemkool (1 kleine of ½ grote)
400 g vastkokende aardappelen
1 gele ui
3 tenen knoflook
1 duimgroot stuk gember
1,5 tl komijnzaad (of ½ tl komijnpoeder)
1,5 tl garam masala
Optioneel: 1 tl korianderpoeder (als je dat hebt)
1,5 tl currypoeder
1 tl kurkumapoeder
Chilivlokken of cayennepeper naar smaak
2 tomaten
1 el of blokje groentebouillon
250 ml haverroom
Een bosje koriander
Optioneel: partjes limoen
Rijstolie, zwarte peper en zeezout
Voor erbij: Vaak wordt Aloo gobi geserveerd met rijst of platbrood. Ik vind het ook heerlijk en lekker vullend (dankzij de aardappelen) zonder bijgerechten.
MATERIAAL: ovenschaal van 24 x 33 x 6 cm
Bereiding (20 minuten + 60 minuten in de oven) Ā
Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtstand).
Snijd de bloemkoolĀ in roosjes en de stam in stukjes. Snij de aardappelenĀ in blokjes of plakjes.
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en verwijder de kern. Rasp de gemberĀ fijn, je hebt 1 eetlepel nodig. Meng de groenten met de geperste knoflook, geraspte gember en 2 eetlepels rijstolie. Kruid met komijnzaad, garam massala, koriander-, curry- en kurkumapoeder. Voeg chilivlokken, peper en zout toe naar smaak. Verdeel alles over een grote ovenschaal of braadslee en rooster 20 minuten. Roer halverwege eens om.
Snijd ondertussen de tomatenĀ in blokjes. Los de groentebouillonĀ op in 250 milliliter heet water.
Verander de oveninstellingen naar 200 °C (boven- en onderwarmte).
Voeg de tomatenblokjes, warme groentebouillon en haverroomĀ toe en roer goed om. Zet in de oven en bak nog 30 minuten of tot de groenten en aardappelen gaar zijn. Roer halverwege om.
Haal de ovenschaal uit de oven. Roer om, strooi er korianderĀ over en serveer met de partjes limoen.
TIP
Voeg eens kikkererwten toe voor nog meer bite en extra eiwitten.
