Balletjes in Romige Tomatensaus

Kruidige gehaktballetjes in een creamy tomatensausje: dat smaakt altijd, toch? 😊 Thuis aten we dit perfecte comfort food vaak met rijst of puree, maar ik ben vooral fan van spaghetti with meatballs. Plantbased meatballs, welteverstaan!


Een very lazy (maar soms heel erg welgekomen) optie voor een vrijdagavond? Ready-made balletjes uit de supermarkt, opgewarmd met een bokaal tomatensaus. Hélemaal niets mis mee! Mag het wat meer zijn (als in: meer smaak, meer textuur en ook wel iétsje meer werk)? Maak dan deze groenterijke tomatensaus met zelfgemaakte kruidige balletjes. Om het extra satisfying te maken, werk ik de saus (in de pan of rechtstreeks in mijn bord) af met een romige toets. En kies zelf of je er pasta, rijst of puree bij serveert! Of frietjes, waarom denk ik daar nu pas aan! 😄



Ingrediënten voor 2 porties


Voor de balletjes:

2 kleine sjalotjes of 1 gele ui, gesnipperd

1 teen look, geperst

275 gram vegan gehakt (kneedbaar, geen rul gehakt)

2 eetlepels paneermeel

1 handvol krulpeterselie, fijngehakt

2 à 3 theelepels mosterd

1 eetlepel tomatenketchup

1,5 eetlepel sojasaus


Voor de saus:

250 gram paddenstoelen, in stukjes of plakjes

1 courgette, in halve maantjes

1 eetlepel tomatenconcentraat

1 theelepel Provençaalse kruiden

1 theelepel tijm

500 gram passata

1 eetlepel sojasaus

2 handvol krulpeterselie, fijngehakt

1/2e à 1 potje plantaardige room, zoals Pa’lais Sauce Nature

1 handvol basilicumblaadjes

Olijfolie, peper en zout


Lekker met pasta, rijst, frietjes of puree



Bereidingswijze (30 min + 15 min sudderen)


- Bak de sjalot glazig in een pan met olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de look toe en bak deze een tweetal minuten mee. Laat afkoelen.

- Neem een grote stoofpan en bak de paddenstoelen gaar in flink wat olie. Voeg de courgette toe en bak goudbruin. Kruid met peper en zout.

- Voeg het tomatenconcentraat toe aan de groenten, samen met de Provençaalse kruiden en de tijm. Bak twee minuten al roerend en voeg dan de passata en sojasaus toe. Zet het deksel op de pan en laat de saus tien minuten pruttelen op laag vuur.

- Meng het gehakt met paneermeel, krulpeterselie, mosterd, tomatenketchup en sojasaus. Roer er vervolgens de afgekoelde ajuin en look onder en kruid met peper en zout.

- Maak 16 balletjes en bak ze in dezelfde pan als de ui tot wanneer ze rondom krokant en goudbruin gebakken zijn en gaar binnenin.

- Voeg de balletjes toe aan de saus, samen met de krulpeterselie. Proef en kruid bij met peper en zout.

- Verwarm als laatste de Pa'lais Sauce Nature in de pan van de balletjes en giet deze dan over de tomatensaus met balletjes. Werk af met verse basilicum.



Disclaimer


Dit recept en de foto's maakte ik voor de website en het promo-materiaal van Pa'lais. Ik werk enkel samen met merken waar ik achter sta en waarvan ik de producten ook zelf koop. Hun sauzen op basis van cashewnoten zijn heerlijk en heel erg gemakkelijk te gebruiken.

385 weergaven