top of page

Chocoladekoekjes gevuld met Hazelnootpasta

Deze koekjes zijn geweldig. Geweldig leuk om te maken. Geweldig mooi. En geweldig lekker! Dus stroop je mouwen op, verzamel alle ingrediënten en begin maar te bakken 😊


Voor de basis gebruik ik bloem (je kan kiezen tussen spelt en haver) en hazelnootmeel. Géén paniek als je dat niet vindt in de winkel: je kan het heel gemakkelijk zelf maken. Ik leg je uit in de tips onder het recept hoe je dat juist doet. De koekjes zijn bovendien helemaal vegan, dus wie er ook op bezoek komt, ze kunnen lekker mee-genieten. Bewaar je ze liever allemaal voor jezelf? Groot gelijk 😉 Ik heb zelfs een voorraadje ingevroren, zodat ik altijd een koekje in huis heb voor onverwachte bezoekjes of late night cravings. Hoe je ze ontdooit, dat lees je ook onderaan bij de tips!


Voor de vulling koos ik voor Nocciolata Zonder Melk: een heerlijke cacao-hazelnootpasta zonder zorgen: geen palmolie, geen melk, geen gluten én helemaal biologisch! Perfect dus voor wie graag let op allergenen, voor wie plantaardig wilt eten of gewoon voor iedereen die houdt van keilekkere choco!


Je ontdekt het recept hieronder. Liever de video bekijken? Die vind je op Instagram, in mijn reels!


Ingrediënten voor een 10-12 koekjes


70 gram speltbloem

25 gram volkoren speltbloem

50 gram gemalen hazelnoten

1/2e theelepel bakpoeder

Snuifje zout

60 ml ahornsiroop

40 ml olijfolie of rijstolie

1 theelepel vloeibare vanille-essence

25 gram pure chocolade zonder melk, gehakt

Enkele eetlepels Nocciolata Zonder Melk

1 eetlepel grof gehakte hazelnoten


Bereidingswijze (20 min + 15 min in de oven)


1. Verwarm de oven voor op 180° hetelucht. Bedek een bakplaat met (herbruikbaar) bakpapier.

2. Meng beide bloemsoorten met de gemalen hazelnoten, het bakpoeder en het zout.

3. Voeg ahornsiroop, olie en vanille toe en meng krachtig met een spatel.

4. Voeg de gehakte chocolade toe en roer tot een stevig koekjesdeeg. Is het nog erg kleverig? Voeg dan iets meer bloem toe.

5. Maak een tiental balletjes van het deeg en duw ze plat (3/4e à 1 cm dik) op de bakplaat. Duw met je duim of met twee vingers in het midden en maak een holte van 1,5 cm breed. Duw niet tot op de bodem, het koekje moet onderaan gesloten blijven.

6. Lepel in elke holte 1/2e theelepel Nocciolata en strooi er wat gehakte hazelnoten overheen.

7. Schuif de bakplaat in de oven en bak in 15 minuten goudbruin en krokant.


Tips


1) Je kan beide speltbloemsoorten vervangen door havermeel. Dan zijn de koekjes mogelijks iets minder luchtig, maar wel glutenvrij.


2) Hazelnootmeel kan je kopen in de (bio)winkel, of zelf maken door hazelnoten enkele keren kort te blenden in een kleine hakmolen of food processor. Blend niet te lang aan één stuk, want dan wordt het een kleverige massa (het vet uit de noten komt vrij). Het is beter om een paar keer kort te pulseren, tot wanneer je een fijn maar droog meel verkrijgt.


3) Deze koekjes kan je perfect invriezen nadat ze gebakken zijn. Leg ze niet op elkaar (dan durven ze aan elkaar te kleven door de hazelnootpasta), maar naast elkaar in een platte doos of herbruikbaar zakje dat je plat in je vriezer legt. Je ontdooit ze dan gemakkelijk in de oven: Schuif de koekjes in een koude oven, zet de oven aan op 180° boven- en onderwarmte en haal de koekjes er weer uit wanneer de oven 180° bereikt, na 10 à 15 min. Dan zijn ze warm en krokant maar niet extra hard gebakken (of verbrand 😉). Zet de oven niet op de "supersnelle voorverwarmstand", want dan gebruikt de oven vaak de grill om extra power te geven, wat kan resulteren in verbrande koekjes.Disclaimer


Dit recept en deze blogpost kwamen tot stand in samenwerking met Rigoni di Asiago en hun product Nocciolata Zonder Melk. Ik werk enkel samen met merken en producten waar ik achter sta en die ik zelf ook koop.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page