top of page

Food Fotografie Talks: Interview met Macaron Manon

FoodLove interviewt de leukste food fotografen en foodstylisten. Zij geven jou een inkijk in hun wereld: wat hen inspireert, hoe ze te werk gaan om prachtige foto's te creëren, welke tools ze gebruiken én welke lessen ze met jou willen delen.


Verplicht leesvoer voor iedereen die houdt van mooi & lekker eten dus!


Deze Food Fotografie Talk en heel wat andere interviews vind je in een uitgebreid e-book, als bonus in mijn online cursus over food fotografie: de Foodstyling & Fotografie Essentials E-course!


Session 6: Manon Van Aerschot, a.k.a. Macaron Manon - Culinair journalist, foodstyliste, fotografe, blogger en auteur van twee heerlijke boeken

Manon Van Aerschot - ©Karl Bruninx

Manon is wat je noemt: een alomtegenwoordige & indrukwekkende inspiratiebron in de culinaire- & bloggerswereld. Wanneer ik kijk naar wat ze allemaal verwezenlijkt, denk ik telkens weer: how does she do it? Heeft ze meer uren op een dag? Waar haalt ze haar tonnen energie, focus en drive vandaan? If it's something she eats, I want a taste of that too!


Zo kookt, stylet en fotografeert ze moeiteloos 8 gerechten op één dag (ik haal er hoogstens 4, op een héél zonnige zomerdag), schreef & fotografeerde ze tijdens de eerste lockdown in sneltempo een geweldig kookboek (terwijl wij al blij waren als we een broek aanhadden en ons haar gewassen was). Ze werkt samen met de grootste klanten (Libelle Lekker, Dille & Kamille, njam.tv, Carrefour,..), deelt wekelijks heerlijke recepten op haar blog en vindt naast haar tientallen deadlines nog de tijd om mij geregeld een peptalk te geven of om mij wegwijs te maken in de culinaire wereld. Zoveel drive & doorzettingsvermogen, verstopt achter haar happy face en enthousiaste glimlach. Als je haar nog niet volgde: doe het nu!


Maar ik zal Manon ook eens zélf aan het woord laten ;)


Heel wat lezers zullen jou en jouw werk al kennen, maar voor zij die dat nog niet doen: kan je jezelf even voorstellen?


Hi, ik ben Manon! Ik omschrijf mezelf graag als een gepassioneerde foodie. Op mijn blog www.macaronmanon.be deel ik mijn eigen receptjes en culinaire avonturen. Daarnaast werk ik als zelfstandig culinair journalist, foodstyliste en fotografe. Ik werk o.a. voor Libelle Lekker, njam.tv, Goed Gevoel, Borgerhoff & Lamberigts,… Ik schreef intussen twee eigen kookboeken: ‘Alle dagen feest’ en ‘Alle dagen vakantie’. Voor het laatste boek maakte ik ook mijn eigen foto’s. Ik hou ervan om te blijven leren en te ontdekken. Dat maakt mijn job net zo boeiend denk ik. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt altijd weer iets nieuws creëren.


Uit haar kookboek Alle Dagen Vakantie ©The Fresh Light

Hoe en wanneer ben jij begonnen met food fotografie? Waar kwam je interesse of liefde voor foodstyling vandaan?


Mijn eerste foodshoot is intussen 10 jaar geleden, toen ik stage deed voor het magazine Culinaire Ambiance. Ik mocht toen een dagje meelopen met Roos Mestdagh. Maar toen zei me dat eigenlijk niet veel. Ik vond toen dat dat allemaal lang duurde haha. Het is pas later toen ik met mijn blog Macaron Manon begon en mooie beelden wou voor bij mijn teksten dat die interesse echt gegroeid is. En als je kijkt naar die foto’s van 6 jaar geleden dan zie je dat daar toen echt wel veel werk aan was, haha!


Ben je al van jongs af bezig met eten, creativiteit en mooie beelden?


Ik ben altijd creatief geweest. Richtte mijn kamer opnieuw in als kind, kookte receptjes, maakte er receptenboekjes van, bouwde kartonnen huisjes, speelde restaurantje,… eigenlijk komt dat nu allemaal samen in mijn job denk ik.

Salade met krieltjes en zalm ©Manon Van Aerschot

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?


Zelf hou ik van lichte en frisse beelden maar ik kan heel makkelijk switchen in stijlen voor verschillende klanten. Ik denk dat dat heel belangrijk is dat je als foodstyliste/ fotografe jezelf in de plaats kunt stellen van de klant en naar welke stijl jouw klant juist op zoek is.


Welk toestel en welke lenzen gebruik je? Wat vind je er zo fijn aan?


Ik heb een Canon 6D mark II, lenzen 24 – 105 mm f 4 : mega goede allround zoomlens waar je haarscherpe foodfoto’s mee kunt shooten, maar ook ’s nachts de skyline kunt fotograferen zonder extra flits!


Daarnaast gebruik ik ook een 50 mm f 1.4, een goede vaste lens voor foodfotografie. Ik heb een tijdje geprobeerd om te switchen naar een systeemcamera, maar dat bleek toch mijn ding niet. Ik hou van de duidelijke structuur en menu-indeling bij Canon en vind dat een full frame spiegelreflex toestel bij weinig licht toch nog steeds beter presteert dan een systeemcamera. Maar ik werk dan weer alleen met daglicht dus ik weet dat de meningen daarover verdeeld zijn ;-).

Pannenkoeken met braambessen ©Manon Van Aerschot

Wat is jouw favoriete belichting?


Daglicht en zachte schaduwen. Ik vind dat het mooist en het meest natuurlijke bij eten.


Wat zijn jouw favoriete gerechten om te fotograferen? Waarom?


Alles behalve ovenschotels, haha! Ovenschotels en dingen met laagjes, dat is gewoonweg moeilijk om mooi in beeld te brengen.


Wat zijn jouw favoriete props?


Mijn favoriete props zijn die van mijn bomma en bompa. Oude spulletjes die een verhaal hebben en zo tof zijn om te gebruiken. Oh en een kaasdoek, dat vind ik ook altijd goed!


De meeste ondergronden heb ik ergens toevallig gevonden en andere ondergronden schilder ik zelf.


Je foto’s zijn altijd prachtig bewerkt. Welke tools gebruik je daarvoor?


Ik gebruik eigenlijk nooit vaste filters maar bewerk mijn foto’s in Lightroom. Soms doe ik enkele correcties in Photoshop maar dat is echt zelden.

Salade met Aardbeien en Mozzarella ©Manon Van Aerschot

Welke tips zou je startende foodstylisten en fotografen graag willen geven? Wat had je graag geweten toen je zelf pas begon?


Trial and error. Het is heel normaal dat je er in het begin niet uitkrijgt wat je wil. Dat vergt zoveel oefening. Verder denk ik dat je vooral je gevoel moet volgen. Ik heb geen opleiding fotografie gevolgd en ken waarschijnlijk technisch nog niet eens de helft van wat er te kennen valt. Ik probeer gewoon mijn gevoel te volgen.


Welke (internationale) foodstylisten en fotografen bewonder je?


Janneke Philippi en Valli Little als foodstylistes omdat ze zo’n mooie ongedwongen en herkenbare stijl hebben. Verder heb ik het geluk dat ik voor Libelle Lekker heel vaak met de beste foodfotografen van het land mag werken: Wout Hendrickx, Karl Bruninx, Bram Debaenst, Roos Mestdagh,…


Werk je vaak met klanten samen?


Yes, het is mijn voltijdse job en daar ben ik elke dag dankbaar voor. Ik werk heel graag voor de media. Voor Libelle, Libelle Lekker, Goed Gevoel, Njam,… die gerechten en foto’s hebben een groot bereik en als dan iemand je receptje namaakt vind ik dat echt geweldig.


Heb je grootse toekomstplannen?


We willen verhuizen! We zijn op zoek naar een pand met meer ruimte voor een eigen kookatelier. Liefst in het Antwerpse, dus als iemand tips heeft: shoot! ;)


- - -


Manon heeft een prachtige website, boordevol recepten en culinaire travel tips. Go and get inspired! www.macaronmanon.be


Volg haar zeker ook op Instagram voor daily updates: @macaron_manon


En haar boeken? Dat zijn prachtige creaties met heerlijke recepten en de mooiste foto's. Heerlijk leesvoer voor dit weekend! Bestellen kan hier.

Uit haar kookboek Alle Dagen Vakantie ©The Fresh LightComments


Commenting has been turned off.
bottom of page