top of page

Food Fotografie Talks: Interview met Els Sirejacob

FoodLove interviewt de leukste food fotografen en foodstylisten. Zij geven jou een inkijk in hun wereld: wat hen inspireert, hoe ze te werk gaan om prachtige foto's te creëren, welke tools ze gebruiken én welke lessen ze met jou willen delen.


Verplicht leesvoer voor iedereen die houdt van mooi & lekker eten dus!


Deze Food Fotografie Talk en heel wat andere interviews vind je in een uitgebreid e-book, als bonus in mijn online cursus over food fotografie: de Foodstyling & Fotografie Essentials E-course!


Session 5: Els Sirejacob - Foodstyliste, chef, avonturierster en prachtmens


Els Sirejacob leerde ik twee jaar geleden kennen tijdens een shoot voor mijn kookboek. Ik bewonderde haar natuurlijk al jaren en vond haar camperreizen en prachtige stylings heerlijk om te volgen en bestuderen op sociale media. Maar de eerste echte ontmoeting was onmiddellijk ook een heel fijne samenwerking: een fotoshoot!


De grootste uitdaging bij het maken van mijn kookboek, was het fotografieluik. Voor portretten en sfeerbeelden kon ik gelukkig rekenen op de fantastische Dorothee van The Fresh Light. Maar voor de meer dan 65 food foto's stond ik er alleen voor. Of toch niet?


Els Sirejacob - ©Bramski

Ik kreeg de kans om voor de foto's van het eerste (en belangrijkste) hoofdstuk uit mijn boek samen te werken met Els. Zij nam de styling voor haar rekening, ik het koken en de fotografie. Het gemak waarmee ze vingervlug inspirerende en creatieve settings creëerde, was ongelooflijk. De foto's die we samen realiseerden, blijven tot op vandaag nog altijd mijn favorieten uit het boek.


Maar ondertussen.. heeft Els een eigen boek! Eindelijk!


Camperfood & Fijne Plekken is een boek geworden waarin ze haar liefde voor campertravels, lokale ingrediënten en mooie verhalen combineert. De foto's nam fotograaf Bram Debaenst voor zijn rekening, ook zo'n campertravel adept.


Dit boek kwam in maart 2021 uit, het ideale moment nu dus voor een fijne babbel over foodstyling & fotografie!


Hoe ben jij begonnen met food fotografie?


"Instagram made me do it. Het zal een zestal jaar geleden zijn toen ik nog mijn cateringbedrijf had. Ik postte zowat dagelijks mijn lunch en de lunch voor klanten. Dit was plezant en het was vernieuwend om op deze manier met eten bezig te zijn. Toen is de gedachte gegroeid dat ik dit wel graag zou doen als job. De koe bij de horens gepakt, mijn stoute schoenen aangedaan, een telefoontje gedaan en al de rest is geschiedenis."

©Els Sirejacob

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?


"Puur, brut, natuurlijk en simpel. Zo zie ik mijn stijl. Benieuwd hoe anderen mijn stijl zouden omschrijven. Uiteraard kan je niet altijd één stijl gebruiken. Naast het feit dat het niet bij alles zou passen in functie van het product waar je voor werkt, als de branding en ook het moodboard waar je rekening moet mee houden. Maar vooral ook voor jezelf. Jezelf blijven vernieuwen en uitdagen zorgen er voor dat het leuk blijft en dat je niet te veel op je “trucjes” gaat rekenen. Dingen waarvan je weet dat ze altijd werken."


Heb je favoriete keramiekmerken of props die perfect passen bij jouw stijl?


"Er is een grote keuze aan keramiek. Als het niet te perfect is heb ik het al liever. Sara Delesie keramiek (mooi, puur, tijdloos), Marjoke De Heer (heel wabi sabi, puur en kunstig), Delfin (kleurrijk, imperfect, arty) en Lily pottery (zacht, puur). Dit zijn enkele namen met schoon gerief. Mijn favoriete props zijn meestal delen van een ondergrond of materialen met textuur (baksteen, stukken hout of dingen die al goed geleefd hebben)."


Waar vind jij jouw ondergronden? Gebruik je vooral vinyl backdrops, stevige tegels of ga je bvb. zelf creatief aan de slag voor DIY backdrops?


"Ik heb al enkele malen geprobeerd met vinyl maar het ligt me niet. Het is net niet goed genoeg. Het ontbreekt diepte of er zit een glans op. Je ziet het meestal wel dat het een print is. Papier gebruik ik wel als ik felle kleuren nodig heb. Voor de rest is het uitkijken naar containers met afgedankte parel. Op werven lopen en tegels kopen doe ik ook graag. Of zelf ondergronden maken, wat trouwens alweer veel te lang geleden is."

Styling door Els Sirejacob - Fotografie ©Bramski

Welke (inter)nationale stylisten en fotografen bewonder je?


"Louise Hagger: zot van de felle kleuren en het harde licht dat ze gebruikt. Liam Baker voor zijn grafisch talent. Laila Gohar voor haar food installaties. Yudi Ela voor haar prachtige simpliciteit, Stephanie Stamatis voor haar ongelofelijke subtiliteit, pure, zachte originele stijl, het zachte licht en fluweelzachte kleuren (favoriet)."


Met wat voor klanten werk je graag samen?


"Ik werk hoofdzakelijk voor uitgeverijen en magazines zoals Borgerhoff en Lamberigts, daar maken we kookboeken voor Sandra Bekkari, Jelle Beeckman van The Messy Chef en Madam Bakster. En kookboeken die nu nog een “work in progress" zijn.


Ik werk ook voor Libelle en Libelle Lekker. Per productie werken we met een aantal mensen waarbij ik de recepten ontwikkel en ook de foodstyling voorzie.


Daarnaast ook voor merken of producten zoals Think Tomato, Gimber en Rascal waar ik ook recepten voor ontwikkel en de foodstyling verzorg. Sofie Dumont is ondertussen ook een vaste klant waarmee we een fijn team vormen sinds een aantal jaren. Bio Planet, Lidl, Aldi en Delhaize zijn klanten waar ik vroeger wat meer voor werkte maar zo is er natuurlijk ook een roulement van stylistes."

Styling & Fotografie door Els Sirejacob

Je boek is eindelijk uit! Wat later dan gepland?


"Samen met Bramski fotograaf hebben we een boek gemaakt om mensen goesting te doen krijgen om met de camper op reis te gaan. Het boek zou normaal in maart 2020 zijn verschenen maar we hebben het helaas moeten uitstellen door Covid 19. We konden het nu niet blijven uitstellen en we dachten dat de mensen ook wel klaar zouden zijn voor zo een boek in 2021. Dus bij deze: 1 jaar na datum is het boek dan toch uitgekomen. Het is een boek met vertelses, tips en recepten en uiteraard met prachtige foto’s. Ook in het Engels beschikbaar: Camperfood & stories."Wil jij het boek van Els en Bram ook bewonderen en wegdromen bij de mooie reizen en heerlijke gerechten? Koop het dan nu aan via Els zelf, of via De Standaard Boekhandel!


Els vind je op Instagram via: @els_sirejacob


コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page