top of page

Food Fotografie Talks: Interview met Toos van Toosplantbasedfood

FoodLove interviewt de leukste food fotografen en foodstylisten. Zij geven jou een inkijk in hun wereld: wat hen inspireert, hoe ze te werk gaan om prachtige foto's te creëren, welke tools ze gebruiken én welke lessen ze met jou willen delen.


Verplicht leesvoer voor iedereen die houdt van mooi & lekker eten dus!

Een deel van het interview vind je hieronder. Het volledige interview vind je in een uitgebreid e-book boordevol inspirerende Food Fotografie Talks, als bonus in mijn online cursus over food fotografie: de Foodstyling & Fotografie Essentials E-course!

Session 4: Toosplantbasedfood - Vegan recepten, workshops en fotografie


Hi! Ik ben Toos van Toosplantbasedfood. Gepassioneerd door vegan food deel ik met jou allemaal tips en recepten waarmee je kan leren vegan koken. Ik geloof dat we met elke hap de wereld een betere plek kunnen maken. Of je nu elke dag vegan eet of het af en toe eens wil uitproberen, bij mij ben je helemaal welkom.

©Toos Vergote

Waar komt je liefde voor foodstyling vandaan?


Ik kom uit een nest waar eten gelijk stond aan fijne familiemomenten. Als kind van 6 jaar ‘stylede’ ik al mijn bord en later werd ik ook verliefd op de vegan keuken. De kookworkshops die ik geef, combineer ik met mijn passie voor vegan food photography. Ik studeerde fotografie na mijn middelbare school. Een paar jaar geleden kwam mijn liefde voor het visuele en voeding samen in wat ik nu doe.


Welke stappen heb jij genomen om te groeien in foodstyling en fotografie?


Ik ben eerst en vooral veel beginnen experimenteren. Daarbij lette ik ook goed op als ik beelden van anderen zag wat ik er goed aan vond en probeerde ik die technieken toe te passen in mijn beelden. Ik ben opgeleid als fotograaf, dus mooie beelden maken en met mijn camera werken was geen probleem. Maar food is zo specifiek, dat ik daarover veel blogs heb gelezen, youtube video’s en de opleiding bij Stefanie heb gevolgd. Daarnaast blijf ik tot op vandaag mijzelf uitdagen om nieuwe dingen uit te proberen, waardoor mijn groei nooit stagneert.


Vegamuze Taart ©Toos Vergote

Hoe zou je jouw stijl omschrijven? Heb je één vaste stijl of varieer je tussen verschillende stijlen?


Ik vertel graag een verhaal in een beeld. Qua styling hou ik van hangedraaide keramiek, materialen met een geschiedenis (uit de kringwinkel), en natuurstoffen. Voor klanten fotografeer ik graag in elke stijl van licht tot donker. Voor mezelf liefst light en bright met af en toe een kleurelement in koraal of turquoise.


Hoe begin jij aan een food foto? Planmatig alles voorbereiden, of improviseer je eens je gerecht klaar is? Heb je een vaste werkwijze?


Vooraf weet ik al of het donkere of lichte fotografie wordt. Dat bespreek ik samen met de klant of als het voor mezelf is weet ik welke stijl ik kies. Ik denk na over wat ik ga fotograferen, visualiseer alle ingrediënten en hoe ik die zo goed mogelijk in de kijker kan zetten. Als ik zelf het recept ontwikkel denk ik ook aan kleur bij de presentatie voor ik het ontwikkel. Als ik het recept doorkrijg van de klant overleg ik soms om iets toe te voegen zodat het beeld mooi en aantrekkelijk is. Ik maak alle onderdelen klaar. Kijk naar het gerecht, denk aan de sfeer die ik wil en dan ga ik props verzamelen in mijn propverzameling.

Omage ©Toos Vergote

Heb je favoriete keramiekmerken die perfect passen bij jouw stijl? Wat zijn jouw favoriete props?


Terratorno keramiek is mijn absolute favoriet. Daarnaast schuim ik graag kringwinkels af voor pareltjes. Voor servietten koop ik altijd linnen en die vind ik van Casa tot Etsy.

Ik hou van elementen die zo versleten zijn dat je ze nooit meer zou gebruiken om te koken maar wel mooi zijn in beeld.


Welke tools gebruik je voor de bewerking van je foto’s? Heb je een vaste bewerkingsmethode, varieert dit per foto of gebruik je (zelfgemaakte) filters?


Lightroom! Ik kan niet meer zonder dat programma. Ik bewerk inderdaad volgens een stramien. Maar het belangrijkste begint bij het maken van de foto. Daar kijk ik naar het histogram zodat ik weet dat alle informatie in het beeld zit. Op die manier weet ik zeker dat ik in de bewerking alle kanten op kan. Iets wat ik altijd doe highlights naar beneden en shadows naar boven. Dat zorgt ervoor dat de beelden uiteindelijk witter kunnen worden zonder dat er iets uitbrandt. Ik gebruik nooit zelfgemaakte filters, omdat ik bij elk beeld graag kijk wat het nodig heeft.


Welke tips zou je startende foodstylisten en fotografen graag willen geven? Wat had je graag geweten toen je zelf pas begon?


Blijven oefenen en je groeit vanzelf in je creativiteit. Vertrouw dat je het kan, dat is de grootste uitdaging. Als je werkt aan je zelfzekerheid in combinatie met heel veel oefenen, dan kan je alleen maar goed worden. En als je betaalde opdrachten doe, vraag rond naar de marktprijs en ga daar niet onder. Je mag correct betaald worden voor jouw werk.

©Toos Vergote

Met wat voor klanten werk je graag samen?


De klanten waarvoor ik werk hebben allemaal een vegan food bedrijf of project. Dat zijn dan ook meteen mijn favoriete klanten. Mensen die de wereld een betere plek willen maken.


Heb je leuke toekomstplannen die je met ons kan delen?


Ik wil jou graag alles leren over vegan food, dus binnenkort heb ik een leuk online aanbod voor jou !


Toos vind je op Instagram en Facebook onder @toosplantbasedfood.
Stay tuned for more Food Fotografie Talks!

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page