top of page

Groene shakshuka met kruidenroom

Het is bijna Pasen! En dat betekent: ontelbaar veel paaseitjes eten (uiteraard!) én je vrienden of familie uitnodigen voor een gezellige brunch, boordevol kleurrijke gerechten met lentevibes. 


En ik heb daarvoor het ideale gerecht! Eentje dat: 

  • Boordevol verse kruiden en specerijen zit

  • Je lekker gemakkelijk in één pan klaarmaakt

  • Je gemakkelijk op voorhand kan preppen, voordat je bezoek er is

  • Heerlijk romig is, om met warm gebakken (plat)brood te eten


Klinkt goed, toch? Ik dacht het! Deze groene shakshuka wordt de grote favoriet op jouw paastafel. Hij steelt de show met zijn felgroene kleur en de zachte eigeeltjes brengen de zon op je bord (and we all know dat het vaak nat & grijs is in maart 🤪).  


Groene Shakshuka

Deze groene variant van de rode klassieker met tomatensaus vind ik zelf véél lekkerder (en gemakkelijker verteerbaar) dan het origineel. Je maakt het -uiteraard- met groene groenten, zoals courgette, paprika en erwtjes. Daarover gaat een felgroene roomsaus met spinazie, dille, koriander en platte peterselie. Lekker kruidig, en heerlijk fris door een kneepje citroensap. 


De kruidensaus maak je extra romig met Inex Haver Cuisine, een plantaardig alternatief voor room. Zacht van smaak en met de perfecte dikte en smeuïgheid, zoals we van room verwachten. Deze lekkere en veelzijdige haverroom is 100% plantaardig en dus ook lactosevrij.


In die fluweelzachte saus pocheer je dan enkele eitjes, tot het eiwit gestold is en maar het eigeel noch lekker lopend. Je werkt het geheel vervolgens af met lente-ui, verse kruiden, scheutjes en sesamzaadjes.  Zo lekker!


Prep-tip


Wil je tijdens de brunch niet eenzaam in de keuken staan? Maak dan de groentebasis met kruidenroom op voorhand. Deze hou je met een deksel op de pan warm. Zo hoef je enkel nog de eitjes toe te voegen net voordat jullie aan tafel gaan! 


Recept shakshuka met room, spinazie en kruiden

RECEPT GROENE SHAKSHUKA MET KRUIDENROOM


Ingrediënten voor 2-3 personen


1/2e bosje lente-ui

1 groene paprika

1/2e courgette

2 teentjes look

100 gram (diepvries)erwtjes

1 tl komijnpoeder

1 brikje Inex Haver Cuisine (200 ml)

3 handenvol spinazie

Een grote bos kruiden (dille, koriander, platte peterselie)

Sap van 1/4e citroen

2-3 eitjes

Warm geroosterd (plat)brood

Ter afwerking: sesamzaadjes, scheutjes

Olie, peper en zout


Bereidingswijze (25 min)


  1. Snij de lente-ui in ringen. Snij de paprika en courgette in kleine blokjes. Pel de look en verwijder de kern.

  2. Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur.  Bak de paprika, courgette en het wit van de lente-ui in enkele minuten tot ze beginnen te bruinen. Voeg de diepvrieserwtjes en de geperste look toe en kruid met peper, zout en komijnpoeder. Laat nog enkele minuten stoven tot wanneer de groenten bijna gaar zijn. 

  3. Maak ondertussen de kruidenroom: mix de Inex Haver Cuisine met de spinazie en de verse kruiden (hou enkele takjes opzij voor de afwerking). Kruid met peper, zout en citroensap. 

  4. Giet de kruidenroom in de pan en roer het onder de groenten. Breek een ei in een kommetje.  Maak een ondiep kuiltje in de groenten en giet er het ei in. Herhaal met de overige eitjes. Zet een deksel op de pan en laat de eitjes 5 à 7 minuten garen, totdat het eiwit gestold is maar het eigeel nog lopend is.

  5. Kruid de eitjes met peper en zout. Werk het geheel af met het groen van de lente-ui, verse kruiden, wat scheutjes en sesamzaadjes. 

  6. Serveer met warm geroosterd (plat)brood.


Tips


  • Hou je van pittig? Werk de shakshuka dan gerust af met wat chilivlokken. 

  • Je kan de eitjes in de shakshuka ook garen door de pan in de hete oven te zetten. Dan wordt de warmte gelijkmatiger verdeeld over het gerecht. Het nadeel? De groene kruidenroom verliest dan zijn mooie, felle kleur en wordt wat donkerder. 


Groene shakshuka recept

Disclaimer


Dit recept is een betaalde samenwerking met Inex. Ik werk enkel met merken of producten waar ik achter sta en die ik zelf koop. 


bottom of page