top of page

Easy Vegan Brownie

Soms heb ik van die intense chocoladecravings. Jij ook? 😁 Dan krijg ik plots een onweerstaanbare goesting in krokante chocolate chip cookies, een plak chocolade-bananencake of een heerlijk zachte brownie. Die goestingskes heb ik meestal 's avonds, en op zo'n moment moet het dan ook snel gaan. Ik heb gelukkig (bijna) altijd een voorraad sweet treats in de vriezer zitten: even ontdooien en klaar. Craving satisfaction: check!


Maar soms heb ik naast die zoete cravings ook enorm veel zin om te bakken. Om mengkommen uit te likken en om de geur van versgebakken brownie in heel mijn huis te ruiken. En op die avonden wil ik vooral een snel en gemakkelijk recept zonder gedoe. Ik heb dan géén zin om mijn chocolade au bain marie te smelten. En neen, ik wil ook geen handmixer of keukenrobot bovenhalen om mijn beslag te mixen. Twee kommen, een zeef en een bakvorm, that's the furthest I'll go. En dat is ook het enige dat je voor dit recept nodig hebt. Je smelt de chocolade en de boter met behulp van gloeiend hete koffie (of hete plantaardige melk, als je dat verkiest), en roert natte en droge ingrediënten door elkaar met een spatel, niet met een mixer.


Ok toegegeven, deze brownie zou NOG lekkerder en vooral mooier zijn als je de suiker en de boter eerst (heel) lang zou mixen met een handmixer. Want dat is één van de (vele) stapjes die je perfect moet uitvoeren om zo'n mooie krakelige bovenkant te verkrijgen. Maar deze brownie is gewoon goed. En vooral heel snel en heel gemakkelijk, and that beats "perfect" anytime. En die niet-krakelige bovenkant? Die krijgt toch een fantastisch glanzend laagje Nocciolata Zonder Melk! En om het helemaal Paas-proof te maken, versier je het geheel met paaseitjes en nootjes. Geweldig toch?


Die chocoladecravings, die zijn dan gestild door het uitlikken van de mengkom. En de dagen nadien kan ik (en als ze geluk hebben, ook mijn vrienden 😊) genieten van een heerlijke brownie, met een licht-bittere toets van koffie.


De Nocciolata Zonder Melk van Rigoni di Asiago is mijn grote favoriet, en als ik de berichten in mijn inbox mag geloven: "De lekkerste chocopasta ter wereld!". Het is een heerlijke cacao-hazelnootpasta zonder zorgen: geen palmolie, geen melk, geen gluten én helemaal biologisch! Perfect dus voor wie graag let op allergenen, voor wie plantaardig wilt eten of gewoon voor iedereen die houdt van keilekkere choco! Ik voegde twee lepels toe aan het browniebeslag, en met de rest van de pot (ok, dat is overdreven, een half potje 😅) maak ik een onweerstaanbaar lekkere topping. Deze keer helemaal in paasthema, maar je kan hier uiteraard mee spelen en variëren!

Het recept vind je hieronder!


Ooh en voor ik het vergeet: deze brownie kan je perfect invriezen, ook mét de laag Nocciolata bovenop. Ideaal dus voor die volgende chocolade cravings 😉 Ik vroor de stukken zelfs mét paaseitjes in, en ook dat leek te lukken. Als je toch twijfelt, haal ze er gerust af voor het invriezen.



VEGAN BROWNIE MET NOCCIOLATA


Ingrediënten


Natte ingrediënten

80 gram pure chocolade (zonder melk)

75 gram bakboter (bij voorkeur op kamertemperatuur)

125 ml gloeiend hete koffie (of gloeiend hete plantaardige melk)

1 tl vloeibare vanille-essence

2 eetlepels Nocciolata Zonder Melk van Rigoni di Asiago


Droge ingrediënten

125 gram zelfrijzende bloem

200 gram kokosbloesemsuiker

30 gram cacaopoeder

Snuif zout

2 handenvol walnoten of hazelnoten


Afwerking

4 à 6 eetlepels Nocciolata Zonder Melk van Rigoni di Asiago

Naar wens: Vegan paaseitjes, nootjes, paas”fantasietjes”,..


Bereidingswijze (10 min + 20-25 min oventijd)

  1. Verwarm de oven voor op 180° boven- en onderwarmte. Bedek een bakvorm van 20x20 cm met bakpapier. Zie tips onderaan om kleven tegen te gaan!

  2. Hak de chocolade grof. Hoe kleiner de stukjes, hoe gemakkelijk ze straks zullen smelten.

  3. Voeg de gehakte chocolade toe aan een kom samen met de hete koffie. Roer met een garde tot wanneer de chocolade helemaal gesmolten is. Voeg dan ook de boter toe en roer tot deze ook gesmolten is. Was de koffie niet warm genoeg? Verwarm het geheel dan au bain-marie (maar als je de intro gelezen hebt, dan weet je dat ik dat zelf zoveel mogelijk vermijd 😏) tot wanneer alles gesmolten en gemengd is, of zet het geheel een 10-tal seconden in de microgolfoven.

  4. Meng er de vanille-essence en 2 lepels Nocciolata Zonder Melk doorheen. Zet aan de kant.

  5. Neem een tweede kom en voeg er bloem, suiker, cacaopoeder en zout aan toe. Roer even door elkaar. Plaats een fijne zeef op de kom met natte ingrediënten en zeef de droge ingrediënten bij de natte. Meng droge en natte ingrediënten door elkaar.

  6. Hak de walnoten of hazelnoten grof en roer deze onder het beslag.

  7. Giet het beslag in de bakvorm en plaats in de oven. Bak 20 minuten en controleer dan of de brownie klaar is. De binnenkant mag nog kleverig zijn, want dit gaat verder bakken/garen op het aanrecht. Voeg telkens 2 minuten toe wanneer het deeg te rauw/lopend lijkt. Zie ook de tips hieronder!

  8. Laat de brownie volledig afkoelen voor je hem aansnijdt.

  9. Smeer de bovenkant vervolgens in met Nocciolata Zonder Melk, en werk af met paaseitjes, noten en andere decoratie naar keuze.

Algemene Tips


Is Pasen ondertussen voorbij, en heb je een grote hoeveelheid paaseitjes in de kast liggen? Vervang de chocolade in het recept dan door leftover paaseitjes!


Deze brownie bewaart 2-3 dagen op kamertemperatuur, 5-7 dagen in de koelkast (maar haal het dan wel een uurtje voor serveren uit de koelkast) of meerdere maanden in de diepvriezer. Zoals ik hierboven al zei: je kan de stukken brownie mét de laag Nocciolata erop invriezen, en ik liet zelfs de paaseitjes erop zitten. Bij twijfel haal je ze er gerust af.


Tips voor de oventijd


Aangezien we de brownie afwerken met een laag Nocciolata, mag de brownie zelf wat droger zijn. Zou je die laag achterwege laten, dan mag de brownie wat smeuïger zijn. Haal de brownie dan enkele minuten vroeger uit de oven.


Tips tegen het kleven


Brownie durft te kleven aan bakpapier. Hoe vermijd je dat zoveel mogelijk?

  1. Gebruik bakpapier van goede kwaliteit.

  2. Leg het bakpapier met de gladde/blinkende kant naar boven (al is het niet altijd duidelijk welke dat is, soms is er amper verschil).

  3. Optioneel: smeer het bakpapier in met wat vegan boter/olie en strooi er een laagje bloem (of cacaopoeder!) overheen.

  4. Laat de brownie volledig afkoelen voor je hem aansnijdt.

  5. Gebruik een brede spatel om de stukjes van het bakpapier te halen.

Smakelijk!

Disclaimer


Dit is een samenwerking met Rigoni di Asiago en dus een #advertentie. Ik werk enkel samen met merken en producten waar ik achter sta en die ik zelf ook koop.

bottom of page