top of page

Strawberry-Springrolls met Rijstnoedels, Tofu en Pindasaus

Zon, zon, ZON! Deze week genieten we élke dag van een stralende zon! Betekent dat dan dat de lente officieel begonnen is? Ok ok, het is nog even wachten op de echte startdatum, 21 maart. Maar de officieuze lente, die is deze week dan toch van start gegaan.


Hoe kan je dat beter vieren dan met deze kleurrijke & zonnige lenterolletjes? Laat die pot zoetzure saus aan de kant staan en maak liever de lekkerste pindasaus om je springrolls in te dippen. Denk je nu: "bah, vies, pindakaas is veel te klef!"? I'm with you! Mij ga je ook niet zo snel een lepel pindakaas in mijn mond zien steken. Maarrrr de smaak komt wél helemaal tot zijn recht als je het frisser, pittiger, zouter én zoeter maakt, zoals in dit recept.


De springrolls kan je vullen met gelijk wat je vindt in je koelkast, maar ik hou van de frisse combinatie van komkommer en aardbei. Jawel, aardbei! Deze maken je lenterolletjes niet enkel extra mooi, ze geven ook een subtiel zoete toets aan de vulling. En die fruitige toets past perfect bij de twee umami-smaakbommen: de sesam-soja-tofu en de pindasaus.


Het snelle en gemakkelijke recept, met heerlijke aardbeien uit Hoogstraten, vind je hieronder!

Springrolls by FoodLove ©TheFreshLight

Ingrediënten voor 5 à 6 lenterolletjes

½ pakje tofu of tempeh, in reepjes

Scheutje sesamolie

Scheutje sojasaus

6 vellen rijstpapier

150 gram gekookte rijstnoodles (50 gram ongekookt)

¼ komkommer, in staafjes

1 wortel, geschild en in staafjes

1/2e gele en oranje paprika, in staafjes

5 à 6 Belgische aardbeien, in plakjes

Sesamzaadjes


Voor de pindasaus:

1 eetlepel pindakaas

1 theelepel sesamolie

1 theelepel limoensap

1 theelepel sojasaus

1 theelepel ahornsiroop

Chilisaus naar keuze

½ teentje look

Zout naar smaak


Bereidingswijze (30 min)


- Maak eerst de pindasaus: meng alle ingrediënten en voeg indien nodig een scheutje water toe. Proef en kruid bij naar smaak, voor een lekkere balans zoet/zout/pikant/zuur.

- Bak de tofu of tempeh krokant in wat sesamolie. Breng op smaak met sojasaus.

- Maak een vel rijstpapier nat in een kom met water of onder de kraan. Leg op een plank of op een vochtige, propere handdoek. Geef het enkele seconden de tijd om zacht te worden, voeg indien nodig wat extra water toe met je vingers.

- Verdeel de rijstnoodles over het midden van het vel rijstpapier, parallel met de rand van de tafel. Laat aan de zijkanten telkens enkele centimeters vrij.

- Schik er vervolgens wat groenten en reepjes tempeh of tofu bovenop.

- Plooi de onderste helft van het rijstpapier over de vulling en druk goed aan zodat je een stevige rol krijgt. Plooi vervolgens de zijkanten naar binnen en druk opnieuw stevig aan. Leg enkele plakjes aardbei op de bovenste helft van het rijstpapier, tegen het rolletje aan. Zorg dat je nog enkele centimeters vrij rijstpapier hebt boven de aardbeien, om de rol goed te kunnen sluiten. Rol het rijstpapier helemaal op naar boven en leg met de naad omlaag.

- Snij de rolletjes in twee en serveer met de pindasaus.

Springrolls by FoodLove ©TheFreshLight

Disclaimer

Dit recept maakte ik voor Hoogstraten Aardbeien. Ik werk enkel met producten waar ik achter sta en die ik zelf ook koop.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page