top of page

Hartige havermout met eitjes, edamame, komkommer en chili-olie

Ben jij ook zo’n grote fan van een havermout? Dat is echt cosy comfort food, zeker als je je kom havermout afwerkt met al je favoriete toppings en je het onder een dekentje in de zetel kan uitlepelen. 


Meestal staat de zoete variant op het ontbijtmenu: met fruit, wat confituur of gewoon een goeie lepel bruine suiker (zo leerde ik het eten toen ik kind was!). Maar heb je al eens hartige havermoutpap gegeten? Dan kook je de havervlokken in groentebouillon i.pv. in melk, en vul je je kom verder met groenten, een gekookt eitje, wat avocado, of gelijk waar je zin in hebt. 


Mijn liefde voor “hartige pap” ontstond 7 jaar geleden in Vietnam, toen ik er als ontbijt in een hotel congee kreeg: een hartige rijstpap die je kon afwerken met groenten, ei, kip, sojasaus, pindanootjes en gebakken uitjes. Ik maak het sindsdien regelmatig, maar dan liever met havervlokken in plaats van rijst, dat gaat veel sneller!


Vind je het idee van hartige havermoutpap als ontbijt maar wat gek? Je kan het natuurlijk ook als brunch of lunch eten, of als snelle avondmaaltijd wanneer je niet uitgebreid wilt koken. Voor de toppings kan je gewoon je koelkast opentrekken, daar vind je waarschijnlijk wel wat restjes van de dag voordien die perfect passen bij de zachte havervlokken. In het recept hieronder geef ik je natuurlijk wat ideetjes!


In dit gerecht gebruik ik de ongebroken, pure havervlokken van Elovena. Zo krijg je een heerlijk ontbijt met een natuurlijke en authentieke haversmaak. Doordat deze havervlokken niet geplet worden, krijg je meer structuur in je mond. Ideaal voor wie geen fan is van kleverige “pap”, zeker wanneer je de kooktijd kort genoeg houdt 😊 Je vindt de havervlokken van Elovena nu bij Colruyt en Okay. 


RECEPT HARTIGE HAVERMOUT MET EITJES, EDAMAME, KOMKOMMER EN CHILI-OLIE


Ingrediënten voor 2 personen


125 g havermout van Elovena

500 à 550 ml water 

½ el groentebouillonpoeder of ½ blokje groentebouillon. 


Enkele ideetjes voor toppings:

 ⅓ komkommer

1 lente-ui

1 à 2 gekookte eitjes (kan je makkelijk mealpreppen en 4 dagen bewaren in de koelkast)

Crispy chili-oil of wat gefrituurde ajuintjes

Enkele lepels gekookte groene groenten (bvb. erwtjes of edamameboontjes, of restjes broccoli of mini-asperges)

 

Bereiding (10 minuten)

  • Breng de havermout en de groentebouillon zachtjes aan de kook op middelhoog vuur.

  • Laat pruttelen en roer regelmatig, tot je de gewenste textuur verkrijgt (hoe korter de kooktijd, hoe meer textuur je behoudt). 

  • Werk af met enkele toppings naar keuze.


Extra ideetjes voor wat variatie:

Enkele plakjes (vegan) gerookte zalm

Een handvol gezouten pindanoten

Enkele radijsjes in plakjes

½ avocado, voor wat gezonde vetten

Twee handenvol jonge spinazie, laten slinken in de warme havermout aan het einde van de kooktijd.



Disclaimer

Dit is een betaalde samenwerking met Elovena. Ik promoot enkel merken of producten die ik zelf ook koop.


bottom of page