top of page

Pleegzorg Powerfood

Pleegzorg Vlaanderen daagde mij uit om #pleegzorgpowerfood op tafel te toveren. Op basis van het kunstwerk van de 8-jarige Alix*, ging ik aan de slag om haar lievelingseten extra power te geven. Alix woont al 7 jaar bij haar pleegouders, en ziet haar ouders en haar twee zussen elke maand.


Haar powerfood? Balletjes met frietjes, en een heerlijk aardbeien-frambozenijsje. Ik toverde haar kunstwerk om tot een heerlijk powerrecept: balletjes in tomatensaus met regenboogfrietjes. En een over-the-top ijsje als dessert, uiteraard! Wil je er zelf mee aan de slag? De recepten vind je onderaan deze post!



Wat is pleegzorg?


Ik vermoed dat je er al van gehoord hebt, maar misschien weet je niet goed wat het juist is. Ik ontdekte zelf ook dat Pleegzorg een veel ruimer concept is dan ik oorspronkelijk dacht.


Pleegzorg bestaat in veel verschillende vormen en helpt verschillende mensen. Als pleeggezin kan je niet alleen kinderen of jongeren opvangen. Ook minderjarige vluchtelingen kunnen terecht bij pleegouders. Daarnaast vinden ook pleeggasten een pleeggezin. Pleeggasten zijn volwassenen met een handicap en/of een psychiatrische problematiek. Een pleeggezin steunt hen bij allerlei dingen, bijvoorbeeld bij de zoektocht naar werk, bij hun hobby’s en bij het deelnemen aan het leven van alledag.


Pleegkinderen en pleeggasten kunnen soms heel lang in een pleeggezin wonen. Maar in sommige situaties verblijft een pleegkind of pleeggast maar enkele weken, één weekend per maand of tijdens vakanties in een pleeggezin.


Pleegzorg zoekt altijd naar een gezin dat zo goed mogelijk past bij wat pleegkinderen of pleeggasten nodig hebben. Voor al die verschillende kinderen en volwassenen hebben ze dus ook allemaal verschillende pleeggezinnen nodig.


Heb je zelf interesse in pleegouderschap? Wil je graag meer lezen over pleegzorg en over hoe je iets kan betekenen voor één van de meer dan 8000 pleegkinderen en pleeggasten? Neem dan zeker een kijkje op de website van www.pleegzorgvlaanderen.be. Vraag gerust jouw infopakket aan of schrijf je in voor een infosessie.


Ben je benieuwd naar de andere kunstwerken en recepten? Ga dan naar www.pleegzorgvlaanderen.be/pleegzorgpowerfood.


*Alix is een schuilnaam


Balletjes met regenboogfrietjes en komkommer


Alix houdt van balletjes met ketchup, komkommer én frietjes natuurlijk! Om haar gerecht de nodige powerboost te geven, maakte ik er een heerlijke kid-proof tomatensausje bij. Toch liever ketchup? Dat kan natuurlijk ook! Doe lekker wat je zelf het lekkerst vindt ;)


Ingrediënten voor 15-20 balletjes


1 ui (85 gr), fijn gesnipperd

200 gram aubergine, in heel kleine blokjes

1 teentje look

3 takjes peterselie, grof gehakt

½ eetlepel sojasaus

200 gr veggiegehakt

3 eetlepels fijne havermout

2 à 3 eetlepels paneermeel

1 tl mosterd (laat weg indien je kindje dit niet lust)

1 à 2 eetlepels ketchup

1 theelepel kippenkruiden (daar zit normaalgezien geen kip in hoor ;))

Olijfolie, peper en zout


Bereidingswijze


1. Verhit de olijfolie in een antikleefpan op middelhoog vuur. Bak de ajuin in 2 minuten glazig. Voeg de aubergineblokjes toe en bak een drietal minuten tot wanneer de aubergine begint te kleuren. Giet er indien nodig wat extra olijfolie bij, maar

2. Voeg de look en peterselie toe en bak tot wanneer de aubergineblokjes gaar zijn. Blus met sojasaus en kruid met peper en zout. Laat afkoelen in een kom. Komt er veel olie vrij uit de aubergines? Giet dit af en hou even aan de kant.

3. Meng het veggiegehakt onder de gebakken aubergine en voeg de overige ingrediënten toe. Meng goed en kneed eventueel met je handen tot je een stevige massa verkrijgt. Je moet er gemakkelijk kleine balletjes van kunnen maken die droog aanvoelen in je handen. Voeg indien nodig iets meer paneermeel toe.

4. Maak balletjes ter grootte van een pingpongballetje. Bak deze in olijfolie op laag tot middelhoog vuur. Draai ze om met behulp van twee lepels, tot wanneer alle zijden bruin gebakken zijn en de balletjes gaar zijn binnenin.

5. Laat de balletjes indien nodig even uitlekken op keukenpapier.


Ingrediënten voor de tomatensaus


1 middelgrote ui, in ringen

1 teen look, geperst of in plakjes

70 gram tomatenpuree

½ eetlepel mild paprikapoeder

½ eetlepel Provençaalse kruiden

½ eetlepel kokosbloesemsuiker

1 eetlepel sojasaus

1 blik tomatenblokjes


Bereidingswijze

1. Bak de ui in een pan op middelhoog vuur. Voeg na enkele minuten de look toe.

2. Eens de ui gaar is en de look goudbruin gebakken, voeg je de tomatenpuree en alle kruiden toe. Bak één minuut op middelmatig vuur zodat de smaken zich ontwikkelen.

3. Voeg er vervolgens de kokosbloesemsuiker en sojasaus aan toe, roer goed en blus vervolgens met de tomatenblokjes. Spoel het blik uit met een scheut water en voeg ook dit toe aan de saus. Kruid met peper en zout.

4. Laat de saus onder deksel pruttelen op laag vuur. Voeg indien nodig water toe. Kruid bij naar smaak.

5. Voeg de balletjes toe aan de saus. Wentel ze voorzichtig in de saus, zodat ze niet breken.


Ingrediënten voor de regenboogfrietjes


1 kg aardappels (combinatie van paarse zoete aardappel, oranje zoete aardappel en gewone aardappel), ongeschild, gewassen en in wedges gesneden

1 à 2 eetlepels maizena

Arachideolie, peper en zout


1. Verwarm de oven voor op 200°. Bedek een bakplaat met bakpapier.

2. Meng de potato wedges met een scheutje arachideolie en flink wat peper en zout. Meng goed. Strooi er de maizena overheen, meng kort en zorg dat alle wedges bedekt zijn.

3. Stort de wedges op de bakplaat, verdeel ze in één laag en bak 45 à 55 minuten in de oven of tot wanneer ze goudbruin, krokant en gaar zijn.


En toen was het natuurlijk tijd voor.. het dessert!


Aardbeien- en frambozenijsje


Ingrediënten voor 2 coupes


340 gram plantaardig roomijs naar keuze

1 bakje aardbeien

4 grote eetlepels frambozencoulis

Plantaardige slagroom


Bereidingswijze


1. Snij de aardbeien in stukken. Meng de helft met het roomijs. Plaats terug in de vriezer voor minstens een half uurtje.

2. Vul twee kommetjes met het aardbeienroomijs, werk af met frambozencoulis, slagroom en stukken aardbei.

bottom of page