top of page

Pompoenwafels met Pecannoten en Pumpkin Spice Koffie

Ik hou van de herfst. Meer zelfs dan van de zomer! Toegegeven, door een felle regenbui verrast worden tijdens een lange wandeling maakt me niet per se vrolijk. Maar het uittrekken van die natte jas en modderschoenen wél! En als ik daarna een heerlijk herfstgerecht op tafel kan zetten terwijl de wind de koperkleurige bladeren doet dansen, dan ben ik helemaal blij.


Deze pompoenwafels maken elke regendag gezellig en doen je huis heerlijk geuren. Ze zijn helemaal plantbased en gemaakt op basis van o.a. pompoenpuree, Alpro Barista Haverdrink en speltbloem. Ik serveer ze graag met ahornsiroop en gekarameliseerde pecannoten, voor wat extra crunch. But a treat like this reserves a hot & steamy coffee, am I right?! En wat past er beter bij pompoenwafels dan een pumpkin spice koffie, toch?


Het recept voor de wafels, het drankje én de sweet & sticky pecannoten vind je hieronder!




Pumpkin Spice Koffie


Ingrediënten voor 1 koffie


150 ml Alpro Barista Haverdrink

1 eetlepel pompoenpuree*

Een paar druppels vanille-essence

Snuifje pumpkin spice**

1 theelepel ahornsiroop

1 shot espresso


*Ik maakte deze door geschilde butternut in blokjes te snijden, te koken en te pletten met een vork. Je kan de puree ook mixen met een staafmixer voor een gladder resultaat.

**vervang dit gerust door speculaaskruiden, peperkoekkruiden, allspice of kaneel


Bereidingswijze


- Verwarm de haverdrink in een steelpan, samen met alle andere ingrediënten (behalve de espresso). Roer alles goed los met een garde.

- Doe ondertussen de espresso (of twee als je een dubbele kan gebruiken) in een grote tas.

- Zet het vuur uit en klop de gekruide haverdrink schuimig met de garde.

- Giet de schuimende haverdrink bij de espresso. Werk eventueel af met een snuifje pumpkin spice.



Pumkin Spice Wafels met Mapled Pecans


Ingrediënten voor 10 à 12 kleine wafels + 4 porties pecannoten


Droge ingrediënten

100 gram speltbloem

50 gram volkoren speltmeel (of vervang door gewone)

25 gram kokosbloesemsuiker

2 theelepels pumpkin spice*

1/4e tl zout

1,5 theelepel bakpoeder


Natte ingrediënten

40 gram Alpro soja Bakken & Braden, gesmolten

250 gram pompoenpuree**

1 theelepel vloeibare vanille-essence

100 ml Alpro Barista Haverdrink (+ extra)


Mapled Pecans

75 gram pecannoten

1,5 eetlepel ahornsiroop

Een flinke snuif pumpkin spice

Snuif zeezout


Serveren met:

Alpro Greek Style Haver

Ahornsiroop


+ Olie voor het wafelijzer (ik gebruik rijstolie of arachideolie, aangezien die hoog verhit mogen worden)


*vervang dit gerust door speculaaskruiden, peperkoekkruiden of allspice

**Ik maakte deze door 300 gr geschilde butternut in blokjes te snijden, te koken en te pletten met een vork. Weeg voor de zekerheid de gekookte butternut af zodat je de juiste hoeveelheid hebt. Je kan de puree ook mixen met een staafmixer, maar dat is niet nodig.


Bereidingswijze


- Doe voor de wafels alle droge ingrediënten in een kom en meng met een garde.

- Roer in een tweede kom de natte ingrediënten door elkaar met een spatel.

- Meng vervolgens beide door elkaar met een spatel. Meng kort, tot wanneer het een homogeen beslag wordt. Gaat het mengen wat moeizaam (dit ligt aan het vochtgehalte van de pompoen en de exacte bloem die je gebruikt), voeg dan enkele extra eetlepels Alpro Barista Haverdrink toe.

- Verhit je wafelijzer op middelhoge stand (ik koos stand 6 van de 8). Vet het langs beide zijden in met olie.

- Gebruik twee eetlepels om telkens een hoopje deeg in het wafelijzer te doen. Sluit het wafelijzer en bak de wafel een 4-tal minuten. Open het niet te vroeg, dan durft het deeg te scheuren.

- Laat de wafels vervolgens afkoelen op een rooster.


- Maak ondertussen de mapled pecans: meng de pecannoten met de ahornsiroop, pumpkin spice en zeezout in een pan. Verhit op middelhoog vuur en laat in enkele minuten tijd karameliseren. Roer regelmatig.


Bewaartip: De wafels kan je meerdere dagen bewaren in de koelkast, of heel wat langer in de diepvries. Bewaar ze dan met een stukje bakpapier tussen twee wafels, zo ontdooi je de juiste portie. Ontdooien/Opwarmen gaat trouwens erg gemakkelijk in de toaster: de wafels komen er dan heerlijk warm en krokant uit!



Disclaimer: DIt recept is een samenwerking met Alpro. Ik werk enkel samen met merken waar ik achter sta en waarvan ik de producten zelf ook koop.

bottom of page