Een kleurrijk gerecht om te delen (of om lekker voor jezelf te houden)! Deze felroze romige hummus combineert heerlijk met de krokante textuur van geroosterde pompoen, groene kool en bloemkool. Deze herfstgroenten werden in de oven gebakken met komijn en cayenne, waardoor ze een intense, warme en volle smaak krijgen.
Verdeel over die kleur- en smaakbom wat biologische fetakaas, voor een onweerstaanbaar contrast tussen het warme & kruidige van de groenten en het frisse en zout/zurige van de kaas. De dille zorgt ervoor dat elke hap blijft verrassen, en de sesamzaadjes zijn (let’s be honest 😉) vooral leuk als kleuraccent. Serveer daar warm & krokant naanbrood bij, en je hebt een topgerecht om als hapje of voorgerecht-to-share op tafel te zetten 🙌🏻
Ik gebruikte in dit recept geweldig lekkere biologische fetakaas van een bioboer. Ik beperk graag mijn consumptie van zuivel (en kies bvb. standaard voor plantaardige room of melk). Maar maak ik een gerecht met kaas, dan kies ik zoveel mogelijk voor biologisch. Waarom? Biologische zuivel wordt geproduceerd op een manier die niet enkel beter is voor de koeien, schapen of geiten, maar ook voor de weilanden en de omgeving. Het veevoer is bovendien biologisch geteeld: er worden dus geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen gebruikt. Een no-brainer, toch? Meer over bioboeren & dierenwelzijn lees je op demooisteboodschapisbio.be!
Honger? Het recept vind je hieronder! Laat me zeker iets weten als je het maakt (of nodig me uit, nog gezelliger! 😁)
RECEPT RODE BIET HUMMUS MET GEROOSTERDE GROENTEN EN FETA
Ingrediënten Voor 2-3 personen:
200 gr bloemkool in roosjes
100 gr pompoen in blokjes
3 bladeren groene kool
1 à 2 tl komijnpoeder
½ à 1 tl cayennepeper
1 gekookte rode biet (vacuüm verpakking)
1 blikje kikkererwten (120 gram)
2 el tahin
2 el citroensap
2 el milde olijfolie
1 teentje look
1 pakje biologische fetakaas
Enkele takjes verse dille
Zwart sesamzaad
Pitabroodjes of naanbrood
Bereidingswijze (30 min)
Verwarm de oven voor op 180° hetelucht. Meng de bloemkool, pompoen en groene kool met olijfolie, komijn en cayennepeper. Kruid met zeezout.
Verdeel de groenten over een bakplaat of braadslede en rooster ze in 20 minuten goudbruin en gaar.
Snij ondertussen de rode biet in kleinere stukken en doe deze in een kleine food processor of krachtige blender, samen met de kikkererwten, tahin, citroensap, olijfolie en look. Kruid met zwarte peper en flink wat zeezout (zie tip).
Verdeel de bietenspread over twee of drie borden. Verdeel de geroosterde groenten erover.
Verkruimel de getakaas en werk hiermee de gerechten af. Strooi er als laatste wat plukjes dille en zwart sesamzaad overheen.
Tip: serveer je de bietenhummus zonder de groenten? Kruid de hummus dan verder af met komijnpoeder en cayennepeper.