top of page
Foto van schrijverStefanie Baert

Seitanstoverij met champignons

Deze feestelijke stoofpot verdient een plekje op jouw kerstmenu! Heerlijk met kroketjes en een fris slaatje, gestoofd witloof of gekookte boontjes. Je kan de seitanstoverij op voorhand maken, zodat je hem de avond zelf enkel moet opwarmen. Zo geniet jij mee van welverdiende gezelligheid en mis je geen enkel vrolijk gesprek.


stoverij van seitan met kroketjes voor kerst vegan hoofdgerecht

Enkele jaren geleden proefde ik bij Café de Loge in Gent één van de lekkerste vegan stoofpotjes ooit. Door beroepsmisvorming kon ik het niet laten: ik analyseerde de saus en ontfutselde de bazin haar geheim ingrediënt: gedroogde pruimen.


Enkele dagen later ging ik thuis aan de slag en creëerde ik een heerlijke stoofpot met seitan en – uiteraard – gedroogde pruimen. Deze hebben een erg volle en zoete smaak, die heerlijk past bij de andere smaakmakers in mijn saus: pittige mosterd en twee umamibommen: gebakken paddenstoelen en sojasaus.


Oorspronkelijk maakte ik de stoofpot met krieltjes erin. Het was zo lekker, dat het een plekje kreeg in mijn eerste kookboek Ready, Set, Go! 5 jaar later was het tijd om dit gerecht een feestelijke upgrade te geven, met nog meer smaak én met feestelijke kroketjes erbij.


Enkele belangrijke tips:


  • Koop seitansteaks of grote seitanstukken, geen seitangehakt of kleine seitanblokjes. Je wil big chuncks (zie foto hieronder), net zoals bij echt stoofvlees.

  • Laat de gedroogde pruimen zeker niet weg, ze geven diepgang en maken het smakenpalet compleet.

  • Verse tijm en rozemarijn vind ik veel smaakvoller dan gedroogde. Vind je het zonde om er een heel plantje voor te kopen, dat gaat verpieteren op je aanrecht? Gebruik dan enkele takjes als versiering van stoffen servietten (touwtje errond en takje ertussen) of van de cadeautjes (steek een takje achter het cadeaulint).

  • Vervang gerust een deel van de bouillon door donkerbruin bier, voor een nog rijkere smaak.

  • Mealprep tip: je kan dit gerecht invriezen of in de koelkast bewaren. Verwarm het dan voor het serveren in een (ovenvaste) stoofpan, op het kookvuur of in de oven, met het deksel erop. Is de saus te dik geworden? Voeg dan zoveel water toe als nodig en kruid bij.



RECEPT SEITANSTOVERIJ MET CHAMPIGNONS


Ingrediënten voor 3 ruime porties

 

1 gele ui (100 g)

2 dikke tenen knoflook

500 g seitansteak (of grote seitanbrokken voor stoverij, geen kleine stukjes of gehakt)

2 takjes rozemarijn

Enkele takjes tijm

2 laurierblaadjes

275 g (bos)champignons naar keuze

1 à 2 el sojasaus

100 g gedroogde, ontpitte pruimen

250 g wortel

1 flinke el mosterd

1 blokje of 1 el groentebouillon(poeder)

1 el maiszetmeel

Voor erbij: kroketjes, een eenvoudig slaatje en/of gebakken witloof.

 

Bereidingswijze (25 min + 30 min sudderen)

 

  1. Breng ½ l water in de waterkoker aan de kook.

  2. Snipper de ui. Pel de look en verwijder de kern. Snij of scheur de seitan in hapklare stukken.

  3. Verhit olijfolie in een stoofpan op middelhoog vuur. Bak de ui glazig (dit gaat sneller met een snuif zout erbij).  Zodra de ui glazig is, voeg je de knoflook, rozemarijn, tijm, laurier en de seitanstukjes toe. Kruid met peper en zeezout. Bak een paar minuten aan. Roer af en toe om, maar geef de seitan de tijd om te kleuren.

  4. Snij ondertussen de champignons in stukken. Voeg de champignons toe aan de stoofpot en bak ze in een paar minuten goudbruin. Blus met sojasaus en kruid met peper en zeezout. 

  5. Snij ondertussen de pruimen in 4. Snij de wortel in (halve) schijfjes. Voeg beide toe aan de stoofpot, samen met de mosterd, de groentebouillon en het heet water.

  6. Zet het deksel op de pan en laat 30 minuten pruttelen op laag vuur of tot de wortelen zacht zijn.

  7. Los een lepel maiszetmeel op in enkele eetlepels koud water. Voeg toe aan de stoofpot, roer goed door en laat nog 2 minuten pruttelend indikken. Proef en kruid bij met peper, zout en sojasaus.


Serveer met een slaatje (ik hou van veldsla en witloof met wat azijn/mosterd, een lik olijfolie en peper en zout), gestoofd witloof of boontjes en natuurlijk:goudbruin gebakken kroketjes!


Smakelijk! En fijne kerst ✨



 

bottom of page