top of page

Sobanoodles met sticky miso-sesamsaus en gebakken oesterzwammen

Bijgewerkt op: 22 aug. 2022

Wanneer ik recepten deel of gerechten aan mijn vrienden voorschotel met "specialere" ingrediënten, dan krijg ik steevast de vraag: "Maar waar vind je die dingen??"


Het is waar, ik ben verwend in het centrum van Gent (hé dat rijmt!). Op wandel- en fietsafstand vind ik 4 biowinkels, 2 Aziatische winkels, 17 Turkse supermarkten (ok, dit is een gok), 2 groentespeciaalzaken en een horecagroothandel. Ik vind dus altijd probleemloos alles wat ik nodig heb! Die lekkere padron pepers die sinds kort geserveerd worden in elke hippe aperobar? Chioggiabietjes met dat mooie roze cirkelpatroon? Aziatische smaakmakers zoals misopasta of gomasio? Check check double check! Maar wat als je niet in het centrum van Gent woont?


Goed nieuws: vanaf nu kan je, waar je ook woont in België, deze "speciallekes" bestellen en thuis laten leveren. En dit dankzij rayon.be, de nieuwe online supermarkt. Naast het reguliere aanbod dat je in elke supermarkt vindt, bieden ze ook die moeilijk-te-vinden ingrediënten aan, waar je al zo lang naar zoekt! Handig, toch?


Deze webshop focust op producten van hoge kwaliteit, en vooral Belgische merken hebben een streepje voor. Lekker lokaal, geweldig!


Wil je Rayon zelf eens uittesten? Gebruik dan de kortingscode "rayonfoodlove22" bij het afrekenen. Deze geeft jou 3x 10 euro korting bij een aankoop van min. 50 euro!In mijn eerste bestelling zaten heel wat ingrediënten waarvoor ik normaal gezien 2 of 3 winkels moet doen. Ik maakte er o.a. deze heerlijke lauwe sobanoodlesalade van, met vers gedopte tuinbonen, goudbruin gebakken oesterzwammen en een fantastisch sausje van misopasta, sesamolie, gember en véél look. De bloedzuring, waterkers en flinterdunne schijfjes chioggiabiet maakten het geheel lekker kleurrijk, en de gomasio gaf wat crunch aan het gerecht. Ken je dit niet? Het is een Japanse smaakmaker, een mengeling van geroosterd sesamzaad (Goma) met zout (Shio). Heerlijk bij elk gerecht, niet enkel in de Aziatische keuken.


Het recept ontdek je hieronder. Smakelijk!


Ingrediënten voor 2 personen


2 flinke handenvol gedopte tuinbonen, of erwtjes

160 à 250 gram sobanoodles (2 à 3 porties, zie tip)

300 gram oesterzwammen

Stuk gember van 75 gram

3 dikke tenen look, geperst

2 theelepels misopasta

1 eetlepel sesamolie + extra

1 eetlepel ahornsiroop

1 theelepel sojasaus

Enkele druppels rijstazijn (of limoensap)

1 klein chioggiabietje

1 lente-ui

1 rode chilipeper

Enkele blaadjes bloedzuring

Een handvol waterkers

Enkele takjes koriander

2 eetlepels gomasio

Peper, zout en sojasaus


Bereidingswijze (30 min)


- Kook de tuinbonen en sobanoodles gaar. Dit kan in dezelfde kookpot, tenzij je de tuinbonen een tweede maal wenst te doppen (om het taaiere vliesje te verwijderen). In dat geval is het gemakkelijker om eerst de tuinbonen te koken, deze uit de kookpot te halen met een schuimspaan en vervolgens de sobanoodles te koken in hetzelfde water. Gebruik je erwtjes, dan moet er niet gedopt worden natuurlijk 😊 Kook ze dan gerust samen met de noodles! Bewaar een flinke pollepel kookvocht. Giet beiden af, spoel met koud water en laat uitlekken. Meng de sobanoodles vervolgens met wat sesamolie, voor de smaak en tegen het kleven.


- Scheur de grotere oesterzwammen in 2 of 3 stukken, kleine exemplaren laat je heel. Bak ze goudbruin in een grote pan met olie op middelhoog vuur. Haal uit de pan. Voeg opnieuw wat olie toe aan de pan.


- Rasp de gember fijn, je bekomt zo’n 2 eetlepels geraspte gember. Voeg toe aan de pan, samen met de look en bak een tweetal minuten al roerend tot wanneer de look goudbruin wordt en het wat begint aan te bakken. Blus het geheel met de pollepel kookvocht van de noodles. Laat een derde van het vocht verdampen, voeg de misopasta, sesamolie, ahornsiroop en sojasaus toe en roer goed door elkaar tot je een kleverige (en dus niet waterige) saus verkrijgt. Maak het geheel wat frisser met enkele druppels rijstazijn.


- Zet het vuur laag. Voeg de paddenstoelen weer toe, meng voorzichtig en kruid met peper en zout. Voeg ook de sobanoodles en tuinbonen toe, en laat even opwarmen. Proef en kruid goed bij.


- Schil en snij ondertussen de chioggiabiet in flinterdunne schijfjes. Snij de lente-ui en chili in fijne ringen.


- Verdeel de noodles en oesterzwammen over twee kommen. Voeg de bietjes, lente-ui, en chili toe, werk af met waterkers, bloedzuring en koriander. Strooi er als laatste nog gomasio overheen.


Tips


1) Sobanoodles zijn vaak per portie samengebonden in een verpakking met drie porties. Persoonlijk vind ik die porties iets te klein voor een volwaardige maaltijd, vandaar dat ik voor 2 personen vaak 3 porties maak. Kies natuurlijk zelf de hoeveelheid die jij wil! Minder noodles zorgt natuurlijk wel voor een intensere smaak, omdat er meer saus aan elke hap kleeft.


2) Vind je geen misopasta? Vervang het door sojasaus, mogelijks moet je dan wel iets meer gebruiken om dezelfde zoute & umamismaak te creëren.


3) Vind je geen chioggiabietjes? Geen probleem! Vervang gerust door komkommer of wortel.


Disclaimer


Dit is een betaalde samenwerking met Rayon.be. Ik werk enkel samen met merken en producten waar ik achter sta en die ik zelf ook koop.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page